Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ο Ρατσισμός από τα Μαύρα Δάση

του Στάθη Σταυρόπουλου

Ο ρατσισμός έχει την καταγωγή του στον φόβο. Στον φόβο του πρωτόγονου ανθρώπου για τον πρωτόγονο άνθρωπο.

Ο ρατσισμός έλκει την καταγωγή του απ’ τον αρχετυπικό μας αταβισμό και ως εκ τούτου έχει εγγραφεί μέσα μας με την ίδια δύναμη που έχουν εγγραφεί τα ένστικτα.

Τον φόβο του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, ανάλογον με τον τρόμο απέναντι στην παντοδυναμία της φύσης, απάλυνε η κοινότητα. Οι πρώτοι νομάδες, οι πρώτοι τροφοσυλλέκτες και κυρίως οι πρώτοι γεωργοί σχημάτισαν κοινότητες συμβίωσης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης. Αυτό βεβαίως δεν εξαφάνισε τον ρατσισμό, αλλά απλώς τον μετατόπισε και τον μετέθεσε στις απέναντι κοινότητες. Ο άλλος, ο εκεί έξω, ο ξένος εξακολουθούσε να αποτελεί κίνδυνο. Και η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θεσμοθετήθηκε μέσα στο πλαίσιο της φυλής. Η φυλή
η πιο πρωτόγονη μορφή κοινωνικής οργάνωσης οργανώθηκε γύρω απ’ το αίμα, την καταγωγή, τη διαδοχή των γενεών, συνεπώς ο φόβος για τον απ’ έξω, για τη δική του φυλή, ράτσα, κοινότητα έγινε υπόθεση αίματος. Από τότε μέχρι σήμερα ο ρατσισμός είναι μια υπόθεση αίματος – που στη σύγχρονη εποχή καλύτερα από κάθε άλλον εξέφρασε ο ναζισμός.

Όμως, από εκείνη την ίδια εποχή της πρωτόγονης αρχαιότητας, ο ρατσισμός εκτός από εκδήλωση φόβου και μίσους της μιας φυλής απέναντι στην άλλη εξελίχθηκε σε υπόθεση ισχύος μέσα στο ίδιο το εσωτερικό της φυλής, της ράτσας, της κοινότητας.

Sexbots: Πραγματικότητα και όχι επιστημονική φαντασία


Σε μια κοινωνία που επιτυχώς καλλιεργεί έναν επιφανειακό υλιστικό τρόπο ζωής, είναι λογικό να προωθούνται αντίστοιχα και οι επιφανειακές σχέσεις. Η κατάθλιψη θεωρείται στις μέρες μας ως η νούμερο ένα ασθένεια, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν πως υποφέρουν από μοναξιά και αδυναμία να συνάψουν ερωτικές σχέσεις. Και η τεχνολογία είναι αποφασισμένη να κάνει κάτι γι΄αυτό... Τα ρομπότ του σεξ, που είναι γνωστά ως sexbot, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ενθαρρύνοντας και προβάλλοντας ως αποκλειστικό στόχο της ερωτικής σχέσης την σεξουαλική ικανοποίηση.

Υπάρχουν ήδη ορισμένες εταιρείες που αναπτύσσουν sexbots που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον άνθρωπο συντροφικότητα και σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη στην αγορά. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια για σεξ και τις κούκλες, τα οποία συνήθως μένουν κρυμμένα σε ντουλάπες, τα sexbots μπορεί να γίνουν αρκετά πιο δημοφιλή. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή με τα ρομπότ θα γίνει μια κοινή πρακτική μέσα σε 50 χρόνια.

Ωστόσο τα νομικά, κοινωνικά και ηθικά ερωτήματα που εγείρονται πάνω στο θέμα είναι πολλά. Τι ακριβώς είναι ένα sexbot; Και πώς η επαφή με ένα ρομπότ του σεξ επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; 

Δεν ενοχλεί η διαφθορά, αλλά η Εισαγγελέας Διαφθοράς

Κίνηση που γεννά επίμονα ερωτήματα υπήρξε ένα ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για την αγορά ενός ακινήτου το 2008 από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Κουκάκι. Το ρεπορτάζ αναφερόταν στην εμπορική και την αντικειμενική αξία σε σχέση με το τίμημα που δηλώθηκε στην Εφορία και άλλα παράπλευρα ζητήματα. Δεν πρόκειται για έρευνα που καταλήγει σε κάποιο εύρημα αλλά για ρεπορτάζ που απλώς υπαινίσσεται ύποπτες κινήσεις και σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, επρόκειτο για συνήθη αγοραπωλησία ενός ενυπόθηκου ακινήτου 135 τμ., πρώτη κατοικία της Εισαγγελέως, για την οποία έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ε. Τουλουπάκη με εξώδικο προς τον Σκάι και τον Τάσο Τέλλογλου που παρουσίασε το θέμα, ζητώντας άμεση επανόρθωση, τον σταθμό να αναδιπλώνεται άμεσα απαντώντας: «Είναι σαφές πως η ίδια η εισαγγελέας δεν εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή, καθώς δεν απέκρυψε οποιαδήποτε υποχρέωση» ενώ προσθέτει κάποιες ασαφείς αναφορές για τους πωλητές του διαμερίσματος άνευ ουσίας και χωρίς καμία σχέση με την εισαγγελική λειτουργό.

Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο αλλά ούτε καν σκιά στην υπόθεση, στην οποία επιχειρήθηκε να εμπλακεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς. Όμως η στιγμή η οποία εφευρίσκεται το "σκάνδαλο" δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η Toυλουπάκη, που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση Novartis, φαίνεται να καταλήγει πλέον στην άσκηση διώξεων, με βάση το αποδεικτικό υλικό.

Η μεγάλη αντικατάσταση: Η νεοναζιστική θεωρία συνομωσίας που «όπλισε» το χέρι του Μπρέντον Τάραν

Πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν πρώτοι την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία επικαλείται στομανιφέστο του και ο δράστης του μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία, προτού αυτή διαδοθεί ευρέως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, χωρίς τα αντισημιτικά της επιχειρήματα.

Η ακροδεξιά αναπτύσσει τη θεματική της καταστροφής της Ευρώπης από τον «εποικισμό» των Αφρικανών μεταναστών μετά το 1945, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία των Εβραίων, εξηγεί ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ στο Mediapart. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αφαιρούν «την αντισημιτική επιχειρηματολογία για να την καταστήσουν έναν μύθο με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά κίνητρα».

Το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στο Κράισττσερτς, με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση», αναφέρεται σε «μια λευκή γενοκτονία», μια φρασεολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια από την αγγλοσαξονική ακροδεξιά. «Ήδη από το 1946 ομάδες πρώην μελών των SS ισχυρίζονταν ότι πλέον όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κατοχή “των νέγρων” (των Αμερικανών στρατιωτών) και των “μογγόλων” (των Ρώσων στρατιωτών) και ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί η ήπειρος από την “κατοχή” μέσω “μιας νέας αντίστασης”», εξηγεί ο Λεμπούργκ.

Ο Γάλλος ναζί Ρενέ Μπινέ είναι αυτός που θα προωθήσει διεθνώς τη θεματική της μεγάλης αντικατάστασης που σχεδιάζουν οι Εβραίοι. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οπαδοί της άποψης αυτής κατηγόρησαν την «πολυπολιτισμικότητα», αντί της επιμιξίας, για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα «αντικαταστήσουν» «τον χριστιανικό και λευκό» πληθυσμό.