Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Σουσάδικο της κόκας: Αθώοι οι διάσημοι εμπλεκόμενοι

Αντωνία Ξυνού

Τέσσερις κατηγορούμενοι γνωστοί από την επαγγελματική τους πορεία απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, ενώ μία ηθοποιός κρίθηκε ατιμώρητη.

Τέλος στη δικαστική τους περιπέτεια για την υπόθεση του αποκαλούμενου "σουσάδικου της κόκας", έβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους πέντε κατηγορούμενους του εγχώριου jet set.

Το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει αθώους τους τέσσερις εμπλεκόμενους, τη γνωστή ηθοποιό, τον υιό της, και τον παρουσιαστή που φέρονται να είχαν ποσοστό στο εστιατόριο του Κολωνακίου καθώς και έναν επιχειρηματία ατο χώρο της εστίασης. Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ατιμώρητη την όμορφη ηθοποιό, η οποία είχε υποστηρίξει πως οι ναρκωτικές ουσίες που της καταλογίζονται προορίζονταν για ιδία χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή των τεσσάρων που ήταν συμμέτοχοι στο εστιατόριο, από το οποίο φέρεται να διακινούνταν ναρκωτικές ουσίες, είχε προτείνει και η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ άλλων, ειπχε αναφέρει ότι «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν γνώριζαν οτι γινόταν διακίνηση ναρκωτικών στο μαγαζί τους και προτείνω την απαλλαγή τους».

Αυτή την ώρα, συζητιούνται τα αιτήματα επί των ελαφρυντικών περιστάσεων για όσους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι.

Διαρκές έγκλημα στην Υεμένη


Με τις πλάτες της Δύσης οι Σαουδάραβες ξεθεμελιώνουν μια ολόκληρη χώρα

του Ερρίκου Φινάλη

Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας και των σουνιτών συμμάχων της στην Υεμένη*. Υποτίθεται ότι θα ήταν μια «χειρουργική» επιχείρηση διάρκειας λίγων εβδομάδων με στόχο να δοθεί ένα συντριπτικό πλήγμα στις φιλοϊρανικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της πάμπτωχης και κατεστραμμένης από δικτατορίες και εμφύλιους αραβικής χώρας. Τέσσερα χρόνια μετά, η εγκληματική και παράνομη επέμβαση συνεχίζεται με πολιτική κάλυψη και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση. Και φυσικά, μη έχοντας πραγματικά ερείσματα στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζει ελάχιστα εδαφικά κέρδη: οι φιλοϊρανοί Χούθι παραμένουν γερά αγκιστρωμένοι στις θέσεις τους. Όμως το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές είναι τεράστιο.

Οι νεκροί λόγω των συγκρούσεων, και κυρίως των αεροπορικών επιδρομών της σαουδαραβικής συμμαχίας (που βομβαρδίζει ακόμη και νοσοκομεία, υπαίθριες λαϊκές αγορές, γάμους και κηδείες, αντιγράφοντας το… αμερικανικό έθιμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ), ανέρχονται σε 60.000 – στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται βέβαια για αμάχους. Πολλαπλάσιος όμως είναι ο αριθμός των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των Υεμενιτών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της πείνας και των ασθενειών που έφερε η επέμβαση. Μόνο τα βρέφη και νήπια κάτω των 5 ετών που πέθαναν αυτά τα 4 χρόνια εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με ελλιπή διατροφή και μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέρχονται σε 85.000!

Η θρυλική απόδραση των 7 κομμουνιστών από τις φυλακές Συγγρού (15/04/1931)


«Κάτι τό σπάνιον είς τά χρονικά τών φυλακών τής χώρας... Κάτι πού ένθυμίζει άπιθάνους άφηγήσεις τρομακτικών άστυνομικών μυθιστορημάτων. Κράμα πνεύματος καί φανταστικής άφηγήσεως τής άποβράσεως έκ του φρουρίου "Υφ του Μοντεχρήστου καί τής άρπαγής τής βασιλίσσης, άπετέλεσαν τό πλαίσιον είς τό όποιου έμελετήθη τό θρασύ πραξικόπημα. Πριόνισμα του καγγελόφραχτου παραθύρου, Αρπαγή καί φίμωσις του σκοπού στρατιώτου, στιλπνά περίστροφα μέσα είς τήν ψυχρή Απριλιανή νύκτα...».
Μέ τό γλαφυρό αυτό ύφος, πού συναγωνίζεται τα μυθιστορήματα της παλιάς εποχής, χρωμάτιζε η «Άκρόπολις» της 16ης ’Απριλίου 1931 την πρώτη μεγάλη Απόδραση κομμουνιστών στην Ελλάδα, που έδινε με τον εντυπωσιακό τίτλο: «'Υπό τήν άρχηγίαν του περιβοήτου Χαϊτά όκτώ κομμουνισταί διέρρηξαν τάς φυλακάς Συγγρού και άπέδρασαν».

Οι 7 και ο δεκανέας

Η απόδραση είχε γίνει δυο μέρες νωρίτερα, τη νύχτα της 14ης Απριλίου κάτω από συνθήκες πραγματικά μυθιστορηματικές. Οι δραπέτες, γνωστά στελέχη του Κ.Κ.Ε., ήταν οι: ’Ανδρόνικος Χαϊτάς, Αευτέρης Αποστόλου, Κ. Εύτυχιάδης (ή Ήλιάδης), Δ. Παπαρήγας, Β. Άσίκης, Περ. Καρασκόγιας, Μάρκος Μαρκοδίτης και Γρηγόρης Γρηγοριάδης.
Ο τελευταίος, γνωστός από την ημέρα εκείνη σαν «κόκκινος δεκανέας», δεν ήταν κρατούμενος αλλά φρουρός τους και με την ανεκτίμητη όπως θα δούμε συμβολή του, στάθηκε ο αποφασιστικότερος παράγοντας για την απόδραση.

Ο τρόπος της απόδρασής τους είχε πολλά γνωρίσματα από τα κλασικά πρότυπα: λιμάρισαν τα κάγκελα του παραθυριού, έριξαν σκοινί, αρπάχτηκαν, κατέβηκαν κάτω και χάθηκαν.

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν ούτε τόσο απλά ούτε τόσο εύκολα.

Τoν καιρό εκείνο στις φυλακές Συγγρού βρισκόντουσαν κλεισμένοι 32 υποδικοκατάδικοι κομμουνιστές (μαζί με τους ποινικούς ξεπερνούσαν τους 400), οι όποιοι κρατιόντουσαν ομαδικά στον μεγάλο θάλαμο που έβλεπε στο εξωτερικό προαύλιο. Ανάμεσά τους βρισκόταν, από τον προηγούμενο Νοέμβριο και ο Θανάσης Κλάρας, καταδικασμένος σε 6 μήνες φυλακή για παράβαση τού «Ιδιωνύμου».