Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Να διαλυθεί το ρατσιστικό παρακράτος στον Έβρο

Θανάσης Κούρκουλας |

Τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, λειτουργεί ένας παρακρατικός μηχανισμός, που απάγει, ξυλοκοπάει και επαναπροωθεί ανθρώπους που έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα στη γειτονική Τουρκία. Στα τέλη Γενάρη είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ με αδιάσειστα στοιχεία, βίντεο, ηχητικά, γραπτά μηνύματα και προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.


Τους ξυ­λο­κο­πούν και τους κλέ­βουν

Οι δι­κη­γό­ροι Αντώ­νης και Θο­δω­ρής Κα­ρα­γιάν­νης ασχο­λού­νται με υπο­θέ­σεις προ­σφύ­γων τα τε­λευ­ταία 4 χρό­νια. Από το κα­λο­καί­ρι του 2017, για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις πε­ρι­πτώ­σεις, που έχουν κλη­θεί από πρό­σφυ­γες στην πε­ριο­χή προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βουν τη διεκ­πε­ραί­ω­ση των αι­τη­μά­των ασύ­λου τους, δια­θέ­τουν στοι­χεία για πα­ρά­νο­μες επα­να­προ­ω­θή­σεις. Έχο­ντας την ακρι­βή το­πο­θε­σία των προ­σφύ­γων, ει­δο­ποιούν τις αστυ­νο­μι­κές αρχές προ­κει­μέ­νου να τους εντο­πί­σουν για να υπο­βά­λουν αι­τή­μα­τα ασύ­λου. Στη συ­νέ­χεια και αφού η αστυ­νο­μία φτά­σει στο ση­μείο και συλ­λά­βει τους πρό­σφυ­γες, δια­κό­πτε­ται κάθε επι­κοι­νω­νία με τους δι­κη­γό­ρους και οι άν­θρω­ποι αυτοί εξα­φα­νί­ζο­νται. 

Ένα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πε­ρι­στα­τι­κό είναι αυτό του πε­ρα­σμέ­νου Οκτω­βρί­ου. Στις 21 Οκτω­βρί­ου το πρωί, οι δύο δι­κη­γό­ροι δέ­χο­νται στα κι­νη­τά τους τη­λέ­φω­να μη­νύ­μα­τα από πρό­σφυ­γες που τους ενη­με­ρώ­νουν πως έχουν πε­ρά­σει τα σύ­νο­ρα και βρί­σκο­νται σε ελ­λη­νι­κό έδα­φος. Τα γρα­πτά μη­νύ­μα­τα πε­ρι­λαμ­βά­νουν την ακρι­βή το­πο­θε­σία των προ­σφύ­γων μέσω εφαρ­μο­γής GPS, φω­το­γρα­φί­ες μπρο­στά σε ελ­λη­νι­κές πι­να­κί­δες και φω­το­γρα­φί­ες των δια­βα­τη­ρί­ων τους. Οι δι­κη­γό­ροι ξε­κι­νούν από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη για τον Έβρο και στην πο­ρεία ενη­με­ρώ­νουν τις αστυ­νο­μι­κές αρχές για να εντο­πί­σουν τους αν­θρώ­πους, ενώ στη συ­νέ­χεια δέ­χο­νται μη­νύ­μα­τα από τους πρό­σφυ­γες που βε­βαιώ­νουν πως πράγ­μα­τι η αστυ­νο­μία τούς πα­ρέ­λα­βε και έχουν με­τα­φερ­θεί στο Αστυ­νο­μι­κό Τμήμα Νέου Χει­μω­νί­ου. Όταν οι δι­κη­γό­ροι φτά­νουν στο αστυ­νο­μι­κό τμήμα το με­ση­μέ­ρι και ανα­ζη­τούν τους εντο­λείς τους, οι αστυ­νο­μι­κοί αρ­νού­νται την ύπαρ­ξή τους και ισχυ­ρί­ζο­νται πως στο ση­μείο που τους υπέ­δει­ξαν δεν υπήρ­χε κα­νείς. Μέσω κι­νη­τού τη­λε­φώ­νου όμως οι πρό­σφυ­γες συ­νε­χί­ζουν για ώρες την επι­κοι­νω­νία με τους δι­κη­γό­ρους τους και ζη­τούν ια­τρι­κή βο­ή­θεια, καθώς στο κρα­τη­τή­ριο βρί­σκε­ται μια έγκυος γυ­ναί­κα που αι­μορ­ρα­γεί και αρ­κε­τά παι­διά. Ενώ η ώρα περ­νά­ει και οι αστυ­νο­μι­κές αρχές αρ­νού­νται την ύπαρ­ξη των προ­σφύ­γων, τα μη­νύ­μα­τα από το εσω­τε­ρι­κό του τμή­μα­τος συ­νε­χί­ζο­νται και οι δι­κη­γό­ροι ενη­με­ρώ­νο­νται ότι οι κρα­τού­με­νοι ξυ­λο­κο­πού­νται.