Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

H «Νύχτα των Κρυστάλλων» αλα ελληνικά


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλοχουντικών απολήξεων της Δεξιάς, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες «βέρτιγκο».

Ό ίλιγγος της κάθετης πτώσης που ξεκίνησε από τις ευρωεκλογές και έγινε αισθητός σε όλο τον κόσμο με την αποτυχία να εξασφαλίσει η ναζιστική οργάνωση εκπροσώπηση και στο ελληνικό κοινοβούλιο συνεχίζεται, όσο κι αν η «Δημοκρατία» φρόντισε να προσφέρει βήμα την περασμένη Κυριακή στον Μιχαλολιάκο για να ισχυριστεί ότι «η Χρυσή Αυγή δεν τελεί υπό διάλυση».

Ο τρόμος για τη δίκη

Όι συγκρούσεις, τα αλληλοκαρφώματα και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, με τον Μιχαλολιάκο να έχει παραμείνει απελπιστικά μόνος του, με κύριους συνεργάτες τους «οικείους» του, τη Ζαρούλια και τον Ματθαιόπουλο.

Μάλιστα αισθάνεται τόσο απομονωμένος ώστε νιώθει υποχρεωμένος να επιτεθεί ακόμα και τώρα στους τρεις καταργημένους ευρωβουλευτές της προηγούμενης περιόδου (Συναδινό, Επιτήδειο και Φουντούλη), με την κατηγορία ότι δεν είχαν αντιδράσει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 25.10.2018, όταν εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία κοινό ψήφισμα που καταδίκαζε την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, με σαφή αναφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Προκειμένου να κάνει σαφή την καταγγελία του, ο Μιχαλολιάκος επικαλείται τώρα το συμπέρασμα του Δημήτρη Παπαδημούλη για το εν λόγω ψήφισμα: «Το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις ενέκρινε ψήφισμα κατά της ανόδου της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, με 355 υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές. Περιλαμβάνει κοινές τροπολογίες Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πράσινων για τη δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Η Silicon Valley θέλει να διαβάσει το μυαλό μας


Μπορεί να δυσανασχετούμε ή και να οργιζόμαστε με την παρακολούθηση σχεδόν όλων όσων κάνουμε online, το Facebook πάντως δεν ταράζεται, αντίθετα το προχωράει και τώρα θέλει να διαβάσει το μυαλό μας. Ο γίγαντας της μαζικότερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη στο σχέδιό του να δημιουργήσει έναν μηχανισμό διασύνδεσης υπολογιστή – εγκεφάλου. Μια συσκευή που θα «φοριέται» στον εγκέφαλο και σε συνδυασμό με τα γυαλιά ή τη συσκευές εικονικής πραγματικότητας που έχουν ήδη παρασκευαστεί από την Oculus VR, θυγατρική εταιρεία του Facebook, θα διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων και θα ενεργεί μετά χωρίς πληκτρολόγηση ή ομιλία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας στο Χάρβαρντ στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορα εκπαιδευτικά και μη ιδρύματα, θα καταστεί δυνατή η πλοήγηση σε μια «επιταχυνόμενη πραγματικότητα» μέσω της σκέψης και μόνο, χωρίς πληκτρολόγηση ή ομιλία. Μια τέτοια δυνατότητα θα μπορεί να επιτρέπει άμεσες ενέργειες, από το να στέλνεις επιτόπου υπομνήματα στους παριστάμενους ενός συνεδρίου μέχρι να μετακινείς 3D μοντέλα επίπλων στο διαμέρισμά σου.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, ήδη οι ερευνητές του μπορούν να ξεχωρίσουν αν ένα άτομο σκέφτεται μια καμηλοπάρδαλη ή έναν ελέφαντα με βάση τη νευρωνική δραστηριότητα. Το να πληκτρολογείς με το μυαλό σου, βασίζεται στις ίδιες περίπου αρχές.

Βοειδή και σόγια οι «εμπρηστές» του Αμαζονίου

Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Βραζιλία, οι πιο καταστροφικές στην Αμαζονία τα τελευταία χρόνια. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχουν ξεσπάσει περισσότερα από 78.000 πύρινα μέτωπα και η καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο: Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται στο εσωτερικό της χώρας αλλά και από τη διεθνή κοινότητα πως με την πολιτική του έριξε «λάδι στη φωτιά», ενισχύοντας τα συμφέροντα που θέλουν τον «πνεύμονα» του πλανήτη προς εκμετάλλευση.

Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για την αποψίλωση των δασών, ενώ από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας (INPE) και επέτρεψε τις εξορύξεις μεταλλευμάτων στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.

Παράλληλα, ενθαρρύνει τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να «καθαρίσουν» τη γη και όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το τροπικό δάσος υπέστη ζημίες με επιτάχυνση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου είναι οι κύριες γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

Γουέιν Σόρτερ, ο αινιγματικός οραματιστής της τζαζ


Σαν σήμερα, στις 25 Αυγούστου 1933, γεννήθηκε ο Γουέιν Σόρτερ (Wayne Shorter), ένας από τους πιο εκφραστικούς σαξοφωνίστες και μια από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες της τζαζ. Η πολύπλευρη δημιουργικότητα και η πνευματικότητα του Σόρτερ έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη άλω γύρω από πρόσωπό του και τη μουσική του. 

Μαθαίνοντας δίπλα στους μεγάλους της τζαζ

Ο Σόρτερ λάτρεψε την τζαζ σε ηλικία 15 ετών, όταν «τρύπωσε» με τους φίλους του σε μια συναυλία του Λέστερ Γιάνγκ και άκουσε καινοτόμους μουσικούς σαν τον Ντίζι Γκιλέσπι και τον Τσάρλι Πάρκερ. Από τα 16 του άρχισε να παίζει κλαρινέτο, αλλά σύντομα στράφηκε προς το τενόρο και το σοπράνο σαξόφωνο.

Παρότι σπούδασε μουσική στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Σόρτερ ανέπτυξε το μουσικό του στυλ σε μεγάλο βαθμό ακούγοντας τους μεγάλους της τζαζ στα κλαμπ του Μανχάταν και κάνοντας εξάσκηση με τον Τζον Κολτρέιν.

Τυφώνας Katrina στην Νέα Ορλεάνη, Πυρκαϊά στον Αμαζόνιο: Βίοι Παράλληλοι


Στις 29 Αυγούστου του 2005, ο τυφώνας Κατρίνα, αναβαθμισμένος σε κατηγορία 3 από 1 των προηγούμενων ημερών, με ταχύτητες ανέμων που έφταναν έως και τα 280 χλμ/ώρα, κτυπά την Νέα Ορλεάνη στην Πολιτεία της Λουιζιάνας. Το 80% της πόλης πλημμυρίζει, καθώς το σύστημα αναχωμάτων καταστρέφεται, περίπου 2.000 άτομα πνίγονται ή πεθαίνουν από τις συνέπειες της καταστροφής και πολλές συνοικίες (οι φτωχότερες...) μένουν πλημμυρισμένες για εβδομάδες. Το συνολικό κόστος των καταστροφών φτάνει τα 81 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Εκτός από τον τυφώνα Katrina, αναβαθμίζεται σημαντικά σε αγριότητα και σκληρότητα το ίδιο το Σύστημα. Στόχος του; Αντικατάσταση των φτωχότερων κατοίκων της Νέας Ορλεάνης (Ν.Ο.) με μεσοαστούς και τουρίστες. Η μεθοδολογία ήδη έχει υμνηθεί αλλά και εμπνεύσει πολλούς αστούς πολιτικούς, πώς να βγάζουν κέρδος από τις κλιματικές τραγωδίες. Κάποια γενικά στοιχεία, χαρακτηριστικές περιπτώσεις και η εμπειρία που προέκυψε από την ροή και την κατάληξη των γεγονότων, ίσως πείσουν και τον πλέον σκεπτικό αναγνώστη:

Το πρώτο χέρι βοήθειας στον τυφώνα προέρχεται από τους “πετρελαιάδες” και την κυβέρνηση: για να προσεγγίζουν τα πετρελαιοφόρα τις 4.000 πετρελαιοπηγές της Λουιζιάνας, έχουν κατασκευαστεί 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδες) χιλιόμετρα κανάλια στην ακτογραμμή, τρυπώντας από παντού τα φυσικά φράγματα με τα οποία η περιοχή της Ν.Ο. προστατεύεται από την θάλασσα.
Το δεύτερο χέρι βοήθειας δίνεται από τα δεκάδες μικρά και μεγάλα πλευρικά φράγματα στον ποταμό Mississippi τα οποία δυσκολεύουν το γλυκό νερό να ποτίσει την παραποτάμιο περιοχή και εμποδίζουν τα ιζήματα να δυναμώσουν τις ρίζες των φυτών και των δέντρων. Το οικοσύστημα πεθαίνει και δεν ανθίσταται στους κυκλώνες.

Ο “πνεύ­μο­νας” της Γης καί­γε­ται και ο Μπολ­σο­νά­ρο χτε­νί­ζε­ται…


Η Δο­ρυ­φο­ρι­κή Υπη­ρε­σία Επο­πτεί­ας του Αμα­ζό­νιου της Βρα­ζι­λί­ας έχει κα­τα­γρά­ψει μόνον φέτος και μέχρι στιγ­μής 72.843 πυρ­κα­γιές στον Αμα­ζό­νιο.
Αυτός ο αριθ­μός ση­μαί­νει 82% αύ­ξη­ση σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη περ­σι­νή πε­ρί­ο­δο.
Είναι ταυ­τό­χρο­να ο με­γα­λύ­τε­ρος αριθ­μός πυρ­κα­γιών τα τε­λευ­ταία έξη χρό­νια που λει­τουρ­γεί η Υπη­ρε­σία Επο­πτεί­ας.
Με­τα­ξύ της Πέμ­πτης 15/8 και της Τρί­της 20/8 κα­τα­γρά­φη­καν 9.507 πυρ­κα­γιές στο δάσος του Αμα­ζο­νί­ου.
Ιδιαί­τε­ρα κα­τα­γρά­φο­νται στο τμήμα του «δά­σους της βρο­χής» αυτό που συ­νή­θως ονο­μά­ζε­ται ο «πνεύ­μο­νας» της γης και απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τος πα­ρά­γο­ντας, κατά τους επι­στή­μο­νες, στην μεί­ω­ση της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη.
Η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση πα­ρα­τη­ρεί­ται στις πο­λι­τεί­ες Mato Grosso och Para όπου η αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή επε­κτεί­νει τις δρα­στη­ριό­τη­τές της προς την πε­ριο­χή του Αμα­ζο­νί­ου ταυ­τό­χρο­να με την τε­ρά­στια υλο­τό­μη­ση του δά­σους που ξε­κί­νη­σε μόλις ο φα­σί­στας πρό­ε­δρος Μπολ­σο­νά­ρο ανέ­λα­βε τα κα­θή­κο­ντά του.
Το Reuters με­τα­δί­δει πως ίσως οι φω­τιές να είναι εμπρη­στι­κές από τους με­γα­λο­α­γρό­τες της πε­ριο­χής.
Ο Μπολ­σο­νά­ρο που έχει δε­χτεί κρι­τι­κή ότι θέλει να πα­ρα­δώ­σει το δάσος στην αγρο­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση και στην κα­τα­σκευή με­ταλ­λεί­ων, όπως γρά­ψα­με σε προη­γού­με­νη ανάρ­τη­ση στο ATEXNΩΣ, δεν δέ­χε­ται τα στοι­χεία της Επο­πτι­κής Αρχής που στην ουσία θέλει να την κα­ταρ­γή­σει.
Ισχυ­ρί­ζε­ται πως τα αίτια είναι φυ­σι­κά από τους κε­ραυ­νούς και την ξη­ρα­σία που επι­κρα­τεί.
Η Επο­πτι­κή Αρχή κα­ταρ­ρί­πτει τους ισχυ­ρι­σμούς του Μπολ­σο­νά­ρο.
– Δεν υπάρ­χει ασυ­νή­θι­στη ξη­ρα­σία ούτε κά­ποια ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να αλλά οι πυρ­κα­γιές οφεί­λο­νται στον αν­θρώ­πι­νο πα­ρά­γο­ντα είτε από λάθος είτε από πρό­θε­ση δη­λώ­νει ο Alberto Setzer της Επο­πτι­κής Αρχής.

Το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ και η εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού



Ο ρόλος της Ιστορίας είναι να καταγράφει τα γεγονότα ως έχουν γίνει και όχι να τα παραποιεί ως θεραπαινίδα σκοτεινών δυνάμεων…

Όπως έλεγε και ο Γκέμπελς, πες πες κάτι θα μείνει…

Η ιστορία όμως έχει δείξει το αντίθετο. Τίποτα δεν ξεχνιέται!

Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφεται μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της χιτλερικής Γερμανίας σύμφωνο μη επίθεσης. 80 χρόνια μετά και κάθε χρόνο η Ευρώπη θυμάται, αποσπασματικά, το συγκεκριμένο σύμφωνο με έναν και μοναδικό στόχο. Την ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Και ως μία καθιερωμένη, πλέον, επέτειο εμφανίζονται γραπτά που αναλύουν τη σχετική θεωρία, εξυπνακισμοί σε facebook και twitter από ανιστόρητους πολιτικούς και επικίνδυνους λαϊκιστές, φωτογραφίες που παραπέμπουν και σε οδηγούν στην αυτονόητη ταύτιση μας έχουν κατακλύσει και θέλοντας και μη ασχολούμαστε.

Στις 23 Αυγούστου 1942 η ιστορία κατέγραψε την επίθεση των Γερμανών στο Στάλινγκραντ και στην ουσία την αρχή της ήττας τους. Με μία εμμονή όμως προσπαθούν να μας αφήσουν στη μνήμη ότι στις 23 Αυγούστου γιορτάζουμε την «ημέρα της μαύρης κορδέλας«. H Blach Ribbon Day καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’80 για να τιμηθούν τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού!

«Όχι στην G7»: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν έναν καλύτερο κόσμο

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν σήμερα τις φωνές τους αλλά και τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές κοντά στην πόλη της Γαλλίας Μπιαρίτς όπου φιλοξενείται η σύνοδος της Ομάδας των Επτά (G7).

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Παρίσι αλλά και στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Από τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μέχρι την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα, και από τη λιτότητα μέχρι τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. "Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο", έγραφε ένα πανό. 

Το Μπιαρίτς στο μεταξύ θυμίζει φρούριο, καθώς περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στην πόλη προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Γαλλίας και πέραν των συνόρων της.