Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Η ριζοσπαστική λύση του Ελσίνκι στην έλλειψη στέγης

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής
Ενωσης, η οποία δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα στέγης.

Το 1987, υπήρχαν 18.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Το 2017, το νούμερο είχε πέσει στους 7.112, ενώ σήμερα μόνο 400 περίπου υπολογίζεται ότι μένουν στον δρόμο.

Ποιο είναι το μυστικό; Το ότι δίνουν στους ανθρώπους σπίτια άνευ όρων. Το μέτρο απλό αλλά άκρως αποτελεσματικό. Για να λύσεις το πρόβλημα των αστέγων, δίνεις στον καθένα άστεγο από ένα διαμέρισμα. Χωρίς όρους.

Μα το κόστος του μέτρου θα είναι τεράστιο θα αναρωτιούνται ή πιστεύουν πολλοί. Κι όμως… Το φινλανδικό κράτος έχει ξοδέψει 300 εκατ. ευρώ για 3.500 διαμερίσματα και 300 κοινωνικούς λειτουργούς που δουλεύουν με τους άστεγους, ενώ έχει υπολογίσει ότι για κάθε άστεγο που βρίσκει σπίτι, το κράτος γλιτώνει 15.000 ευρώ το χρόνο, που θα ξοδεύονταν σε νοσοκομειακή περίθαλψη, φυλακές ή αστυνομικές υπηρεσίες.

Οι σύγχρονοι άστεγοι

Γεννηματά – Βενιζέλος: Πόλεμος μέχρι τέλους…

Στο μεσοδιάστημα της ανασύνταξης ανάμεσα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές η πολιτική ζωή κάνει στάση στο δράμα του ΚΙΝΑΛ. To δράμα της ρήξης Γεννηματά – Βενιζέλου, που από χθες έχει πάρει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την συνέντευξή του στον Σκάι, καταλόγισε στην Φώφη Γεννηματά ότι έκανε «επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης», χαρακτήρισε εαυτόν «θύμα προσωπικής πολιτικής σκοπιμότητας» παρ’ ότι ο ίδιος «συμβολίζει τον αγώνα για την διάσωση της χώρας», και προεξόφλησε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χορηγεί την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, αφού δήλωσε ότι «το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμεστους προοδευτικούς ψηφοφόρους, τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να ανακόψει κάθε απόπειρα εσωστρέφειας φθάνοντας, εάν χρειαστεί, ακόμη και σε διαγραφές.

Η ένταση αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταφέρεται σήμερα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, όπου επικρατεί διχασμός και βαθύς προβληματισμός χωρίς όμως φυγόκεντρες τάσεις μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Λεωνίδας Γρηγοράκης έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ Βενιζέλου, οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησαν να αναλάβουν διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρυσμα, ενώ με την πλευρά της προέδρου έχουν ταχθεί εξ αρχής οι Σταμάτης Μαλέλης, Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης.