Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Ρουμανία: Μια γενιά δίχως γονείς

Η ρουμανική εκδοχή του «Μόνος στο σπίτι» δεν έχει τίποτα κοινό με το χολιγουντιανό «μπλοκμπάστερ» του 1990, με τις περιπέτειες ενός πιτσιρικά μιας αστικής αμερικανικής οικογένειας που τον «ξεχνάει» στο σπίτι παραμονές Χριστουγέννων, ενώ οι υπόλοιποι πάνε διακοπές. Για εκατομμύρια άνεργους ανατολικοευρωπαίους, η ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν παρά το «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα της απρόσκοπτης μετανάστευσης προς αναζήτηση μεροκάματου.

Αφήνοντας όμως πίσω τα παιδιά, μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά. Το Spiegel αναζήτησε χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε μια προσπάθεια να αναδείξει ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως μια από τις σκοτεινότερες πλευρές του «success story» της διεύρυνσης της ΕΕ προς Ανατολάς.

Οικονομκή ερημοποίηση

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η 14χρονη Νικολέτα, που ζει στο χωριό Σκαρισοάρα, στα κεντρο-δυτικά της Ρουμανίας. Η 37χρονη μητέρα της, Ιλεάνα, δουλεύει 2.500 χλμ μακριά, στο Λονδίνο και η μόνη επαφή με την κόρη της και τον 11χρονο γιο της τα τελευταία τρία χρόνια ένα ολιγόλεπτο καθημερινό τηλεφώνημα. Μια ψηφιακή προσομοίωση της κανονικής ζωής.

Γιατί ενοχλεί η «κληρονομική γκαντεμιά» Μητσοτάκη;

Μετά την τραγωδία της Χαλκιδικής, έρχεται ένας δυνατός σεισμός στην Αττική πριν προλάβει η νέα κυβέρνηση να συμπληρώσει το πρώτο της δεκαπενθήμερο στην εξουσία. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής οι αντιδεξιοί των social media αρκέστηκαν στο να σαρκάσουν την πρόχειρη ενεργοποίηση του τριψήφιου 112 (ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που «έτρεξε» η προηγούμενη κυβέρνηση με πολύ αργά βήματα όμως). Με τον σεισμό όμως, το διαδίκτυο «ξεσάλωσε». Προφανώς το επέτρεψε και το γεγονός ότι δεν είχαμε θύματα, οπότε απελευθερώθηκε το χιούμορ χωρίς ενοχές. 

Δεν είχαν τέλος οι χιουμοριστικές αναρτήσεις, οι οποίες όλες είχαν σαν θέμα την κληρονομημένη γκαντεμιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας αστικός μύθος που ακολουθούσε τον πάτερα του Κωνσταντίνο έως τα τελευταία του. Κάποιες άλλες έδειχναν φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους να αποδίδουν το σεισμικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέσω των social εκφράστηκε πριν την Χαλκιδική και τον σεισμό, έντονη δυσαρέσκεια και κριτική στην κυβέρνηση για τις τοποθετήσεις συνεργάτη της Lamda Development και του ΣΕΒ, για την κατάργηση του ΣΔΟΕ, για την υπαγωγή της έρευνας πλέον στο Ανάπτυξης και όχι στο Παιδείας, για τη μεταφορά του Σωφρονιστικού και του Μεταναστευτικού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Δικαιοσύνης, για την αλλαγή στάσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τη δήλωση της υφυπουργού εργασίας ότι οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα ήταν ψυχικά νοσούντες και τόσα άλλα. Το διαδίκτυο βούιζε για όλα τα παραπάνω, γελοιογραφούσε, θύμωνε. Όμως τα στελέχη της ΝΔ δεν αντιδρούσαν ιδιαίτερα επιθετικά ούτε φάνηκε να τους ενοχλεί ιδιαίτερα αυτή η κριτική.