Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Το deal Μητσοτάκη – Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

ΟΚυριάκος Πιερρακάκης, νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κι ένα από τα πλέον διαφημισμένα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ο ορισμός του πολιτικού τέκνου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως διευθυντής της «διαΝΕΟσις» έγινε εξαιρετικά δημοφιλής εσχάτως – και κατά την κορύφωση του αντιΣΥΡΙΖΑ ανένδοτου - στις τάξεις του νεοφιλελεύθερου μπλοκ, η πολιτική του ανέλιξη όμως μετρά περίπου μια δεκαετία, με ρίζες στο μεταίχμιο του εκσυγχρονιστικού και βενιζελικού ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνεργάστηκε με την Αννα Διαμαντοπούλου επί θητείας της στο υπουργείο Παιδείας κι έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεολαίας, αλλά ο πολιτικός του μέντορας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος: Εκείνος τον όρισε επικεφαλής της Μονάδας Αναπτυξιακών Πολιτικών το 2012 και τον προώθησε, επί προεδρίας του, ως το νεώτερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πλασαρίστηκε σε ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα των «58», ήταν υποψήφιος με την Ελιά και, πάντοτε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα.

Πρόσωπο της επιρροής – και της απόλυτης εμπιστοσύνης - Βενιζέλου, με σταθερά στενές πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι και η δεύτερη πασοκογενής της κυβέρνησης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συνεργάστηκε μαζί του για πρώτη φορά το 2000, όταν κατείχε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, και ως η μακροβιότερη Γενική Γραμματέας του υπουργείου είχε κεντρικό ρόλο σε στρατηγικές κινήσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου: Είχε καίρια συμβολή στην ανάδειξη του «έπους» της Αμφίπολης και είχε επικριθεί ότι είχε παρακάμψει ουκ ολίγα αρχαιολογικά εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού.