Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

1848: Ξεσηκώνονται οι εργάτες του Παρισιού

Στις 23 Ιούνη 1848 οι εργάτες του Παρισιού ξεχύνονται στους δρόμους και στήνουν οδοφράγματα. Ηταν η απάντησή τους στο όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η αντεπανάσταση.

Η εξέγερση αυτή είναι φανερά προλεταριακή. Στα οδοφράγματα υψώθηκαν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία». Στις προκηρύξεις που τύπωναν οι ξεσηκωμένοι εργάτες, ζητούσαν να διαλυθεί η συντακτική συνέλευση και να περάσουν τα μέλη της από δίκη, να πιαστούν τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, να απομακρυνθεί ο στρατός από το Παρίσι, να αναγνωριστεί στο λαό το δικαίωμα να καταρτίσει ο ίδιος το σύνταγμα, να διατηρηθούν τα εθνικά συνεργεία και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της εργασίας. «Αν αλυσοδέσουν το Παρίσι τότε θα υποδουλωθεί ολόκληρη η Ευρώπη», έγραφε μια προκήρυξη, τονίζοντας τη διεθνή σημασία που είχε η εξέγερση.

Τέσσερις μέρες, από τις 23 έως τις 26 Ιούνη, γίνονται λυσσασμένες οδομαχίες. Από το ένα μέρος πολεμούσαν 40-45 χιλιάδες εργάτες, και από το άλλο τα κυβερνητικά στρατεύματα, η κινητή φρουρά και σώματα της εθνοφρουράς, που η συνολική τους δύναμη έφτανε τις 250.000 άνδρες. Το πιο στρατηγικό σημείο, στο οποίο στηριζόταν η εξέγερση ήταν το εργατικό προάστιο Σαίντ Αντουάν, όπου είχαν στηθεί οδοφράγματα, που έφθαναν ως το τέταρτο όροφο των σπιτιών, ενώ είχαν γίνει και άλλα οχυρωματικά έργα.

Γιατί όχι και μαστίγωμα με μπόνους παραγωγικότητας;

Η κυρία Κατερίνα Πατσογιάννη, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, περιγράφει την «ελευθερία» της επταήμερης εργασίας (βίντεο)


Ομολογουμένως, η ειλικρίνεια της κυρίας Κατερίνας Πατσογιάννη (υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ) είναι αφοπλιστική. Σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, πριν λίγες μέρες, δεν μάσησε τα λόγια της.

Δήλωσε ξεκάθαρα ότι θεωρεί «ελευθερία» οι εργαζόμενοι να έχουν τη… δυνατότητα να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Όπως είπε, άλλωστε, και η ίδια (και είναι αλήθεια) αυτό συμβαίνει ήδη σε κάποιες περιπτώσεις. Ισχύει σε επιχειρήσεις και κλάδους (τουρισμός) με τη… σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, βεβαίως ! «Ελεύθερα», πάντα! 

Το σκεπτικό της: 

«…μιλάμε για δυνατότητα, όπου και ο εργαζόμενος θελήσει, να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα. Εάν το θελήσει, εάν αυτό το επιθυμεί. (…) Ούτως ή άλλως αυτό το πράγμα συμβαίνει και συμβαίνει επειδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το επιθυμούν. Αν αυτό το δεχθεί οποιοσδήποτε και θέλει να μπει σε αυτή την λογική εργασίας, γιατί να του το απαγορεύουμε; Θέλουμε να αφήσουμε λίγο πιο ελεύθερους τους ανθρώπους, να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα.»

Η γυναίκα με τα μαύρα

της Ελενας Ακρίτα
Είναι ωραία γυναίκα η Μάγδα Φύσσα. Αντικειμενικά. Δεν εννοώ το ψυχικό κάλλος και τα συναφή αλλά την εξωτερική της εμφάνιση: είναι όμορφη γυναίκα η Μάγδα Φύσσα.

Εξι χρόνια μου πήρε να το καταλάβω. 

Ο «πόνος χωρίς όνομα» κατακερμάτισε το πρόσωπό της σε μικρά κομμάτια παζλ που δεν είναι όλα στη θέση τους. Κάποια γλίστρησαν από το κουτί, κάποια χάθηκαν, κάποια μπήκαν σε λάθος σημείο. Τα χαρακτηριστικά της σκοτείνιασαν, μόνο τα μάτια της παρέμειναν εκτυφλωτικά κι ολόφωτα.

Τι σας λείπει πιο πολύ από τον Παύλο; Τη ρώτησαν.

Οτι δεν θα με ξαναπεί ποτέ «μάνα». Απάντησε.

Αυτό. Αυτό ακριβώς. Που δεν είναι διαχειρίσιμο. Απλά δεν είναι. Δεν ισχύουν εδώ τα «αν είσαι μάνα καταλαβαίνεις» ούτε τα «μπες στη θέση της». Πρώτον γιατί δεν μπορείς να μπεις στη θέση της. Δεν γίνεται να μπεις στη θέση της. Είτε είσαι μάνα, είτε πατέρας, γείτονας, ο περιπτεράς απέναντι – στη θέση της δεν μπαίνεις, τέρμα.

«Στο απροχώρητο η κατάσταση με την Airbnb»

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη τους με την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες ενοικίασης δωματίων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αποκλείουν τους κατοίκους από τη στέγαση και αλλάζουν ριζικά το πρόσωπο των γειτονιών. Σε μια κοινή επιστολή, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη ανέφεραν ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» των πλατφόρμων ενοικίασης βραχείας διαμονής παγκοσμίως πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρότεινε να χαρακτηριστεί η Airbnb «πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και όχι επιχείρηση μεσιτικών υπηρεσιών και αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε τόσο η Airbnb όσο και παρόμοιες εταιρείες δεν θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τον νόμο που υποχρεώνει να συνεργάζονται μόνο με ιδιοκτήτες που τηρούν τους τοπικούς ρυθμιστικούς κανόνες μισθώσεων. Ο εισαγγελέας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας. Η πρόταση αυτή έγινε και η αφορμή για την επιστολή των 10 πόλεων στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον Guardian.

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι οι κατοικίες πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κύρια για να κατοικούν άνθρωποι σε μόνιμη βάση. Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από την έλλειψη στέγασης. Όταν οι κατοικίες ενοικιάζονται πολύ ακριβά στους τουρίστες, τότε αποσύρονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικίας», ανέφεραν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ.

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με ευρωεκλογές

Μειωμένη κατά 2,7 μονάδες στη πρόθεση ψήφου εμφανίζεται η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 31,2% (έναντι 33,12% στις ευρωεκλογές) ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται από το 23,75% στο 24,5%. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό 5,6%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κερδίζουν ποσοστό 4,4%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜΕΡΑ25 3,7%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (αν δηλαδή υπολογιστούν τα ποσοστά μόνο των έγκυρων) που δεν αποτελεί όμως ασφαλή πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά μειώνεται επίσης στο 7,7% (ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 28,3%) πάντα σε σχέση με τις ευρωεκλογές όπου η διαφορά έφτασε στις 9,5 μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ κερδίζει 6,5%, η Χρυσή Αυγή 5,1 και το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,6% και το ΜΕΡΑ25 4,3%. Στην εκτίμηση της κατανομής των βουλευτικών εδρών, η ΝΔ διεκδικεί από 142 έως 158 έδρες.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της έρευνας για θέματα που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο, από τις προσλήψεις στο δημόσιο και την συμμετοχή ιδιωτών στη δημόσια υγεία ή το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι τα επιδόματα και τα ελληνοτουρκικά. Στην αυτοτοποθέτηση τους στο πολιτικό φάσμα, το 37% τοποθετείται στην αριστερά και την κεντροαριστερά, το 30% στη δεξιά και την ακροδεξιά ενώ το 17% στο Κέντρο, όπου δείχνει να παίζεται και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Γερουλάνος σε Άδωνι: Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε πολιτισμένα, πηγαίνετε στο βούρκο

ΟΠαύλος Γερουλάνος φιλοξενήθηκε μαζί μεΆδωνι Γεωργιάδη σε στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
τον

Η κουβέντα άναψε όταν έφτασε στην υπόθεση Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να στριμώξει τον Παύλο Γερουλάνο σχετικά με το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων πολύ ήρεμα και αφοπλιστικά να τον βάζει στη θέση του.

Αναλυτικά ο διάλογος Γερουλάνου-Γεωργιάδη στην εκπομπή του OPEN
Γεωργιάδης: Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι πχ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, θα έβλεπαν με εξαιρετικά καλή διάθεση μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν ψηφίσει μνημόνια και ας μην διερευνηθεί η Novartis και ποιοι τους έβγαλαν στα μανταλάκια;
Γερουλάνος: Εγώ δεν θα μπω σε ονόματα
Γεωργιάδης: Δεν μιλάμε στην πραγματικότητα, με ρεαλισμό;
Γερουλάνος: Η διάθεσή σας να μιλήσετε με ονόματα έχει να κάνει με τους τακτικούς σας χειρισμούς. Εδώ μιλάμε για κόμματα που θα είναι αύριο στη Βουλή, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν προς τα που πάει η χώρα
Γεωργιάδης: Εγώ σας λέω σήμερα ότι δύο εισαγγελείς τσακώνονται ποιος έστησε την σκευωρία Novartis. Εσείς ως ΠΑΣΟΚ λέτε να μην διερευνηθεί;
Γερουλάνος: Μην διακόπτετε. Είπατε θα κάνετε μια ερώτηση. Αν θέλετε απάντηση, πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε. Αν δεν θέλετε, συνεχίστε να μιλάτε