Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Τα «κρο­κο­δεί­λια δά­κρυα» του Μα­κρόν και της ΕΕ για την κα­τα­στρο­φή του Αμα­ζο­νί­ου


-Πως είναι δυ­να­τόν να ει­σά­γεις κρέ­α­τα και ζά­χα­ρη από τις πε­ριο­χές του Αμα­ζο­νί­ου που υλο­το­μεί ο Μπολ­σο­νά­ρο και να μιλάς για στό­χους πε­ριο­ρι­σμού της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη;

Αυτό το ερώ­τη­μα απευ­θύ­νουν οι­κο­λο­γι­κές και ορ­γα­νώ­σεις αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των αλλά και συν­δι­κά­τα της Λα­τι­νι­κής Αμε­ρι­κής στους πο­λι­τι­κούς της ΕΕ που υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου με τις χώρες της Mercosur. Η Mercosur πε­ρι­λαμ­βά­νει την Βρα­ζι­λία, Αρ­γε­ντι­νή, Ου­ρου­γουάη και Πα­ρα­γουάη.

Τα προ­ϊ­ό­ντα που θα ει­σά­γο­νται, είναι κρέας, ζά­χα­ρη, αυγά,αι­θα­νό­λη, χυμοί φρού­των, νες καφέ και ρύζι.

Η σύ­να­ψη της συμ­φω­νί­ας έγινε τον Ιού­λιο μετά από 20 χρό­νια δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και επι­τεύ­χθη­κε μετά την άνοδο στην εξου­σία των δε­ξιών και ακρο­δε­ξιών κυ­βερ­νή­σε­ων στην Αρ­γε­ντι­νή και Βρα­ζι­λία.

Η ΕΕ θα μπο­ρεί να εξά­γει χωρίς δα­σμούς, γύρω στα 4 δις ευρώ τον χρόνο επω­φε­λού­νται τα Ευ­ρω­παϊ­κά μο­νο­πώ­λια, αυ­το­κί­νη­τα , μοτέρ, χη­μι­κά, φάρ­μα­κα και ρούχα και θάχει την δυ­να­τό­τη­τα να συμ­με­τέ­χει σε δη­μό­σιους δια­γω­νι­σμούς ανα­φο­ρι­κά με τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, με­τα­φο­ρές και συ­γκοι­νω­νί­ες.

Οι αγρο­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις των χωρών της ΕΕ είναι και αυτές αρ­νη­τι­κές σε αυτή την εξέ­λι­ξη. Δεν υπάρ­χουν οι ίδιες ποιο­τι­κές προ­δια­γρα­φές και ο έλεγ­χος στις χώρες ει­σα­γω­γής. Χρη­σι­μο­ποιού­νται αντι­βιο­τι­κά στην πα­ρα­γω­γή κρέ­α­τος, δη­λώ­νουν. Εκτός αυτού κιν­δυ­νεύ­ουν πολ­λές αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες μι­κρού με­γέ­θους στην Ευ­ρω­παϊ­κή πε­ρι­φέ­ρεια να μην μπο­ρούν να ακο­λου­θή­σουν τον αντα­γω­νι­σμό που θα προ­κύ­ψει ακόμη πιο σκλη­ρός.

Ο πρώην σύμ­βου­λος του Μα­κρόν στα θέ­μα­τα πε­ρι­βάλ­λο­ντος ανα­ρω­τιέ­ται πως είναι δυ­να­τόν να υπο­γρά­φη­κε αυτή η συμ­φω­νία σε σχέση με τους στό­χους της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής. Το ελεύ­θε­ρο εμπό­ριο είναι εχθρός των στό­χων για το κλίμα, προ­σθέ­τει.

-Ο Μπολ­σο­νά­ρο είναι γνω­στό πως θέλει να υλο­το­μή­σει τον Αμα­ζό­νιο για να επε­κτεί­νει με­τα­ξύ των άλλων την αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή και εμείς του δί­νου­με το κί­νη­τρο, συ­μπλη­ρώ­νει.

Τα γαλ­λι­κά μο­νο­πώ­λια όμως διεκ­δι­κούν την με­ρί­δα του λέ­ο­ντος από αυτή την συμ­φω­νία και έτσι ο Μα­κρον κα­τα­δι­κά­ζει στα λόγια από την μιά και προ­ω­θεί την εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία από την άλλη.

Από την άλλη ο Γιούν­γκερ απο­κα­λεί την συμ­φω­νία ιστο­ρι­κή και η Cecilia Malmström επί­τρο­πος εμπο­ρί­ου της ΕΕ είναι πολύ ικα­νο­ποι­η­μέ­νη.

Μένει στις κυ­βερ­νή­σεις της ΕΕ να απο­δεί­ξουν με ποιους είναι αφού η συμ­φω­νία θα επι­κυ­ρω­θεί από τα εθνι­κά κοι­νο­βού­λια. Ιδιαί­τε­ρα η Ελ­λη­νι­κή που δεν έχει κα­νέ­να άμεσο συμ­φέ­ρον πχ από τα αδα­σμο­λό­γη­τα αυ­το­κί­νη­τα και τα μοτέρ προς την Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή αφού δεν υπάρ­χει εγ­χώ­ρια πα­ρα­γω­γή, να δούμε αν εγκρί­νει την συμ­φω­νία που σε βάθος χρό­νου θα κα­τα­στρέ­ψει και άλ­λους Έλ­λη­νες αγρό­τες. Όχι ότι έχου­με και καμιά αμ­φι­βο­λία για τη στάση της αλλά θα έχει εν­δια­φέ­ρον να ακού­σου­με τα επι­χει­ρή­μα­τα. Να θυ­μί­σου­με πως ο Ελ­λη­νι­κός λαός ξα­να­έ­φα­γε κρε­ά­τα από την Αρ­γε­ντι­νή. Τα σάπια κρέ­α­τα του Μπα­λό­που­λου επί χού­ντας…

Οι πυρ­κα­γιές του Αμα­ζο­νί­ου δεν προ­έ­κυ­ψαν μόνο τον Αύ­γου­στο. Οι 70 και πα­ρα­πά­νω χι­λιά­δες πυρ­κα­γιές καίνε όλο τον χρόνο. Ακόμη και τότε που γι­νό­ταν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Και τότε που ο Μπολ­σο­νά­ρο δή­λω­νε πως δεν τον εν­δια­φέ­ρει η τύχη των Ιν­διά­νων, ότι θέλει να επε­κτεί­νει την γε­ωρ­γι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή πα­ρα­γω­γή, ότι θα δώσει άδειες για ορυχεία στο δάσος του Αμα­ζο­νί­ου και θα κα­τα­σκευά­σει δρόμο που θα το δια­σχί­ζει. Ήταν εκεί οι δια­πραγ­μα­τευ­τές της ΕΕ όταν δό­ξα­ζε σαν ήρωες τους βα­σα­νι­στές της στυ­γνής δι­κτα­το­ρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας. Όμως τα συμ­φέ­ρο­ντα των μο­νο­πω­λί­ων, το κυ­νή­γι του κέρ­δους και το άνοιγ­μα νέων αγο­ρών είναι υπε­ρά­νω οποιασ­δή­πο­τε ευαι­σθη­σί­ας.



Ερ­γά­στη­κε σαν γε­ω­λό­γος, πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γος και χω­ρο­τά­κτης στην Ελ­λά­δα και στην Σου­η­δία. Δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Πυ­λαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης 87/90 και 99/2002. Αντι­δή­μαρ­χος Πυ­λαί­ας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.








https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου