Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Υπόθεση Φλώρου: Μια αποφυλάκιση με βαριές σκιές

Ο Αριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί – χωρίς να υπάρχει ακόμη τελεσίδικη απόφαση– σε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, δηλαδή για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο Αριστείδης Φλώρος είχε πετύχει πέρσι το καλοκαίρι την αποφυλάκισή του κάνοντας χρήση πλαστών πιστοποιητικών ασθενείας. Επέστρεψε στις φυλακές όταν αποκαλύφθηκε η απάτη και μαζί κι ένα ολόκληρο κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων στο οποίο φέρονται να μετείχαν γιατροί, δικηγόροι και υπάλληλοι του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έντεκα αδικήματα κατά 17 προσώπων, μεταξύ των οποίων και κατά του Φλώρου, η οποία εκκρεμεί ακόμη.

O Aριστείδης Φλώρος είχε επίσης διατελέσει στο παρελθόν συνεργάτης με τον δικηγόρο, ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Συγκεκριμένα o κ. Δημητριάδης, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στην ανακριτική διαδικασία για την Energa, ήταν ο δικηγόρος που είχε αναλάβει την σύσταση offshore της οικογένειας Φλώρου, ενώ διέκοψε την συνεργασία του με την εταιρία ελάχιστο διάστημα πριν ασκηθούν οι ποινικές διώξεις για την υπόθεση.

Σήμερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέστειλε την ποινή των 21 ετών για τον Αριστείδη Φλώρο και αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα. Η απόφαση προβλέπει την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να συνδέονται μέσω απλών… συμπτώσεων, μπορεί όμως και να αποτελούν το παζλ μιας αποφυλάκισης την οποία βαρύνουν σοβαρές σκιές και ερωτήματα. Από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει ότι οι δικαστές έκαναν δεκτή την επιχειρηματολογία των συνηγόρων του Αριστείδη Φλώρου, οι οποίοι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα η ποινή των ισοβίων σε ό,τι αφορά τους καταχραστές του δημοσίου μετατρέπεται στην πράξη σε μέγιστη κάθειρξη 15 ετών. Οι συνήγοροι υποστήριξαν πως με δεδομένο πως στον πελάτη τους έχουν αναγνωριστεί και δύο ελαφρυντικά, η ποινή του θα ήταν, στον τελικό βαθμό, πολύ μικρότερη. Με βάση και τους ευνοϊκούς υπολογισμούς συγχώνευσης των ετών φυλάκισης, ο Αριστείδης Φλώρος έχει ήδη εκτίσει – τυπικά τουλάχιστον – 6 χρόνια, και τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν και την βάση για να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης. Τα ίδια δεδομένα, έδωσαν επίσης την βάση στην ΝΔ να υποστηρίξει πως ο «ένοχος» για την αποφυλάκιση Φλώρου είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Μάλλον όμως πρόκειται για μια πολύ εύκολη, και εξαιρετικά βολική, ανάγνωση της απόφασης. Διότι πίσω από τον νέο Ποινικό Κώδικα – τον οποίον παρεμπιπτόντως είχαν επεξεργαστεί επί μακρόν έγκριτοι νομικοί απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους – κρύβονται αρκετά άβολα ερωτήματα. Κάποια εξ αυτών των ερωτημάτων είναι προφανή και τίθενται από έμπειρους νομικούς, κάποια άλλα τα έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του ανακοίνωση και κάποια ακόμη μπήκαν από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.

Το πρώτο που επισημαίνουν νομικοί κύκλοι είναι πως η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι πλέον η μέγιστη ποινή για οικονομικά εγκλήματα είναι τα 15 χρόνια δεν σημαίνει αυτομάτως και αποφυλάκιση είτε του Φλώρου, είτε οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι η τελική απόφαση και η κατά περιπτωση εφαρμογή των διατάξεων καθορίζεται από τους δικαστές οι οποίοι, εν προκειμένω, έκριναν αντίθετα στην εισαγγελική πρόταση.Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνουν είναι πως το δικαστήριο δεν προσμέτρησε το βεβαρυμένο πρόσφατο παρελθόν του Φλώρου, δηλαδή την περσινή αποφυλάκιση με πλαστά πιστοποιητικά. Όπως λένε, από την στιγμή που και ο ίδιος είναι κατηγορούμενος σ’ αυτήν την υπόθεση, προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση, η εξάντληση της ευνοϊκής μεταχείρισης στην περιπτωσή του.

Σ’ αυτά τα ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και τα εξής, απευθυνόμενος στην ΝΔ:
Ήταν ο κ. Δημητριάδης ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa;
Ποιοι ήταν οι δικηγόροι που επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Φλώρο στη φυλακή; Εάν δεν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης.
Έχει κληθεί σε απολογία εδώ και έναν χρόνο για τα πλαστά πιστοποιητικά; Εάν όχι, και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;
Γιατί ο κ. Φλώρος είχε εξασφαλίσει αναστολή εκτέλεσης ποινής (κάθειρξη 13 ετών) για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου, πολύ πριν καν τεθεί σε διαβούλευση ο νέος ΠΚ; Και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;

Ενδιαφέρον εδώ, δε, ίσως έχει και η αντίδραση του Αλέξη Κούγια, δικηγόρου του Γιώργου Αντωνόπουλου με τον οποίο βρίσκεται σε αντιδικία ο Αριστείδης Φλώρος. «Σε αυτήν την υπόθεση», λέει μεταξύ άλων ο Αλέξης Κούγιας, « στην οποία έχουν αναμιχτεί ως δικηγόροι υπέρ του Αριστείδη Φλώρου και της οικογενείας του 36 δικηγόροι (τόσοι τον επισκέφτηκαν και ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς του στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όταν υπεκρίνετο τον ψυχικώς πάσχοντα για να αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου), μεταξύ των οποίων πρώην Αντιπρόεδροι της Βουλής, πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, πρώην και νυν Υπουργοί της Ν. Δημοκρατίας, πρώην υποψήφιοι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει καταπατηθεί κάθε έννοια δικαίου και, για να εξέλθει τελικώς σήμερα εκ των φυλακών ο Αριστείδης Φλώρος και να απολαύσει ελεύθερος τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού…»

https://tvxs.gr/news/ellada/ypothesi-floroy-mia-apofylakisi-me-baries-skies


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου