Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Κοροναϊός : Η 11χρονη Μύρτις που πέθανε στο λοιμό της αρχαίας Αθήνας μας προειδοποιεί

Προειδοποίηση από το παρελθόν για τον.... κοροναϊό γίνεται;

Κι’όμως γίνεται! Πρόκειται για την 11χρονη Μύρτις, η οποία έζησε στον χρυσό αιώνα του Περικλή και πέθανε στο μεγάλο λοιμό της αρχαίας Αθήνας.

Η Μύρτις, το πρόσωπο της οποίας αναπλάστηκε το 2010 από την ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, πρωταγωνιστεί σε ένα video animation απευθύνοντας έκκληση προς όλους μας, να ακούμε τους ειδικούς, να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής και να προσέχουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα ώστε να τα έχουμε και αύριο δίπλα μας.

Στο βίντεο, η δημιουργία του οποίου είναι αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και των Ηνωμένων Εθνών, η εντεκάχρονη Ελληνίδα επικαλείται τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, συμφωνώντας μαζί του, ότι όλη η ανθρωπότητα ενωμένη θα νικήσει τον κοινό εχθρό.

Ποια ήταν η Μύρτις

Ένα συγκλονιστικό μίνι ντοκιμαντέρ: «Είμαστε παιδιά, που θυμόμαστε μόνο τον πόλεμο»

ΗΔάφνη Ματζιαράκη, δημιουργός του πολυβραβευμένου «4,1 miles», παρουσιάζει ένα νέο μίνι ντοκιμαντέρ για τη ζωή των ασυνόδευτων παιδιών στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια με τίτλο «Κοντέινερ».
«Είμαστε παιδιά που θυμόμαστε μόνο τον πόλεμο», δηλώνουν. Είναι έφηβοι αλλά μοιάζουν με ενήλικες. Τα «χαμένα παιδιά» εξακολουθούν να δίνουν με αγωνία και άγχος τη μάχη της επιβίωσης.

Μέσα σε κοντέινερ, εγκλωβισμένοι σε έναν άθλιο καταυλισμό, καταφεύγουν στο τραγούδι και την παρέα, ελπίζοντας πως θα ακούσουν το όνομά τους, το «κλειδί» για τον απεγκλωβισμό τους. Μένουν ζωντανοί, ενώ οι γονείς τους είναι νεκροί.

Ναόμι Κλάιν: Tηλε-new deal, το «Δόγμα του Σοκ» της πανδημίας

Πολλοί γονείς είδαν τα παιδιά τους κατά την πανδημία να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω της Google ή του Zoom, και ίσως θεώρησαν ότι ήταν ένας καλός και εκπαιδευτικός τρόπος να περνούν την μέρα μέσα στο σπίτι.

Όμως σύμφωνα με την Ναόμι Κλάιν τα πράγματα είναι πολύ πιο σκοτεινά. Η καραντίνα, εκτός από τον προληπτικό σκοπό της, λειτούργησε και σαν ένα «ζωντανό εργαστήριο για ένα μόνιμο - και εξαιρετικά κερδοφόρο - χωρίς επαφή, χωρίς δημοκρατία, μέλλον», γράφει η Ναόμι Κλάιν σε άρθρο της στο Intercept, παρατηρώντας ότι «κάτι που μοιάζει με ένα συγκροτημένο δόγμα του σοκ της πανδημίας αρχίζει να εμφανίζεται. Αποκαλέστε το “τηλε-New Deal”».

Γονείς και παιδιά, σύμφωνα με την Ναόμι Κλάιν, έχουν εμπλακεί σε ένα «μεγάλο πείραμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση», όπου οι εταιρείες συλλέγουν πολλά δεδομένα και αναζητούν τρόπο να γίνει μόνιμη, επειδή πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος , ή τουλάχιστον, ένας πιο κερδοφόρος τρόπος. O Έρικ Σμιτ, πρώην πρόεδρος της Google και νυν πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ζητά ενίσχυση των χρηματοδοτικών πακέτων σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Amazon, για να εκτελούν δημόσιες λειτουργίες με πρόφαση την αναγκαιότητα αμερικανικής απάντησης στην τεχνολογική ενδυνάμωση της Κίνας.