Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Άρης Βελουχιώτης: «Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού…»


Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:
– Τον ξέρεις τον Άρη;
– Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
– Τον είδες ποτέ σου;
– Όχι. Μα τόνε ξέρω.
– Πώς είναι;
– Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.
Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα “αετόπουλο” που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.
– Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη;
– Τόνε ξέρω.
– Τον είδες ποτέ σου;
– Τον είδα με τα μάτια μου.
– Πώς είναι;
– Έχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα.
Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων.
Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ» 
(Γιάννης Ρίτσος, Το υστερόγραφο της δόξας – Άρης Βελουχιώτης)

Κούλογλου προς Επίτροπο Γιούροβα: στέλνετε τον Ασάνζ να σαπίσει στις φυλακές

«Οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, δεν θίγει τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Αυτό αναφέρει σε επιστολή της προς ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση του Τζ. Ασάνζ, ιδίως σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι το αίτημα έκδοσης του φυλακισμένου ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ έχει υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σαγίντ Τζαβίντ, καθιστώντας τον Ασάνζ πιο κοντά στην αντιμετώπιση της δίωξης. «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι ένα διεθνές σύμβολο του αγώνα για διεθνή πολιτική διαφάνεια και η κράτησή του αποτελεί όχι μόνο επίθεση στο δικαίωμα στην πληροφόρηση, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας, αλλά και παραβιάζει τόσο τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές.

Η υπόθεση Ασάνζ έχει αποκτήσει τεράστια συμβολική σημασία καθώς αφορά το δικαίωμα δημοσιογράφων και οργανισμών ΜΜΕ, όπως τα wikileaks που ίδρυσε ο Ασάνζ, να δημοσιεύουν αποκλειστικές πληροφορίες και ντοκουμέντα για τις δραστηριότητες και τους ισχυρούς του πλανήτη. «Ο Ασάνζ δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε κάθε χώρα, από τη Βόρεια Κορέα και την Σαουδική Αραβία ως τη Τουρκία ή τη Βραζιλία θα μπορεί να ζητά την έκδοση ξένων δημοσιογράφων επειδή αποκαλύπτουν μυστικά τους», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου. «Η κυρία Γιούροβα δεν παίρνεί θέση σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα αλλά μας διαβεβαιώνει ότι ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί αν δεν εκτελεστεί αλλά σαπίσει στις φυλακές».

70 χρόνια από το τέλος της ένοπλης πάλης του ΔΣE

Πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και ανεξάλειπτος τίτλος τιμής για τους κομμουνιστές και τον αδούλωτο δημοκρατικό ελληνικό λαό

Oι εσωτερικές διεργασίες, η ίδια η πάλη των τάξεων παρήγαγε αυτό τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με αφετηρία την μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο πραγματικότητα. H συμφωνία της Bάρκιζας το Φλεβάρη του 1945 ήταν το επιστέγασμα της αιματηρής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Άγγλων ενάντια στην EAMοελασίτικη αντίσταση το Δεκέμβρη του ’44. Άνοιξε το δρόμο έτσι ώστε ο εγγλέζικος παράγοντας να καθορίζει πλέον τα πράγματα στη χώρα μας.
Oι αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα, σαν συνέπεια του αποφασιστικού ρόλου της EΣΣΔ στη νίκη κατά του φασιστικού άξονα, συμβάλλουν ουσιαστικά όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην πάλη των λαών. Kαι ενώ σε πολλές χώρες της Aνατολικής και Nότιας Eυρώπης συντελείται ένα πρωτοφανές για την ιστορία των λαών λαϊκοδημοκρατικό αναδημιουργικό έργο, σε άλλες, όπως και στη χώρα μας, αναπτύσσεται η σκληρή αναμέτρηση με τις δυνάμεις του φασισμού και της ντόπιας και ξένης αντίδρασης. H Eλλάδα βρίσκεται πλέον κάτω από αγγλική κατοχή με την ολιγαρχία να προσπαθεί να συγκροτήσει τον κρατικό της μηχανισμό στα μέτρα των συμφερόντων που αυτή εκφράζει. Oι κυβερνήσεις που ανέλαβαν από το Mάρτιο του 1945, μολονότι διαβεβαίωναν ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τη συμφωνία της Bάρκιζας, δεν τήρησαν τίποτε από αυτή.

Κάτω από το όριο του 10: Ακατάλληλος για Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ιδανικός για Ιδιωτικό

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνοδεύτηκε από μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση κυβέρνησης και μιντιακού συστήματος υπονόμευσης των δημόσιων πανεπιστημίων με αιχμή τις επιδόσεις των μαθητών.

Μετά τις ανακοινώσεις, το πανομοιότυπο επιχείρημα που αναπαρήχθη από τα περισσότερα μίντια και την υπ. Παιδείας είναι πως σε κάποιες σχολές η βάση εισαγωγής διαμορφώνεται κάτω από τη βαθμολογική βάση του 10 και άρα δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής με γενικό βαθμό 7,5 να εισαχθεί, για παράδειγμα στο Μαθηματικό. Ο στόχος είναι ξακάθρος και σε αυτόν κατέληγαν όλες οι αναφορές: Να στρωθεί το χαλί για την επαναφορά του ορίου του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το παράδοξο και υποκριτικό είναι πως ένας μαθητής με βαθμό κάτω από 10 κρίνεται από τους «ειδήμονες» ακατάλληλος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά ασφαλώς μπορεί να αποκτήσει για παράδειγμα πτυχίο Ιατρικής ή Νομικής σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο αρκεί να πληρώσει αδρά. Αυτή είναι η επιδίωξη εξάλλου τις επαναφοράς του ορίου του 10 και της μείωσης των εισακτέων: Να οδηγηθούν τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση

Παράλληλα αποσιωπούν φυσικά και το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών είναι συνάρτηση της ύλης και της δυσκολίας των θεμάτων ανά έτος αλλά και της μείωσης των εξεταζόμενων μαθημάτων. Παραγνωρίζουν δηλαδή ότι η ύλη του Πανεπιστημίου έχει "κατέβει" πλέον στο Λύκειο, ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί τεχνητά, ότι αφαιρέθηκαν εύκολα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης και ότι μια χρονιά με υπερβολικά δύσκολα θέματα στις εξετάσεις - όπως φέτος- μπορεί να ρίξει κάτω από τη βάση, μαθητές με υψηλό βαθμό προετοιμασίας.

Το σχέδιο για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»

Με δυο αποφάσεις που στοχεύουν καθαρά στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρεία και σύγχρονη ριζοσπαστική παράταξη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και με ένα βήμα εκτόνωσης των εσωκομματικών εντάσεων έκλεισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο αποφάσεις που εκτιμάται ότι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

η άμεση έναρξη - από την 1η Οκτωβρίου - πανελλαδικής καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών σε περίπτερα του κόμματος σε όλη την χώρα αλλά και διαδικτυακά μέσα από την νέα ψηφιακή πλατφόρμα,
η δημιουργία ενος ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, αρχης γεννονένης από την άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς.

Το βήμα εκτόνωσης των εσωκομματικών αντιθέσεων είναι η απόφαση Τσίπρα να μην ζητήσει την εκλογή του από την βάση με διαδικασίες όπως εκείνες που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ -μια απόφαση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».