Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Το παραλήρημα Παπαδημητρίου και η ασέβεια προς την ιστορική Libération

Για επιστροφή των πολιτικών δυναστειών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με "το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις" έκανε λόγο άρθρο της Libération, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

H αρθρογράφος ανέφερε πως στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να αποβάλλει το υποκοριστικό "Κούλης", ενώ επεξηγείται πως το όνομα προέρχεται από το "Κυριακούλης", δηλαδή "μικρός Κυριάκος", κάτι που έχει εδραιωθεί στη φαρέτρα των πολιτικών του αντιπάλων.

Μεταξύ άλλων γίνεται μια αναδρομή στην πολιτική ιστορία της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και αναφορές στο βιογραφικό του νυν πρωθυπουργού. "Εκλεγείς χάρη στην υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητας του προκατόχου του και όχι χάρη στον ενθουσιασμό προς το πρόσωπό του, δεν πρέπει να ξεχνά ότι από την έναρξη της κρίσης, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την καριέρα όλων των αρχηγών που τους γεμίζουν με υποσχέσεις προτού τελικά τους προδώσουν. Κανείς δεν παρέμεινε στην εξουσία έως τέλους, με τον Τσίπρα να είναι ο μόνος που κατάφερε να ολοκληρώσει [σχεδόν] την θητεία του", καταλήγει το άρθρο, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την πολιτική

Το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντώνης Κοτσακάς έδειξε ως δρόμο το «μοντέλο Κόρμπιν» - το μεγάλο εγχείρημα της διεύρυνσης των Εργατικών που έφερε στο κόμμα 400.000 νέα μέλη «για να αντιμετωπίσουν τη βαρονία». Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι τα πράγματα είναι κατά τι πιο σύνθετα από τους αφορισμούς περί «μετάλλαξης». 

Ο Γιώργος Τσίπρας το έθεσε πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα: Είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να πάνε σε «άμεση ενοποίηση», ότι πρώτα πρέπει να γίνει το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και μετά το συνέδριο – και κυρίως είπε το αυτονόητο και… ανομολόγητο έως το βράδυ της περασμένης Κυριακής: ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «φτωχοί συγγενείς» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί έτσι ώστε να εκφραστεί η εκλογική επιρροή στο κόμμα. Κοινώς, οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς δάνεισαν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές το 2015, για να βρουν επί τέσσερα χρόνια κλειστές πόρτες και τείχη ιδεολογικής καθαρότητας. Την 7η Ιουλίου την κατέθεσαν ξανά προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως και ως εντολή τελευταίας ευκαιρίας. Ο ίδιος το έχει αντιληφθεί πλήρως - και προ πολλού - και το ερώτημα πλέον είναι εάν, και σε ποιο βάθος, προτίθεται να τον ακολουθήσει και το κόμμα του.

Δεν είναι εύκολο ερώτημα και δεν είναι αμελητέοι και οι προβληματισμοί. Η θέση του Νίκου Φίλη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως ταυτότητα και ιστορικότητα είναι και θα παραμείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» με πυξίδα αμφίπλευρης διεύρυνσης, ακούγεται με ανακούφιση στην παλαιά βάση και τον μηχανισμό του κόμματος. Όμως η πολιτική ενηλικίωση, για όσους δεν είχε έρθει ήδη το καλοκαίρι του 2015, ήρθε βιαίως την βραδιά της 26ης Μαίου. Και οι πλέον ανήσυχοι σε Κουμουνδούρου και πέριξ θεωρούν ότι η μεγάλη παγίδα είναι μία: Η βραδιά αυτή των ευρωεκλογών να παραπεμφθεί στην, βολική, πολιτική λήθη και οι κομματικές αγκυλώσεις να βρουν άγκυρα στο 31,5% της 7ης Ιουλίου.

Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός


Εκτός φυλακής είναι από χθες μετά από έξι χρόνια κράτησης ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που μείωσε την ποινή του, ευθυγραμμιζόμενο με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση του ελαφρυντικού καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Ο Νίκος Ρωμανός, στα χέρια του οποίου είχε ξεψυχήσει ο Γρηγορόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2008, τραυματισμένος θανάσιμα από σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, εξέτιε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης μετά από δύο καταδίκες του για δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση απόπειρας ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012 σε στόχους μεταξύ των οποίων και το σπίτι του, έγκλειστου σήμερα, πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Για την υπόθεση των εκρηκτικών ο νεαρός καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2018, σε κάθειρξη 18 ετών. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και κυρίως αυτό της καλής διαγωγής εντός της φυλακής.

Τι είναι η καταιγίδα - «υπερκύτταρο» που έπληξε τη Χαλκιδική

Μια καταιγίδα - «υπερκύτταρο» (super cell) ήταν αυτή που έπληξε τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της 7 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαβάθμιση μιας καταιγίδας και για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σπάνια αλλά έντονα στη χώρα μας.

«Το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος», είπε ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών. «Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, εξήγησε.

Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή... κι όχι μόνο

Στα «χαρακώματα» Γεννηματά - Ανδρουλάκης

Το χρονικό μια προαναγγελθείσας «κρίσης κορυφής» στο ΚΙΝΑΛ φαίνεται να παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», καθώς Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν σήμερα τα πρώτα πυρά.

Η αρχή έγινε το πρωί από τον ευρωβουλευτή του κόμματος, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ότι «το αποτέλεσμα δε συμβαδίζει με τις προσδοκίες μας», προσθέτοντας πως «οφείλουμε να συζητήσουμε τα αίτια και να δούμε συντεταγμένα τις επόμενες κινήσεις». Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει για το αν τίθεται ζήτημα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ,, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιλογές είναι ή το άνοιγμα του κόμματος σε νέες δυνάμεις ή η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ..

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η σειρά της Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να τον κατονομάσει. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για στελέχη που «ζητούσαν το 2015 να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», ενώ μίλησε και για κάποιους που «ενώ ήταν κρυπτόμενοι την προεκλογική περίοδο άρχισαν τώρα να εμφανίζονται με κίνητρο τις προσωπικές τους επιδιώξεις». Και οι δύο αυτές αναφορές θεωρείται ότι «φωτογράφιζαν» τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Γερμανική Βουλή: Βάσιμες οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί, επανέλαβε από το Βερολίνο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Αφορμή για την ερώτηση ήταν πόρισμα της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής που είδε το φως της δημοσιότητας Την Τετάρτη.

Απαντώντας σε επερώτηση της αντιπροέδρου της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά», Χάικε Χένσελ, η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική.»

Σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση η επιστημονική υπηρεσία της Bundestag εκφράζει την άποψη ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί – ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου. Το πόρισμα αμφιβάλλει επίσης για το κατά πόσον λόγω υπογραφής της «Συνθήκης δύο συν τέσσερις» το 1990 (γερμανική ενοποίηση) δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη σύναψη αυτής της Συνθήκης δεν προκύπτουν για αυτή ούτε υποχρεώσεις, ούτε δικαιώματα. Συνεπώς, ακόμη κι αν το ζήτημα των επανορθώσεων δεν αναφέρεται στη Συνθήκη αυτή, με την οποία οριστικοποιήθηκε το τελικό μεταπολεμικό καθεστώς της Γερμανίας, δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν υφίσταται.

Αριστοτέλης: τι είναι ο ἄγροικος;

Αριστοτέλης 384-322 π.Χ.

Ἄγροικος:πώς κουβεντιάζεται φιλοσοφικά;

1. Η λέξη ἄγροικος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αυτόν που ζει στους αγρούς. Στην περίπτωση των ανθρώπων τούτο παραπέμπει στον χωρικό, στον αγρότη, σ’ αυτόν που κατοικεί στους αγρούς, στον γεωργό. Επί γης σημαίνει και άγριος. Παράγεται από το ἀγρός συν οἶκος. Υπό έναν πιο ευρύ μεταφορικό τρόπο, σημαίνει επίσης: αγροίκος, τραχύς, ακαλαίσθητος, άξεστος.

2. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί, κατ’ αρχήν, την εν λόγω λέξη-έννοια με τη θεμελιακή σημασία «αυτού που ζει στους αγρούς» στο έργο του: Των Περί Τα Ζώα Ιστοριών για το μεγάλο άγριο περιστέρι: 

Καὶ τὰ μὲν ἄγροικα, ὥσπερ φάττα 
[=κάποια ζουν στους αγρούς, όπως η φάσσα (=μεγαλόσωμο άγριο περιστέρι)] (488b1).

Κατά δεύτερον συναντάμε την εν λόγω έννοια και στο έργο του: Αθηναίων Πολιτεία. Εδώ περιγράφει ως ἄγροικους , δηλδή ως «αυτους που ζουν στους αγρούς», τους γεωργούς, ή, πράγμα που είναι το ίδιο, τους χωρικούς και τους αγρότες. Και τούτους σε συγκριτική διαφορά με τους ευπατρίδες και τους δημιουργούς. Ουσιαστικά, ο Αριστοτέλης αναφέρεται στη διάκριση των πολιτών στις τρεις κοινωνικές τάξεις ή στρώματα: στους ευπατρίδες, ήτοι αριστοκράτες, στους αγρότες και στους δημιουργούς, δηλαδή τους τεχνίτες. Ετούτη η διάκριση δεν εκκινεί από τον Αριστοτέλη, αλλά ανάγει τη γενεαλογία της στον Θησέα. Ως τον 6ο αιώνα π.Χ. οι αγρότες και οι δημιουργοί δεν έπαιζαν κανέναν ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Με την εξέλιξη της πολιτικής δημοκρατίας συμμετείχαν αναλογικά στο θεσμό των δέκα αρχόντων.