Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Γεώργιος Σουρής: «Φορολογήστε και αυτή τη σάρκα μας ακόμα»!

100 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο διαχρονικός Γεώργιος Σουρής (1853- 1919), σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος

«…Ο,τι καλό κι αν έχουμε επάνω σας ας μείνει / στα πρόσωπά μας ας χυθεί του μαρασμού το χρώμα / μ’ εμάς το ισοζύγιο του έθνους μας ας γίνει /φορολογήστε και αυτή τη σάρκα μας ακόμα / του σώματός μας κόβετε καμιά παχιά λωρίδα / και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα…».

Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου 1919, έφυγε από τη ζωή ο σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης Γεώργιος Σουρής (1853- 1919). Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Ρωμηός» που εξέδιδε τον έκανε γνωστό και άφησε εποχή με τα σατιρικά του ποιήματα. Η εφημερίδα «Ρωμηός» για πολλά χρόνια (1883 -1918), με μια μικρή διακοπή το πρώτο διάστημα, διαβαζόταν ασταμάτητα και οι απολαυστικοί στίχοι του Σουρή, που έθιγαν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ήταν είδηση, κάθε εβδομάδα.

O Σουρής έγραψε, επίσης, έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια. Ο Σουρής είχε συνεργαστεί με σατιρικές εφημερίδες της εποχής («Ασμοδαίος» του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Μη χάνεσαι!» του Βλάσση Γαβριηλίδη, «Ραμπαγάς» του Κλεάνθη Τριανταφύλλου. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μετάφραση του Σουρή για τις Νεφέλες του Αριστοφάνη. Μάλιστα, ο Σουρής χαρακτηρίστηκε και ως ο «νέος Αριστοφάνης».

Καταστολή, απελάσεις και άγριο κυνηγητό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με απελάσεις, μειωμένο έλεγχο για την αίτηση χορήγησης ασύλου (που θα οδηγεί σε «εύκολες» απελάσεις), ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων (με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ) και μεταφορά ανθρώπων από στρατόπεδο σε στρατόπεδο.

Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) με «μοναδικό θέμα συζήτησης την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών». 

Σε σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περιγράφονται τα μέτρα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, έσπευσε να περιγράψει μέρος των μέτρων: Προέχει, είπε, «η σωτηρία του ελληνικού λαού, σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς νόμους»και πρόσθεσε: «Έρχονται, κάνουν την αίτηση τους (…) και άμεσα, το ταχύτερο δυνατό, σε λίγες μέρες, θα κρίνεται ποιοι μπορούν να είναι πρόσφυγες – αυτοί παίρνουν το χαρτί και πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη – και ποιοι δεν μπορεί να είναι πρόσφυγες. Αυτοί πρέπει να στέλνονται πίσω» (βίντεοεδώ – μετά το 30’30”). 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιλαμβάνεται:

Τροπολογία - σκάνδαλο για τον διοικητή της ΕΥΠ

Στη Βουλή κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση σκανδαλώδες νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης και σύμφωνα με αυτή δεν είναι απαραίτητη πλέον η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου για το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένη θέση.
φωτογραφική τροπολογία σκάνδαλο με την οποία προβλέπονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να διοριστεί ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος δεν διαθέτει το απαραίτητο βιογραφικό. Η ρύθμιση εισήχθη στο επίσης

Υπενθυμίζεται πως το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ κι αρκετές εβδομάδες μετά την επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ιδιοκτήτη εταιρείας security, για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Το πρόβλημα ήταν ότι ο τίτλος σπουδών του Open University που κατέχει και που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε... μουσικές σπουδές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν βρήκε «λύση» εισάγοντας τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση». Σημειώνεται πως η μόνη επαγγελματική εμπειρία που έχει ο εκλεκτός της κυβέρνησης Μητοστάκη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ συνδέεται με εταιρίες security.

Με την ίδια τροπολογία επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας με φορείς, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας, σύστασης μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας, ορισμού μέλους του προσωπικού της ΕΥΠ ως συνδέσμου συνεργασίας. Επίσης, συνιστώνται εκ νέου οι Γραμματείες του διοικητή και των υποδιοικητών (συνολικά 4 γραμματείες), οι οποίες είχαν παλαιότερα καταργηθεί. Την ίδια ώρα, καταργείται η Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΥΠ. Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ εξακολουθεί να αποτελεί ειδικό φορέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υποτάχθηκε και ο Μητσοτάκης... με έμμεση αναφορά για ξεπούλημα της ΔΕΗ

(Ανανεωμένο) Παρόλο που η Μέρκελ πολιτικά πνέει τα λοίσθια, η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί την μνημονιακή παράδοση, σκύβοντάς της το κεφάλι.

Όχι ότι αναμέναμε να συμπεριφερθεί διαφορετικά από τους προκατόχους του ο Μητσοτάκης, απλώς περιμέναμε να ολοκληρωθεί η συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο για να επιβεβαιωθούμε.

Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Όμως πέρα από τους κολακευτικούς τίτλους φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος για το αποτέλεσμα του ταξιδιού.

Άλλωστε όσοι είδαν ζωντανά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας των συνομιλιών, θα διαπίστωσαν ότι πνιγόταν μέσα στο κοστούμι του, όταν:

- Με σοφιστείες απέφυγε να θέσει επί τάπητος την μείωση των πλεονασμάτων, λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα της Μέρκελ αλλά των... θεσμών, λες και δεν ξέρουμε ποιος κυβερνάει την Ευρώπη.

- Με σοφιστείες έκανε μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα για το όνειδος των Πρεσπών, κι από εκεί που ήταν μια κακή συμφωνία αίφνης εμφάνισε... σοβαρά ελαττώματα.

Όταν μπροστά στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της υποκλινόταν η παγκόσμια κοινότητα…

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«...εγώ δεν μισώ τους ανθρώπους,
ούτε επιτέθηκα σε...
κανέναν,
αλλά αν μια μέρα στην πείνα με υποχρεώσουν,
θα τραφώ με τις σάρκες του κατακτητή μου.
Προσέξτε!
Την πείνα και την οργή μου!»
Mahumud Darwish

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον!
Ιούνης του 1982, το Ισραήλ εισβάλει στο Λίβανο...
Αύγουστος του 1982, ο ισραηλινός στρατός εισβάλει στη Βηρυτό...
Καλοκαίρι του 1982… Το ναζιστικό-κατοχικό καθεστώς στην Παλαιστίνη, οι σιωνιστές παίρνουν το πράσινο φως για να εξουδετερώσουν την "τρομοκρατία" και τον αρχιτρομοκράτη Γιάσερ Αραφάτ (ναι, τότε για τους “θεσμούς” της “κοινωνίας των εθνών”, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αντίστασης ήταν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ και κανείς πολιτικός ηγέτης δεν τολμούσε να του συμπαρασταθεί…).

Τον Αύγουστο του 1982 ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός σηκώνει οργισμένη φωνή!

Ένας Έλληνας τολμάει... ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας, μέλος της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ -αδιαφορώντας για τη στάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ-, διδάσκει στην παγκόσμια κοινότητα τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη, τη στάση των σοσιαλιστών απέναντι στην αδικία!

«Σαμαρικό» μήνυμα σε Μητσοτάκη για πτώση της κυβέρνησης όπως το '93

Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι χολωμένος με τις πληροφορίες που φέρουν τον νυν να τον έχει αποκλείσει από κάθε - ρεαλιστικό - σενάριο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δυσαρεστήθηκε έντονα απο τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες αποκλείστηκε και από τη θέση του επιτρόπου, ενώ δεν συγχωρεί εύκολα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, πλην του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν συμπεριέλαβε άλλα στελέχη της «σαμαρικής» πτέρυγας στις κορυφαίες επιλογές του για την στελέχωση της κυβέρνησης.

Και, παρά τη δημόσια αναγκαστική σιωπή του, στις κατ ιδίαν πολιτικές επαφές του ο Αντώνης Σαναρας δεν είναι καθόλου φειδωλός σε σχόλια και κριτική για την κυβερνητική γραμμή του πρώτου διμήνου μετά τις εκλογές. Όπως λένε συνομιλητές του, χρεώνει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενδοτισμό» και «κωλοτούμπα» στο μακεδονικό, «απενοχοποίηση» των πεπραγμένων Τσίπρα στην Ευρώπη, «υπερβολικά ήπια στάση» σε ό,τι αφορά την «απόδοση ευθυνών» για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και, κυρίως, εγκατάλειψη του σχεδίου «τιμωρίας των ενόχων για την σκευωρία της Novartis» - μια υπόθεση την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει ανάγει σε ζήτημα προσωπικής δικαίωσης και αξιώνει πολιτική εκδίκηση.