Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ: Μαζί θα αγωνιστούμε και θα πάμε παντού

«Για μένα η πρόταση να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ έχει ιστορική σημασία, γιατί κάνουμε ένα βήμα πέραν της επαναπροσέγγισης. Μέσα από αυτή την υποψηφιότητα, Ε/κ και Τ/κ κινητοποιούμαστε μαζί για να δώσουμε αυτή την πολιτική μάχη»
«Είμαι με Τ/κ και Ε/κ κάθε μέρα. Βλέπω στους ανθρώπους μια ικανοποίηση, ένα χαμόγελο, λες και περίμεναν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη μέρα. Από την άλλη, με τις επαφές που έχω διαπιστώνω μια μνήμη που επανέρχεται»

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Τ/κ ακαδημαϊκός που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά γνωστός και για την ανάμιξή του στα κοινά και κυρίως στην προσπάθεια για λύση και επανένωση της χώρας μας, μιλά σήμερα στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» για τη συμμετοχή σε μια μάχη που το ΑΚΕΛ του έδωσε την ευκαιρία να δώσει μαζί με Ε/κ και Τ/κ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία «κτίζεται μια καλή βάση για κοινό αγώνα», λέει με νόημα. Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές είναι για πρώτη φορά μια εκστρατεία δικοινοτική και δίγλωσση… «Μαζί θα αγωνιστούμε και θα πάμε παντού», απαντά σε πείσμα των εθνικιστών ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος.

Γιατί ένας ακαδημαϊκός να αφήσει την έδρα και να πολιτευτεί την ώρα που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς;

Σφαγές Τ/κ από τον ελληνοκυπριακό φασισμό – Η τραγική ιστορία των Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρη Μαύρη σελίδα στην κυπριακή ιστορία

Μια άγνωστη, για πολλούς Ελληνοκυπρίους, σελίδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας είναι οι σφαγές Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους φασίστες τόσο την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών όσο και κατά το καλοκαίρι του 1974. Οι περιπτώσεις της σφαγής των 126 Τ/κ γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων από τα τρία μικρά τ/κ χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου -Μάραθα, Σανταλάρη και Αλόα- καθώς και η εκτέλεση 83 Τ/κ άοπλων αιχμαλώτων από την Τόχνη, τον Αύγουστο του 1974, από μέλη της ΕΟΚΑ Β, αποτελούν μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας.

Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρης…

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, μέλη της ΕΟΚΑ Β από τα γύρω χωριά μπήκαν στα τρία τ/κ χωριά πυροβολώντας στον αέρα και εκφοβίζοντας. Εισέβαλαν στα σπίτια και μάζεψαν τους κατοίκους, τους οποίους μετέφεραν με λεωφορεία στο σχολείο της Περιστερωνοπηγής.

Τους άντρες τους μετέφεραν αργότερα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στη Λεμεσό. Κατά την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, οι Ε/κ φασίστες προέβαιναν σε καθημερινές επιδρομές στα τρία χωριά, λεηλασίες, κλοπές, βιασμούς γυναικών αλλά και δολοφονίες. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, οι εοκαβητατζήδες προχώρησαν στη μαζική εκτέλεση των 126 γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων, τους οποίους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους που έσκαψαν με μπουλντόζες και ακολούθως κάλυψαν με σκουπίδια για να καλύψουν το έγκλημά τους.

Η παγκόσμια οικονομία ρετάρει


Υπερχρέωση, φούσκες και ανισότητες δυναμιτίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας
Το παγκόσμιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, και μαζί του μεγεθύνονται οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις αντιπάλων του καπιταλισμού, αλλά για διαπιστώσεις του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), που συγκεντρώνει στους κόλπους του τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ενώ έχει «υποκατάστημα» και στο Πεκίνο. Οι διαπιστώσεις του IIF βασίζονται στα στοιχεία για το 2018, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και δείχνουν συνεχή αύξηση του δανεισμού των πάντων: των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων αλλά και του ίδιου του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Αυτό το παγκόσμιων διαστάσεων πρόβλημα επιτείνει την ευθραυστότητα του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, καθώς οι όποιες αποκλίσεις μεταξύ των ισχυρών (αλλά και των αναπτυσσόμενων) οικονομιών αφορούν απλώς τους ρυθμούς αύξησης του χρέους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιστροφή της επεκτατικής, μέχρι πρόσφατα, πολιτικής των τραπεζών, επιδεινώνει δραματικά το κλίμα. Δηλαδή βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε ένα πρόβλημα ανάλογο με αυτό ενός ανθρώπου η υγεία του οποίου υποφέρει από πολλές αρρώστιες: η φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστεί μία ασθένεια επιδεινώνει κάποιο άλλο, εξίσου σοβαρό πρόβλημα υγείας…

Κανένα πραξικόπημα δεν έφερε δημοκρατία

του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (https://www.in.gr/)

Τα πράγματα είναι απλά: στη Βενεζουέλα είναι σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα.

Μια μερίδα της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη ενός τμήματος των ενόπλων δυνάμεων θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο.

Οι πραξικοπηματίες όπως και η αντιπολίτευση έχουν από πίσω τους την κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν ενδιαφέρεται προφανώς για τη δημοκρατία, αλλά θέλει να μην υπάρχουν ενοχλητικές φωνές στην «πίσω αυλή τους», ιδίως όταν μιλάμε για μια χώρα, τη Βενεζουέλα που έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Γιατί όπως και να το δει κανείς οι ΗΠΑ ξέρουν από πραξικοπήματα, ειδικά στη Λατινική Αμερική.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την άλλη «11η Σεπτεμβρίου», αυτή του 1973 όταν στη Χιλή ο στρατηγός Πινοσέτ με τις πλάτες των αμερικάνων ανάτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε;

Έχει προβλήματα η Βενεζουέλα;

Μεγάλα και για αρκετά από αυτά ευθύνεται η κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο Μητροπολίτης Χίου εξεδίωξε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντ. Γρέγο

Από Iskra

Την «πόρτα της εξόδου» αντίκρυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος και μάλιστα από τον μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκο. Όλα έγιναν όταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι στη Μονή Αγίου Μηνά για την επέτειο της σφαγής του 1822.
Τότε όμως παρενέβη γενναία ο μητροπολίτης ο οποίος και είπε: «Δίπλα στη σφαγή της Χίου είναι και το Δίστομο», σημειώνοντας ότι «η αγάπη του για το έθνος δεν του επιτρέπει να κάνει διαχωρισμό των ιστορικών γεγονότων». Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο παππούς του χάθηκε το 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία τορπίλισε το πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού στο οποίο ταξίδευε ειρηνικά για να βγάλει το ψωμί των παιδιών του.

Στο νησί πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά και επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάρκου, στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά όπου τιμήθηκε η μνήμη των σφαγιασθέντων στον τόπο της σφαγής του 1822.

Ανέβηκαν οι τόνοι στο νέο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών Αττικής

Ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και ο ρόλος της περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήταν το πρώτο ζήτημα αναμέτρησης στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών: Ρένας Δούρου, Γιώργου Πατούλη, Γιάννη Σγουρού και Γιάννη Πρωτούλη, που διοργάνωσε η εκπομπή «Ρουά Ματ» στο Σκάι με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Βασίλη Χιώτη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με κρίσεις και τοποθετήσεις των υποψηφίων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις θέσεις τους ως προς την αναγκαία συνεργασία που επιβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος στη διοίκηση της περιφέρειας, αλλά και με μεταξύ τους ερωτήσεις.

Ο διάλογος διημείφθη σε έντονο σχετικά κλίμα με αντεγκλήσεις, αιχμές και επιθέσεις κατά περίπτωση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να προβαίνει σε επανειλημμένες διαψεύσεις για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το νέο ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, που ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Πρωτούλης.

Ο Γ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη τουκατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχου Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αντίστοιχα, για τα ανεπαρκώς πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά τους η Ρ. Δούρου και οΓ. Σγουρός του υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».