Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Οι πρώτοι υποψήφιοι του ΜέΡΑ25 για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25

Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25. «Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης, και των αγώνων για δικαιοσύνη στην Ελλάδα και στον κόσμο. Πρόσωπα που σηματοδοτούν τη δυνατότητα του ΜέΡΑ25 να κτίζει κοινό πρόγραμμα εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας και την αναξιοπρέπειας από όλο το αντι-συστημικό πολιτικό φάσμα και στην βάση της κοινής μας αγωνίας για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη: από την αλέκιαστη Αριστερά και την Οικολογία έως τους αυθεντικά φιλελεύθερους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που «σηματοδοτεί τον πολιτικό πολιτισμό κάθε κόμματος» ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με την περιγραφή του ΜέΡΑ25,

«1.Στην πρώτη θέση ένας άνθρωπος που προσωποποιεί τον πολιτισμό τόσο της σύγχρονης Ελλάδας όσο και της αγνής, ανθρωπιστικής, αγωνιστικής Αριστεράς. Την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΕΠΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

2.Από τον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού την ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

3.Τον κορυφαίο θεατρικό μας συγγραφέα και σκηνοθέτη ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΙΩΤΗ, ο οποίος στήριξε το ΜέΡΑ25 από την πρώτη μέρα και του οποίου το συνολικό έργο αποτελεί καυστικό χρονικό της σύγχρονης Ελλάδας

Βασίλης Ραφαηλίδης: Η αρχή της ελάχιστης προσπάθειας

Κανείς άνθρωπος που δεν είναι εντελώς τρελός, για να πετύχει κάτι δεν καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ αυτήν που απαιτεί το συγκεκριμένο έργο ή η συγκεκριμένη πράξη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα εξυπνάδας, είναι μέριμνα της φύσης για την εξοικονόμηση δυνάμεων.

Δε χρειάζεται εξυπνάδα για να καταλάβεις πως δεν υπάρχει λόγος να είσαι αρσιβαρίστας για να σηκώσεις ένα σπιρτόκουτο. Το μυϊκό σου σύστημα θα λειτουργήσει αυτόματα ανάλογα με το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι μύες.

Γενικότερα μιλώντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο άνθρωπος ρέπει προς την τεμπελιά, με την έννοια πως αρνείται να σπαταλάει τις δυνάμεις του, δηλαδή τις θερμίδες του. Δηλαδή την τροφή του. Βέβαια, όταν έχει περίσσευμα δυνάμεων μπορεί να το σπαταλήσει και σε μη παραγωγικά έργα, π.χ. στο χορό. Αλλά η παροιμία που λέει νηστικό αρκούδι δε χορεύει είναι γενικής ισχύος και δεν αφορά μόνο τις αρκούδες.

Όμως, ο άνθρωπος δεν καταναλώνει δυνάμεις μόνο όταν κάνει μια δουλειά που απαιτεί μυϊκή ή πνευματική δύναμη, αλλά και όταν έχει να αντιμετωπίσει σπάνια ή απροσδόκητα φαινόμενα που αναστατώνουν τον ψυχισμό του. Ο φόβος που προκαλεί το μπουμπουνητό της βροντής επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς, πράγμα που σημαίνει πως καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες κάθε φορά που «τρέμει το φυλλοκάρδι» μας. Αυτό η φύση, που ξέρει να εξοικονομεί δυνάμεις, δεν το θέλει καθόλου.

Πως ο Βενιζέλος έπεσε στην παγίδα που του έστησε η Φώφη


Δεδομένου ότι ο Βενιζέλος είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι θέλει να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η απόφαση της Γεννηματά να τοποθετήσει επικεφαλής τον Καμίνη ήταν δεδομένο πως θα συνιστούσε ‘αιτία πολέμου’ για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό και συνέβη. Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο Βενιζέλος ανακοίνωσε την έξοδό του από το κόμμα. Και αμέσως μετά κάποιοι δικοί του δήλωσαν πως δεν θα είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Το εσωκομματικό ρήγμα είναι γεγονός και όλα δείχνουν πως είμαστε μόνο στην αρχή, πως τις επόμενες ημέρες θα βαθύνει. 

Επειδή, λοιπόν, η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μόνο έκπληξη δεν ήταν, είναι σαφές πως η Γεννηματά όχι μόνο την είχε προϋπολογίσει, αλλά και την επεδίωξε. Για να προκαλεί συνειδητά ρήγμα στο κόμμα της, σημαίνει πως έχει ισχυρούς λόγους. Και πράγματι αυτό συμβαίνει. Ουσιαστικά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισπεύδει μία εσωκομματική σύγκρουση που σχεδόν αναπόφευκτα θα εκδηλωνόταν, ειδικά εάν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Επειδή, όμως, πιθανότατα και το κόμμα του Βελόπουλου και το κόμμα του Βαρουφάκη τελικώς θα τα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή (οι λόγοι δεν είναι του παρόντος), το αναγκαίο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας ποσοστό υψώνεται στο 37-38%. Αν και βεβαίως δεν αποκλείεται η ΝΔ να το προσεγγίσει, η εκτίμηση είναι πως δεν θα τα καταφέρει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειασθεί κοινοβουλευτικό συμπλήρωμα. 

Σχέδιο για «ξήλωμα» των θετικών μέτρων Τσίπρα;

«Καλούμε τη ΝΔ να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου γιατί αν δεν έρθει φαίνεται ότι επιμένει - κρυφά - στις δίδυμες περικοπές, δηλαδή τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο»: Πίσω από αυτό το μήνυμα του Νίκου Παππά, και πίσω από, επιλεκτικές, διαρροές εκ Βρυξελλών που ακολούθησαν την έκθεση της Κομισιόνδεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που βλέπουν να δρομολογείται ένα νέο, υπόγειο και συντονισμένο, σχέδιο – ένα σχέδιο που στοχεύει στο «ξήλωμα» των θετικών μεταμνημονιακών μέτρων και την επιστροφή σε οικονομική συνταγή ΔΝΤ.

Σ’ αυτό το σχέδιο οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι διαπιστώνουν έναν «αξιοσημείωτο» συντονισμό ανάμεσα στον παραδοσιακά σκληρό – και μετά τις ευρωεκλογές ενισχυμένο – άξονα των θεσμών και την Νέα Δημοκρατία. Ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος, η σκληρή γραμμή εκπροσωπείται πλέον από το γερμανικό «δίδυμο» Ρέγκλινγκ και Βέμπερ, τον επικεφαλής του ESM και τον επικεφαλής του ΕΛΚ που διεκδικεί την ηγεσία την Κομισιόν, που δεν κρύβει την ροπή του προς το θατσερικό οικονομικό μοντέλο. Είναι ένα μοντέλο που, έως τώρα, καμουφλάρεται με την μάσκα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και εστιάζει στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών κυρίως στα πεδία των εργασιακών, των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και του μικρότερου κράτους.

Πιο κοντά σ’ αυτό το μοντέλο φέρεται να βρίσκεται και ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις,ο οποίος σήμερα έστειλε και τα πιο αιχμηρά μηνύματα ερμηνεύοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ντομπρόφσκις ήταν εκείνος που διαμήνυσε πως το θετικό πακέτο μέτρων έχει κόστος και δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, για να προειδοποιήσει: «Είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη».