Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Η αντιφασιστική εξέγερση στην Αυστρία τον Φλεβάρη του 1934


Ογδόντα πέντε χρόνια πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 1934, οι Αυστριακοί εργάτες πήραν τα όπλα για να αποκρούσουν την άνοδο του φασισμού. Άντεξαν μόλις τέσσερις ημέρες, καθώς είχαν ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τον πάνοπλο εθνικό στρατό, την αστυνομία και τις παρακρατικές φασιστικές οργανώσεις. Το μήνυμα αντίστασης, όμως, έφτασε παντού. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της εργατικής τάξης στην Ευρώπη να κοιτάξει το τέρας στα μάτια. Να αντιμετωπίσει τον φασισμό με τα όπλα στο χέρι.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Από τη μία ήταν οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές. Από την άλλη ήταν ο καγκελάριος Έγκελμπερτ Ντόλφους και το βαθιά συντηρητικό και αυταρχικό Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα (CSP, σήμερα Λαϊκό Κόμμα, OeVP) που είχε την εξουσία. Από τη μία ήταν οι εργάτες, οι συνδικαλιστές και οι φοιτητές. Από την άλλη το παραστρατιωτικό κίνημα Πατριωτικής Φρουράς (Heimwehr – Bewegung).

Φασισμός από τα «πάνω»

Στο 2ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ (έντυπο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) για τον Μάρτιο – Απρίλιο, σε ειδικότερη αναφορά του για την Πατριωτική Φρουρά, στο πλαίσιο σχετικού αφιερώματος, αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της προέρχονταν από τις ομάδες Λευκής Φρουράς στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θεωρούνταν το πραγματικό φασιστικό κίνημα στην Αυστρία, αλλά ήταν πολύ στενά συνδεδεμένο με το CSP. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή ο αυστριακός φασισμός δεν ήρθε στην εξουσία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, από τα «κάτω» ή από τα «έξω», αλλά από τη θέση της κυβέρνησης». Το 1933 η κυβέρνηση του CSP κατόρθωσε να να διαλύσει το Κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο και να κυβερνήσει μέσω έκτακτων διαταγμάτων. «Αυτό ήταν ήδη μια συνταγματική παραβίαση και το τέλος της Αυστρίας ως δημοκρατικού κράτους».

Τα φρικιαστικά πειράματα στείρωσης στο «Μπλοκ 10» του Άουσβιτς

Στο Άουσβιτς εδώ και χρόνια ένα κτίριο παραμένει σφραγισμένο. Είναι κλειστό και δεν είναι επισκέψιμο όπως άλλοι χώροι του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Το Μπλοκ 10 είχε μία ιδιαιτερότητα. Εκεί διεξήχθησαν ιατρικά πειράματα σε περίπου 800 Εβραίες.

Γιατροί έκαναν επάνω τους δοκιμές μεθόδων στείρωσης χωρίς εγχείρηση ή με ακτίνες Ρέντγκεν ή με έγχυση τοξικού υγρού μέσα στις σάλπιγγες τους, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας, πειράματα βελτίωσης της θεραπείας του καρκίνου της μήτρας, αιμοδοσία σε μεγάλες ποσότητες, μεταγγίσεις διαφορετικών ομάδων αίματος κ.α. Τις χρησιμοποιούσαν για αποθήκη ανθρώπινου υλικού. Στο Μπλοκ 10 οι γυναίκες ήταν αντικείμενα. «Ήταν εγκληματικό», δηλώνει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Γερμανός καθηγητής και δημοσιογράφος Χανς Γιόαχιμ Λανγκ, ο οποίος μετά από μια μακρόχρονη έρευνα παρουσιάζει στο βιβλίο του “Οι Γυναίκες του Μπλοκ 10” μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν από τα φρικιαστικά πειράματα των γιατρών Καρλ Κλάουμπεργκ και Χορστ Σούμαν.

H μεταφορά των Ελληνίδων Εβραίων κρατούμενων

Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 ήταν και 100 Εβραίες από τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο ‘Αουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α’ Γκαντόλ. Ήταν Μεγάλο Σάββατο πριν από το Πάσχα. Η Αλίζα Αράρι ήταν μία από τις Θεσσαλονικές κρατούμενες. Στριμώχτηκε σε ένα βαγόνι για ζώα με άλλα περίπου 100 άτομα.

Ε. Αθανασάκη: Φυλακίστηκε άδικα για συμμετοχή στον ΕΛΑ αλλά ο Αρειος Πάγος δεν εγκρίνει την αποζημίωση

Από τα δικαστήρια αθωώθηκε η Ειρήνη Αθανασάκη από την κατηγορία του μέλους του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα-ΕΛΑ, αφού όμως προηγούμενα παρέμεινε στις φυλακές 939 ημέρες και για το λόγο αυτό διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση, την οποία επιδίκασε μεν το Εφετείο Αθηνών, αλλά ο 'Αρειος Πάγος, έκρινε ότι ήταν μεγάλη και εσφαλμένα της επιδικάστηκε και για το λόγο αυτό ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

Η Ειρήνη Αθανασάκη, σε ηλικία 49 ετών συνελήφθη την 3η Φεβρουαρίου 2003, ως φερόμενη μέλος του ηγετικού πυρήνα του ΕΛΑ και της αποδόθηκε η ιδιότητα της επιμελήτριας των προκηρύξεων του ΕΛΑ, η οποία παράλληλα κατά τις τότε διωκτικές αρχές, κρατούσε τα κλειδιά από τις γιάφκες της οργάνωσης και μετέφερε τις προκηρύξεις του ΕΛΑ στα σημεία όπου παραλαμβανόντουσαν από τις εφημερίδες.

Εκτός από την Ειρήνη Αθανασάκη, που είχε το κωδικό όνομα «Μυρτώ» (κατά τα αρχεία της Στάζι), συνελήφθησαν ως μέλη της φερόμενης ομάδας του ΕΛΑ-1η Μάη:

1) Ο κοινοτάρχης Κιμώλου Αγγελέτος Κανάς,

2) Ο αποβιώσας Κωνσταντίνος Αγαπίου,

3) Ο αποβιώσας, πριν λίγες μέρες, σε ηλικία 80 ετών, πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Τσιγαρίδας,


4) Ο Μιχάλης Κασίμης, αδελφός του 34χρόνου τότε Χρήστου Κασσίμη, οικονομολόγου, ιδρυτικού μέλους του ΕΛΑ και ιστορικού στελέχους της τρομοκρατίας που σκοτώθηκε το 1977 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, στο Ρέντη.

Καρόλα Ρακέτε: Η καπετάνισσα - σύμβολο που αψήφησε τον Σαλβίνι

Η Καρόλα Ρακέτε, η «καπετάνισσα» όπως τη φωνάζουν πια, είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Η σύλληψή της αφού έσπασε το εμπάργκο του Σαλβίνι και οδήγησε στην Σικελία το σκάφος της που μετέφερε 42 διασωθέντες ανθρώπους την ανέδειξε σε σύμβολο του αγώνα υπέρ των προσφύγων. 

Οδηγός ένας πλοίου διάσωσης που ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ Sea - Watch, η Καρόλα Ρακέτε είχε περιμαζέψει 42 πρόσφυγες και για περισσότερες από δυο εβδομάδες περίμενε άδεια από τις ιταλικές αρχές για να πιάσει λιμάνι. Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της χώρας Ματέο Σαλβίνι για ακόμη μια φορά απαγόρεψε σε πλοίο που μεταφέρει πρόσφυγες να δέσει και να αποβιβάσει στην Ιταλία. 

Τελικά η Καρόλα Ρακέτε αποφάσισε να παραβιάσει την απαγόρευση και να οδηγήσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα της Σικελίας. Όπως είπε ήταν «μια πράξη ανυπακοής αλλά όχι βίας, απαραίτητη για να να αποφευχθεί μια τραγωδία. Στο λιμάνι, την ώρα που η αστυνομία της περνούσε χειροπέδες, εκατοντάδες άνθρωποι την υποδέχονταν με χειροκροτήματα υποστηρίζοντας την κίνησή της. 

Ποια είναι η Καρόλα Ρακέτε

Έξι ακόμη επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη λένε «ναι» στο όνομα «Μακεδονία»

Μετά την αποκάλυψη της επιστολής που είχε στείλει ο Κώστας Καραμανλής στον Τζορτζ Μπους το 2005 δηλώνοντας πως δέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, καθώς και την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας», χωρίς μάλιστα να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει 6 ακόμη επιστολές με αποδέκτες πρόσωπα - κλειδιά.

Πρόκειται για επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9 Απριλίου του 2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» και της «Εφημερίδας των Συντακτών» αποτελούν πλήγμα στο αφήγημα περί μακεδονικού αγώνα που έχει στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, αφού αποδεικνύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέτυχε όλα εκείνα που δεν είχε πετύχει η διαπραγμάτευση που είχε κάνει η γαλάζια παράταξη. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σιωπή της ΝΔ, που επέλεξε να απαντήσει εμμέσως και μόνο μέσω κύκλων του Κώστα Καραμανλή, που επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «τακτικούς» χειρισμούς.

Επιστρέφει στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος (80 χρονών)

H αντιμετώπιση ξεπερνάει τα όρια της τιμωρίας. Αυτό που γίνεται είναι βασανισμός ...

Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλοι συγκατηγορούμενοί του, κατά της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών Κακουργημάτων για τις «μίζες» των εξοπλιστικών.

Κατά συνέπεια, μετά την έξοδό του από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών που νοσηλεύεται εδώ και δύο μέρες σε κρίσιμη κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να επιστρέψει στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, χωρίς κενά και αντιφάσεις, ενώ παράλληλα απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν.

Παράλληλα, εκτός του Άκη Τσοχατζόπουλου την ίδια τύχη έχουν ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος στον οποίο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έχει επιβάλει ποινή κάθειρξης 6 ετών, όπως και ο χρηματιστής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο οποίος έχει καταδικαστεί με την ίδια ποινή (κάθειρξη 6 ετών).

Ο Ανάρχας τση Ζάκυθος: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ...!!!!

Ο Ανάρχας τση Ζάκυθος: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ...!!!!: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.   ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,  ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ «ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ»  ΤΟ «ΠΑΛΙΟ» ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.!!!!  ΔΗΛΑΔΗ, Η  Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟ ….. ΠΑΣΟΚ.!!!! 
Η ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ :
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.   ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ  Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.!!!!!

Με φόρο στη Γουώλ Στρητ... Ο Μπέρνι Σάντερς δεσμεύεται να ακυρώσει ολόκληρο το αστρονομικό φοιτητικό χρέος !

του Γιώργου Μητραλιά

Η δέσμευση που ανέλαβαν στις 24 Ιουνίου ο Μπέρνι Σάντερς και οι τρεις βουλεύτριες της ριζοσπαστικής αριστεράς που είναι η Ιλχάν Ομάρ, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και η Πραμίλα Τζαγιαπάλ, έχει τα φόντα για να ξεσηκώσει και να βάλει σε κίνηση δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος ενός αστρονομικού φοιτητικού χρέους που πλησιάζει τα 1.600 δισεκατομμύρια δολλάρια : Να ακυρώσουν το σύνολο αυτού του χρέους μέσα στους έξι μήνες που θα ακολουθήσουν την εγκατάσταση του Μπέρνι Σάντερς στο Λευκό Οίκο το 2020. Και όλα αυτά σύμφωνα με ένα συνολικό σχέδιο που εξασφαλίζει την δωρεάν εκπαίδευση, χάρη σε σε ένα πακέτο νομοσχεδίων που συνυπογράφουν ο Μπέρνι και οι τρεις βουλεύτριες ! (1)

Γνήσιο τέκνο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων 40 χρόνων που επέβαλαν μια παιδεία όλο και πιο δαπανηρή, αυτό το τερατώδες φοιτητικό χρέος αφορά άμεσα 44 εκατομμύρια βορειο-αμερικανούς που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους, και έμμεσα πολύ περισσότερους αν λάβουμε υπόψην το γεγονός ότι δηλητηριάζει τη ζωή και των οικογενειών τους. Οι συνέπειες είναι πολλές και καταστροφικές : Έχοντας να αποπληρώσουν κάθε μήνα ένα χρέος που ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 45.000 δολλάρια, οι νέοι δεν μπορούν ούτε να προγραμματίσουν ούτε και να κάνουν μια φυσιολογική ζωή, να δημιουργήσουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά, να αγοράσουν ένα σπίτι, να πάνε διακοπές και κυρίως, να μην πεθάνουν στη δουλειά (συνήθως ως ανειδίκευτοι και κακοπληρωμένοι). Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τους νέους. Για παράδειγμα, επειδή δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν το φοιτητικό τους χρέος, το 37 % των αμερικανών πάνω από 65 ετών έχουν κηρύξει πτώχευση, 40.000 έχουν χάσει την κοινωνική τους ασφάλιση, ενώ άλλοι βλέπουν να κατάσχονται τα περιουσιακά τους στοιχεία ή φτάνουν ακόμα και να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης ! Με λίγα λόγια, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες « της πιο πλούσιας χώρας στην ιστορία της ανθρωπότητας », όπως συνηθίζει να λέει ο Μπέρνι Σάντερς, βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται εξαιτίας του φοιτητικού τους χρέους, που συχνά τους ακολουθεί μέχρι το τέλος του βίου τους, καταδικάζοντας τους σε αληθινή σκλαβιά...

Ο σοσιαλισμός δεν είναι πια απαγορευμένη λέξη στις ΗΠΑ


Πριν από λίγες βδομάδες, ο Μπιλ Γκέιτς, σε συνέντευξη του στο CNBC, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η μαζική κι ενθουσιώδης υποστήριξη που παρατηρείται από μεγάλα τμήματα της αμερικάνικης κοινωνίας απέναντι σε «σοσιαλιστικών καταβολών» πολιτικούς, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και ηΑλεξάνδρα Οκάσιο-Κορτέζ, δεν θα έπρεπε απαραίτητα να προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία στις οικονομικές ελίτ.

Ανέφερε δε, κατά τη δική του οπτική, ότι ο εν λόγω «σοσιαλισμός» έδειχνε απλά πως υπάρχουν αρκετοί Αμερικάνοι που θέλουν φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, χωρίς να σημαίνει αυτό πως επιθυμούν και την κατάργηση του καπιταλισμού. Σημείωνε δε πως ακόμη κι ο ίδιος, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, θα έβλεπε θετικά την προοδευτική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος (σε δικαιότερη βάση) αλλά και την αύξηση του φόρου μεγάλης κληρονομίας (τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω η κυβέρνηση Τραμπ έχει μειώσει σε μηδενικά επίπεδα).

Από τη μεριά του, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, ο Γουόρεν Μπάφετ, έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει εντονότατη κριτική στις ανισότητες που παράγει το αμερικάνικο φορολογικό σύστημα, βάσει του οποίου ο ίδιος έχει φτάσει στο σημείο να πληρώνει αναλογικά μικρότερο φόρο από την οικιακή του βοηθό ή τη ρεσεψιονίστ του.

Πατρίς Λουμούμπα: 58 χρόνια μετά τη δολοφονία του θρυλικού Αφρικανού ηγέτη

Ο Λουμούμπα αποφάσισε να στραφεί στην ΕΣΣΔ, κάτι που τον έθεσε οριστικά στο στόχαστρο της Δύσης και ιδίαιτερα των ΗΠΑ. Ο τότε πρόεδρος της χώρας Καζαβούμπου απέλυσε το Λουμούμπα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυο κυβερνήσεων στη χώρα, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο ηγέτης του στρατού Ιωσήφ Μομπούτου κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία.

Ο Πατρίς Λουμούμπα, από τις εμβληματικότερες μορφές του αντιαποικιακού κινήματος της Αφρικής ήρθε στη ζωή στις 2 Ιούλη 1925 στο χωριό Οναλούα του τότε Βελγικού Κονγκό. Προερχόταν από οικογένεια αγροτών και ανήκε στη μικρή αριθμητικά φυλή των Batetela, ενώ μιλούσε πέντε γλώσσες, τέσσερις αφρικανικές και γαλλικά. Από καθολική οικογένεια, φοίτησε σε σχολεία προτεσταντικών και καθολικών ιεραποστολών κι αργότερα στην Ταχυδρομική Σχολή της χώρας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γαλλική κουλτούρα και ιδίως για τις ιδέες του διαφωτισμού. Την ίδια περίοδο ξεκινά να δημοσιεύει κάποια ποιήματα, ενώ λαμβάνει τη βελγική υπηκοότητα. Εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος στο Léopoldville (σημερινή Κινσάσα) και το Stanleyville (σημερινό Κισανγκάνι).


Σοβιετικό γραμματόσημο του 1961 με το Λουμούμπα

Οι «Λύκοι της Νύχτας» πάνω από τα Βαλκάνια


Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν συνέβαιναν κοσμογονικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία άνοιγε τις καταπακτές για να επανέλθουν οι αιμοδιψείς δαίμονες του εθνικισμού στην περιοχή. Εκείνη την περίοδο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, και η επανεμφάνιση μιας σλαβο-ορθόδοξης αλληλεγγύης μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, καθώς και η επίκληση του πανσλαβισμού, που είχε αρχικά ως φορείς τις εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεσουρανούσε στη Σερβία το πολιτικό άστρο του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος είχε συμμαχήσει ανοικτά με τη σέρβικη εθνικιστική Δεξιά, και ο, ελεγχόμενος από τους Σέρβους, γιουγκοσλαβικός στρατός πολεμούσε στην Κροατία και στη Βοσνία, μαζί με Σέρβους παραστρατιωτικούς, όπως οι “Τίγρεις” του Άρκαν, και άλλους “νέο-Τσέτνικ”, κι επικρατούσε γενικά μια “μεγαλοσερβική” ατμόσφαιρα, η επίκληση του “μεγάλου Σλάβου Ορθόδοξου αδελφού”, δηλαδή της Ρωσίας ως προστάτη και σωτήρα, είχε γίνει mainstream ανάμεσα στους Σέρβους, που ένιωθαν απομονωμένοι και στοχοποιημένοι από μια όλο και πιο εχθρική Δύση.

“Η Σερβία μέχρι το Τόκιο!”

Ολόκληρη η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Μπους για το όνομα «Μακεδονία»

Σάλο και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη
της επιστολής του Κώστα Καραμανλή το 2005 προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στην οποία ο τότε πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΝΔ, δέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, χωρίς μάλιστα να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα και χωρίς απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων.

Το 2005 υπήρξαν διαρροές στα μέσα ενημέρωσης που μιλούσαν για την επιστολή Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους, χωρίς ωστόσο να σχολιαστούν επισήμως. Ολόκληρη την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα το Documento, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο εκείνης της εποχής και την στάση Καραμανλή, αλλά και την υποκρισία της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ στο Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά, οφείλει σήμερα μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό... Στήσανε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ψεύδος μια σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε ένα μεγάλο διχασμό με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σ’ εμένα προσωπικά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στα περιφερειακά κανάλια