Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Η επόμενη μέρα της Συρίας


Σε αναδιάταξη του χάρτη και των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής στη Συρία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οδηγεί σε βάθος χρόνου η απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.
Η γεωπολιτική, ως γνωστόν, απεχθάνεται το κενό. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αμερικανική απόφαση κατά τους επόμενους μήνες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί “κενό εξουσίας” στη βορειανατολική Συρία, καθώς είναι σαφές πως οι Κούρδοι και το YPG (Μονάδες Αυτοπροστασίας του Λαού) δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν μόνοι τους τον έλεγχο στην τεράστια περιοχή που έχουν απελευθερώσει από τον ISIS -εννοείται με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους- ανατολικά του Ευφράτη. Η περιοχή αυτή, υπόψιν, δεν κατοικείται μόνον από Κούρδους (περίπου 10% του πληθυσμού της Συρίας), αλλά και από Σύριους σουνίτες Άραβες και άλλες μειονότητες π.χ. Ασσύριους κ.ά.

Οι “μνηστήρες” της βορειοανατολικής Συρίας


Τον έλεγχο αυτής της περιοχής, που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και υδάτινους πόρους, επιζητεί να ανακτήσει το καθεστώς Άσαντ και εμμέσως η Ρωσία, η οποία δεν θα ήθελε με τίποτε να εμπλακεί σ' ένα τέλμα τύπου Αφγανιστάν, αλλά να κερδίσει γεωπολιτική επιρροή με το λιγότερο δυνατόν κόστος. 

Ορίστηκε η νέα ημερομηνία αρχής της καταστροφής του κόσμου

Σκηνές σαν και αυτές που βλέπουμε σε αποκαλυπτικές
ταινίες του Χόλιγουντ θα ζήσουμε άμεσα στην γη, αν δεν αλλάξουμε θεαματικά τον τρόπο που ζούμε.

Αν νομίζεται οτι οι σκηνές σαν και αυτές της ταινίας «The Wave» ή των υπόλοιπων που αφορούν μεγάλες φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη γη, συμβαίνουν μόνο στα στούντιο του Χόλιγουντ με την βοήθεια της τεχνολογίας, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσεις την άποψή σου.


Σύμφωνα με το νέο ρεπόρτ των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που ο πλανήτης θα βιώσει τεράστιες... θεομηνίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι και τόσο μακριά. Για την ακρίβεια απέχει μόλις 12 χρόνια, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα όλος ο κόσμος αποφασίσει να αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής του. Κάτι που με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται και τόσο πιθανό.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά προτείνουν Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράςστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμεραντίστοιχα, με κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Στη δήλωση, που συνυπογράφουν οι επικεφαλής των τριών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων, και έχει γνώση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ σημειώνουν μάλιστα ότι η συμφωνία των Πρεσπών πουεπικυρώθηκε από τη Βουλή της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, «αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων συμβιβασμών. Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη συμφωνία παρά την εθνικιστική αντιπολίτευση».

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaouiγια να δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019».