Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Προοδευτική Συμμαχία: Το προσκλητήριο Τσίπρα, η αγωνία του ΚΙΝΑΛ

Το άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά – και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου – ενεργοποιεί αντανακλαστικά κάθετης άρνησης στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, εξοργίζει την Φώφη Γεννηματά και την, περί αυτήν, ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, και διαμορφώνει συνθήκες προεκλογικής σύγκρουσης με… πολεμικά χαρακτηριστικά. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά όμως αποτελεί προ πολλού ειλημμένη, στρατηγική και τελεσίδικη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Και οι αντιδράσεις και τα μηνύματα που ακολούθησαν την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη και του Αγγελου Τόλκα, είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται ούτε να αλλάξουν, ούτε καν να αμβλύνουν την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr μετά το καθαρό στίγμα που έστειλε η ανάληψη υπουργικών χαρτοφυλακίων από τα δύο στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, ο σχεδιασμός του Μαξίμου περιλαμβάνει ένα εξίσου καθαρό – όσο και προσωπικό – προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς για συγκλίσεις και συμπράξεις στο πλαίσιο της προοδευτικής συμμαχίας. Οι αποδέκτες του προσκλητηρίου θα είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόσωπα με ισχυρή «σηματοδότηση» στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και κινούνται από το πεδίο της πολιτικής έως εκείνο των ακαδημαϊκών και της επικοινωνίας.

Το προσκλητήριο Τσίπρα θα έχει πάντοτε ως βασικό άξονα την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού τόξου, από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς και τον πρασίνων, κόντρα στον νέο πόλο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς που διαμορφώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.