Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτή είναι η δική μας 11η του Σεπτέμβρη... των λαών!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Λαοί χωρίς μνήμη... δεν έχουν μέλλον» Ανδρέας Παπανδρέου...
11 Σεπτέμβρη 1973... Σαντιάγο της Χιλής...
Αυτή είναι η δική μας 11η του Σεπτέμβρη και χρονολογείται από το 1973, όταν με το τουφέκι που του δώρισε ο Φιντέλ Κάστρο, ο εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντευπερασπίστηκε ως την τελευταία σταγόνα αίματος του τον λαό του, από ένα πραξικόπημα της βορειοαμερικανικής "δημοκρατίας made in USA".
11 Σεπτέμβρη 1973, ο Salvador Allende, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής πέφτει δολοφονημένος από την αμερικανοκίνητη χούντα!
Ο δολοφονημένος από τη Cia πρόεδρος Salvador Allende, ZEI στη μνήμη και τις καρδιές όλων των Ελεύθερων Ανθρώπων του κόσμου και στους λαούς που αγωνίζονται για Εθνική Ανεξαρτησία!

Το δόγμα του Σοκ: 46 χρόνια από το βίαιο πείραμα της χούντας της Χιλής


του Λεωνίδα Αποσκίτη

Συμπληρώθηκαν ήδη 46 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 1973, όταν όλος ο κόσμος άκουγε άναυδος ότι η χιλιανή ακροδεξιά, η CIA, ο Χένρυ Κίσσινγκερ και ο Λευκός Οίκος, με εκτελεστικό τους όργανο τις ένοπλες δυνάμεις της Χιλής, έριξαν την συνταγματική κυβέρνηση του Σαλβατόρ Αλλιέντε, δολοφονώντας τον ίδιο μέσα στο γραφείο του.

Αυτοί που εισέβαλαν εν ψυχρώ με τα ασκέρια τους στο Παλάτσο ντε Λα Μονέδα, το Προεδρικό Μέγαρο της Χιλής, το πρωΐ της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν οι απόφοιτοι της Σχολής των Αμερικανών, στη Διώρυγα του Παναμά, της περίφημης «σχολής των δολοφόνων», όπου φοίτησαν πολλοί διάσημοι φονιάδες αξιωματικοί της Λατινικής Αμερικής, εκπαιδευμένοι στην «πάταξη του εσωτερικού εχθρού».

Αυτός ο παρασιτικός στρατός των πραιτωριανών στην υπηρεσία των παγκόσμιων αφεντικών ένα στόχο είχε, πέρα από την πάταξη κάθε ελεύθερης φωνής στο εσωτερικό της Χιλής: την εφαρμογή των οικονομικών «μεταρρυθμίσεων» της Σχολής του Σικάγου, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρήντμαν (Milton Friedman).

Η «κωλοτούμπα» των Πρεσπών ζαλίζει την ΝΔ

Στις 24 Ιανουαρίου ο Μαργαρίτης Σχινάς, ως εκπρόσωπος τότε του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήριζε την συμφωνία των Πρεσπών «σημαντική». Kαι πρόσθετε, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, πως η συμφωνία «επιλύει μία από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί το παρελθόν και να υπάρξει συμφιλίωση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Από χθες, ο Μαργαρίτης Σχινάς είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τίποτα δεν δείχνει πως έχει μεταβάλει στο παραμικρό τις απόψεις του για την συμφωνία των Πρεσπών. Toύτου δοθέντος, ακούγεται εν πρώτοις εύλογη και η επισήμανση και το ερώτημα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον Σκάι: «Η επιλογή του κ. Σχοινά», είπε, «δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Υπενθυμίζω ότι είναι σημαντικό ότι ο κ. Σχοινάς από την πρώτη στιγμή στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών σε αντίθεση τότε με τη ΝΔ. Νομίζω είναι μίακαλή ευκαιρία να του ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης εξηγήσεις για το κατά πόσο τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε, όπως έλεγε, τη συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων».

Προφανώς όμως, ο Κυριάκος Μητσοάκης κανένα τέτοιο ερώτημα δεν πρόκειται να θέσει στον Μαργαρίτη Σχινά, όπως δεν το έθεσε ούτε στην Ανγκελα Μέρκελ όταν και ο ίδιος είχε ενδυθεί την στολή του μακεδονομάχου και πριμοδοτούσε τον εθνικό διχασμό παίζοντας το χαρτί της προεκλογικής πατριδοκαπηλίας.