Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Νo Passaran: Δυναμική πορεία κατά των αστυνομικής καταστολής στα Εξάρχεια

«No Pasaran – Ενάντια στην κρατική καταστολή, καμία παράδοση καμία ανακωχή» ανέφερε το κεντρικό πανό που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη- 5-7.000, κυρίως νέοι - με την πορεία να καλύπτει στο μήκος της όλη την οδό Σταδίου, ενώ μερικά από τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

Όλοι στους δρόμους όλοι στις πλατείες, έξω απ’ τα Εξάρχεια μπάτσοι και μαφίες
Χρυσοχοΐδη, Κούλη ακούστε το καλά κάτω τα χέρια απ΄τα Εξάρχεια
Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά
Οργανώσεις, συλλογικότητες και εργατικά σωματεία του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή ως μία πρώτη κίνηση αντίδρασης στην κρατική καταστολή και τις επιχειρήσεις νόμου και τάξης, μετά τις τελευταίες επεμβάσεις σε καταλήψεις στα Εξάρχεια, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της αστυνομικής βίας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και κατά της κατάργησης του ασύλου, έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στον Παύλο Φύσσα λίγες ημέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του.
Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 στα Προπύλαια.

Β. Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε…»


«…Η πιο μεγάλη εφεύρεση του καπιταλισμού είναι το κολοσσιαίας σημασίας γεγονός πως παραμέρισε όλα τα άλλα ιδανικά και στη θέση τους έβαλε το χρήμα, όπως γινόταν πάντα στην ιστορία χωρίς να το ομολογούν καθαρά οι πολιτικάντηδες, και οι καθηγητές της ιστορίας που τους βοηθούν αποτελεσματικά. Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε, κι όταν έρθει η ώρα σου εξομολογήσου και άντε στο καλό. Ο Άγιος Πέτρος σε περιμένει στον Παράδεισο.

Ο καπιταλισμός, λοιπόν, έκανε καταμερισμό έργου και στην ηθική. Τοποθέτησε το «κακό» σε τούτο τον κόσμο και το «καλό» στον άλλο, ώστε οι κακοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε τούτο τον κόσμο και οι καλοί να παίζουν το κομποσκοίνι τους (ίσως και κάτι άλλο) όσο οι κακοί κάνουν «καλές δουλειές». Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία, αλλά ο καπιταλισμός επιτέλους είπε τα πράγματα με τ ’ όνομά τους. Δηλαδή, δεν το βροντοφώναξε τ ’ όνομα. Το είπε από μέσα του για να μην τ ’ ακούσουν οι χαχόλοι και σταματήσουν να σκοτώνονται, για το βασιλιά (κοίτα να δεις πλάκα) και την πατρίδα.

Γι’ αυτό και πρόκοψε τόσο γρήγορα ο καπιταλισμός. Πρόκοψε, που λέτε, γιατί αναγνώρισε πως η ιστορία είναι «κακή» απ’ την ίδια τη φύση. Θέλω να πω, πως αναγνώρισε ότι η ιστορία φτιάχνεται και από τους ηθικούς και από τους ανήθικους, εναλλάξ ή κατά ζεύγος. Θέλω να πω, μ ’ άλλα λόγια, πως η ιστορία δεν δίνει πεντάρα για την ηθική. Μπορεί να κλαψουρίζουν οι άνθρωποι μετά από κάθε μάχη, πάντως ο αγώνας δόθηκε και κερδήθηκε , κι αυτό έχει σημασία. Αν δοθεί χωρίς να κερδηθεί, τότε κλάψτα – και δικαίως. Στον καπιταλισμό μετράει μόνο η αποτελεσματικότητα, και ποτέ η ηθική πρόθεση.

Οι τράπεζες που ανακεφαλοποίησες εσύ …δανείζουν την «επένδυση» του Λάτση


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Lamda Development με ελληνικές και ξένες τράπεζες για την χορήγηση δανείων «μαμούθ» προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «επένδυση» του Ελληνικού.

Η Lamda Development του Σπύρου Λάτση είναι μεγαλύτερος μέτοχος στην κοινοπραξία που έχει αναδειχθεί παραχωρησιούχος για το Ελληνικό, με την επωνυμία “Global Investment Group”. Στη διεθνή κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης η Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι και της Fosun Group από την Κίνα.

Γιατί όμως σήμερα ζητά δάνεια η κοινοπραξία; Η απάντηση είναι απλή. Έχει δεσμευτεί πως κατά την πρώτη 5ετία θα επενδύσει 1,07 δισ. ευρώ, ενώ για την έναρξη της παραχώρησης θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη από τις τρεις δόσεις του εφάπαξ ανταλλάγματος, η οποία ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Φυσικά ο Λάτσης, οι Κινέζοι και οι «επενδυτές» από το από το Άμπου Ντάμπι δεν έχουν καμιά πρόθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Θα πληρώσουν με δανεικά. Με δάνεια που θα τους προσφέρουν τα τραπεζικά «ιδρύματα». Ο Λάτσης, ο οποίος έχει διατελέσει και τραπεζίτης γνωρίζει πώς γίνονται οι δουλειές…