Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Ποιος τηγάνιζε ψάρια στο Μαξίμου;


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Από τις πρώτες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να υπαχθούν στον ίδιο ΕΥΠ, ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γ.Γ. Ενημέρωσης. Επόμενο βήμα του νέου πρωθυπουργού η υπαγωγή στον ίδιο του κυλικείου της Βουλής, του ποτίσματος του Εθνικού Κήπου και του γκαράζ της Βουλής.

Η «Καθημερινή» μάς πληροφόρησε ότι το Μαξίμου μύριζε «τσιγαρίλα». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι βρέθηκαν 5 άπλυτες αριστερές κάλτσες με σφυροδρέπανο, τρία λερωμένα t-shirt με λεκέδες από πίτσα, «ποτισμένο» το καπάκι της τουαλέτας, ενώ είναι βέβαιο ότι την προηγουμένη της παράδοσης κάποιος είχε τηγανίσει ψάρια. Η κοινή γνώμη αναμένει με κομμένη την ανάσα νέες αποκαλύψεις.

Τη συγκλονιστικότερη αποκάλυψη την έκανε όμως ο βουλευτής, πλέον, Μπάμπης Παπαδημητρίου, που είπε ότι υπάρχουν ξένοι ανταποκριτές που τους κερνούσαν «χασίσια» οι σταλινομαδούροι για να γράφουν υπέρ τους. Να δείτε που σε λίγο ο Βελόπουλος θα μοιάζει με όαση ορθολογισμού μπροστά σε κάποιους νέους βουλευτές της Ν.Δ.
Ο μέγιστος Μπάμπης διευκρίνισε επίσης ότι τα περί πιστοληπτικής γραμμής και της αξιοποίησης του μαξιλαριού των 37 δις. για τις τράπεζες τα είπε κάπως περίεργα γιατί ήταν 7.15 το πρωί. Αν ποτέ μπει στην κυβέρνηση θα διαλέξει απογευματινή βάρδια. Έχει φανεί άλλωστε η διαύγεια του πνεύματος που έχει τις βραδυνές ώρες, όταν στα δελτία του ΣΚΑΪ αναφωνούσε: «Βάστα ΔΝΤ».

Κατ' επιλογή Μητσοτάκη η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση, χωρίς υπογραφή, τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο αυτό σημαίνει πως δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει δικά του πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα οποία, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει σε μια απο τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις, έχει ήδη αποφασίσει.

Οι προθέσεις της ΝΔ είχαν διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή από κοινού της νέας ηγεσίας. Η πρόταση για συναινετική επιλογή είχε επικροτηθεί από τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς ως κίνηση που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ωστόσο η ΝΔ είχε αρνηθεί θέλοντας να τοποθετήσει δικά της "πρόσωπα" στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου. Η κίνηση της σημερινής κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σημαντικών υποθέσεων, όπως η Novartis, με την εμπλοκή και γαλάζιων στελεχών. 

Βολιβία: Περίμενε 118 χρόνια και 43 πρoέδρους για να αποκτήσει μία αξιοπρεπή κατοικία


Η κυρία Χούλια ή η μαμά Χούλια, όπως την αποκαλούν οι συγγενείς της, είναι η μακροβιότερη γυναίκα στη Βολιβία και έζησε σε ένα καλυβάκι με δάπεδο από χώμα, μέχρι που ήρθε ο Πρόεδρος Μοράλες. Αυτή η κυρία, λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και της κουζίνας της ΒολΙβίας, περίμενε 118 χρόνια, έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο παγκόσμιους πολέμους , δύο επαναστάσεις, δεκάδες πραξικοπήματα, 43 προέδρους και πάνω από 50 κυβερνήσεις για να έχει μία αξιοπρεπή κατοικία.

Η μαμά Χούλια παρέλαβε σήμερα από το χέρι του Προέδρου Έβο Μοράλες μία κατοικία, έναν αξιοπρεπή χώρο που τώρα αποκαλεί σπίτι. Η Χούλια εξέφρασε την ευτυχία της τραγουδώντας με τον Πρόεδρο και όλη της την οικογένεια.

Σαν σήμερα το 1904 έρχεται στον κόσμο ο μεγάλος Χιλιανός, κομμουνιστής, ποιητής, Πάμπλο Νερούντα


«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Ανοιξη να 'ρθει»...

Η μορφή του Πάμπλο Νερούντα κατέχει αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή θέση στη σκέψη και στην ψυχή της ανθρωπότητας. Το όνομά του, γραμμένο με το ανεξίτηλο κατακόκκινο χρώμα του ερωτικού πάθους, αλλά και του αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία, παραμένει σύμβολο του αθάνατου Ποιητικού Λόγου. Η ποίησή του, απέραντη, αγκάλιασε τα πάντα, τον άνθρωπο μόνο του, τον άνθρωπο με τον άνθρωπο, τον άνθρωπο με την κοινωνία, τον άνθρωπο με το σύμπαν. Γι' αυτό είναι τα πάντα: Ερωτική, πολιτική, φιλοσοφική, χιουμοριστική, ρομαντική, κλασική.

Οταν ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσίασε στη φιλοσοφική σχολή στη Μαδρίτη τον Χιλιανό ομότεχνό του Πάμπλο Νερούδα, μίλησε για «έναν αυθεντικό ποιητή, από εκείνους που έχουν καλλιεργήσει τις αισθήσεις τους σ' έναν κόσμο που δεν είναι ο δικός μας και που ελάχιστοι τον αντιλαμβάνονται. Εναν ποιητή πιο κοντά στο θάνατο παρά στη φιλοσοφία, πιο κοντά στον πόνο παρά στη διανόηση, πιο κοντά στο αίμα παρά στο μελάνι. Παραμένει απέναντι στον κόσμο γεμάτος ειλικρινή έκπληξη και του λείπουν τα δύο εκείνα στοιχεία με τα οποία έχουν ζήσει τόσοι και τόσοι ψευδοποιητές: το μίσος και η ειρωνεία. Οταν πάει να γίνει τιμωρός και σηκώνει το σπαθί, βρίσκεται ξαφνικά μ' ένα πληγωμένο περιστέρι ανάμεσα στα δάχτυλά του».

Ο Ομηρος του 20ού αιώνα

Καλά μαντάτα από την Πάτρα για όσους νοιάζονται για τα αδέσποτα ζώα, η πόλη αποκτά Δημοτικό Κτηνιατρείο

Καλά μαντάτα από την Πάτρα για όσους νοιάζονται για τα αδέσποτα ζώα, ο Δήμος Πατρέων (η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Κώστα Πελετίδη στη διοίκηση) εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έναρξη της διαδικασίας μίσθωσης χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί Δημοτικό Κτηνιατρείο για τα αδέσποτα της πόλης μας, πραγματοποιεί φανερό, προφορικό, μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να μισθώσει κτίριο, που θα χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση και λειτουργία του κτηνιατρείου.

Είναι μια απόφαση που προέκυψε ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα αδέσποτα και τους κατοίκους της πόλης. Είναι ήδη σε ισχύ σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης Πάτρας, ενώ προετοιμάζεται η επόμενη ώστε να συνεχιστούν οι στειρώσεις, η σήμανση και ο εμβολιασμός στα αδέσποτα.

Θυμίζουμε τις δράσεις που ανέλαβε ο Δήμος ύστερα από το κλείσιμο της Μέριμνας που έγινε με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Ύστερα από την απόφαση αυτή της Περιφέρειας – αρνητικότατη εξέλιξη – ο Δήμαρχος Πατρέων μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Αχαΐας επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ο «Σταθμός». Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν αρνητική.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά και ενώ είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Αχαΐας η αναζήτηση χώρου για δημιουργία κάποιου καταφυγίου για τα αδέσποτα, και ενώ είχαν προϋπολογιστεί 100.000 ευρώ, δεν βρέθηκε κάποιος χώρος είτε δημοτικός είτε ιδιωτικός ώστε να αγοραστεί.

H σφαγή της Σρεμπρένιτσα και η συμμετοχή των Ελλήνων

Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Στην πόλη αυτή της Ανατολικής Βοσνίας συντελέστηκε η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η ήπειρός μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για μια αποτρόπαιη γενοκτονία του μεγαλοσερβικού εθνικισμού, μια ήττα του ΟΗΕ που οι κυανόκρανοι του δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη σφαγή, μια αποτυχία της Ευρώπης και μια ντροπή για την Ελλάδα που εθελοντές από αυτήν έλαβαν μέρος στο έγκλημα.

Το χρονικό

Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη ενιαία ομάδα του πληθυσμού από το 1971. Πολλοί Σέρβοι και Κροάτες μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, και σε μια απογραφή πληθυσμού του 1991 στη Βοσνία, στα 4 εκατομμύρια πληθυσμού, το 44% ήταν Βόσνιοι, το 31% Σέρβοι, και το 17% Κροάτες. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 1990 οδήγησαν σε διάσπαση την κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούσαν τις τρεις εθνότητες, με επικεφαλής τον Βόσνιο Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

Καθώς οι εντάσεις αύξαναν μέσα και έξω από τη χώρα, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και δημιούργησε τη «Σερβική Εθνική Συνέλευση».