Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

H Αίγυπτος στις φλόγες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Καίρου και της Αλεξάνδρειας διαδηλώνουν απαιτώντας την απομάκρυνση του καθεστώτος Μουμπάρακ, εκδημοκρατισμό και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Λίγο ως πολύ είναι τα ίδια αιτήματα που οδήγησαν προ ημερών σε φυγή τον πρόεδρο της Τυνησίας. Ωστόσο το καθεστώς Μουμπάρακ απαντά δυναμικά στις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας βία χωρίς αναστολές. Αποτέλεσμα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων. Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στην πλατεία Μόνεϊμ Ριάντ στο κέντρο του Καϊρου. Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του internet και στη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Ουσιαστικά από το απόγευμα της Παρασκευής η Αίγυπτος αποχώρησε από το internet!

Ομως η κινητοποίηση πέρα από τους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων συνεχίζεται στο δίκτυο. Η κινητοποίηση του παγκόσμιου χωριού είναι εντυπωσιακή. Από προσφορά dial up γραμμών σε άλλες χώρες, ως τη συνεχή κάλυψη από twitter και εναλλακτικά μέσα, το καθεστώς Μουμπάρακ έχει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη που δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά συμμετέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου