Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Αυστρία: Ψηφίστηκε το 12ωρο στη Βουλή -Πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι

Με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των «Ελευθέρων» αλλά και τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη, τη θέσπιση 12ωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας.

Επίσης η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. 

Χέρι – χέρι, νεοφιλελεύθεροι, φασίστες και ακροδεξιοί προχώρησαν στη νομοθέτηση της εργασιακής ημέρας των 12ωρών επαναφέροντας συνθήκες προ «Σικάγου εποχής» για τους εργαζομένους της χώρας!

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο τεράστια πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων, προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε επίσης και υπερψηφίστηκε τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1 η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019, που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς κυβέρνηση, ο”κανονικός” χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως και η εφαρμογή του 12ωρου θα είναι «προαιρετική».

Βέβαια η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι εργοδότες θα μπορούν άμεσα να επιβάλλουν σύμφωνα με το νόμο υποχρεωτική εργασία 10 ωρών και στη συνέχεια να απαιτούν σε «προαιρετική» βάση το 12ωρο. 

Οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών, αφού σύμφωνα με το αστικό δίκαιο αλλά και τη νομοθεσία της Αυστρίας, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνηθεί την υπεραπασχόληση. Στην περίπτωση που το κάνει η απόλυση θα είναι απολύτως νόμιμη!

Όλες τις προηγούμενες μέρες στην Αυστρία οι σύνδεσμοι των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών πανηγύριζαν για την ψήφιση του νόμου, επειδή σύμφωνα με μερίδα του Αυστριακού Τύπου έγινε «όπως παραγγέλθηκε»!!!

Το φασιστικό ακροδεξιό κυβερνητικό συνονθύλευμα της Αυστρίας προωθώντας τις απαιτήσεις των αφεντικών άνοιξε το δρόμο για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Το επόμενο διάστημα στο όνομα του «ανταγωνισμού» θα ανοίξει θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη για κατάργηση και επίσημα του οκτάωρου και την εφαρμογή συνθηκών γαλέρας, με 10, 12 και όσες ώρες εργασίας απαιτήσει το κεφάλαιο, για τον σύνολο της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου