Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη


«Το ενοχλητικότερο ήταν πως επέμενε να γράφει την αλήθεια με άλφα κεφαλαίο».

«Μια μέρα θα γράψω την ιστορία των χρόνων μου
Ένας κήπος μ’ άδικα κομμένα άγουρα ρόδα
Μια θάλασσα που ταξιδεύουνε τα πλοία χωρίς προορισμούς
Πρόσωπα σπαταλημένα την εποχή που κατόρθωσαν ν’ αγγίξουν ελαφρά
μια συνετά φυλαγμένη πτυχή μας
Πρόσωπα που ‘ταν για μας η στοργή τους πληγή· αυτά θα σου γράψω».

(«Το καινούριο τραγούδι», συλλογή «Εποχές»)

~Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή και στοχαστή Μανόλη Αναγνωστάκη, τα λόγια του οποίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα να μας εμπνέουν, να μας αφυπνίζουν και να μας συγκινούν. Η ποίησή του -γεμάτη ένταση, μνήμη και πολιτική σκέψη- κατέγραψε με ύφος λιτό και δυνατό τις αγωνίες της γενιάς του, χωρίς ποτέ να στερείται ειλικρίνειας και ανθρωπιάς.

Ο Μ. Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου 1925. Σπούδασε Ιατρική και εργάστηκε ως ακτινολόγος, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Η συγκλονιστική συνέντευξη της επιζήσασας των Τεμπών Βασιλικής Κόκκαλη που ξεσκεπάζει την συγκάλυψη του εγκλήματος

Βασιλική Κόκκαλη: Δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν, τα έζησα

Συγκλονιστική είναι μαρτυρία της Βασιλικής Κόκκαλη, η οποία επέβαινε στο στο τρίτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη, όπως την καταθέτει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

«Είμαι η Βασιλική Κόκκαλη, συνταξιούχος. Είμαι μία εκ των επιζώντων. Βρισκόμουν στο τρίτο βαγόνι. Ταξίδευα. Δεν καθόμουνα στη θέση στην οποία έγραφε το εισιτήριό μου. Είχα πάει λίγο πιο πίσω, γιατί βρήκα πρίζα για να φορτίσω το κινητό μου. Δεν πρόλαβα στην ουσία να καθίσω στο κάθισμά μου, έβγαλα το παλτό μου και ετοιμαζόμουν να πάρω την κόρη μου τηλέφωνο για να της πω ότι θα καθυστερήσουμε. Με το που ξεκινάει το τρένο, σε πολύ λίγο χρόνο, φεύγω με δύναμη στο απέναντι κάθισμα. «Τι είναι αυτό;», σκέφτηκα. Επανέρχομαι στη θέση μου. Δεν προλαβαίνω να ακουμπήσω την πλάτη μου. Έρχεται δεύτερο φρενάρισμα. Ξανά φεύγω πάλι μπροστά. Επανέρχομαι. Και τρίτο φρενάρισμα. Στο τρίτο φρενάρισμα έφυγα με το κεφάλι και βρέθηκα έξω στο χώμα, εγκλωβισμένη. Ήμουνα ανάσκελα, έβλεπα το βαγόνι που καιγόταν με τα παιδιά. Εγώ παρέμεινα εγκλωβισμένη εκεί, αλλά και άλλοι. Ήταν η Ιφιγένεια Μήτσκα, το κοριτσάκι από τα Γιαννιτσά. Κάποια στιγμή με ρώτησε «Θα βγούμε;». Λέω «κοριτσάκι μου, θα βγούμε, θα έρθει βοήθεια. Δεν μπορεί σε ένα τέτοιο δυστύχημα να μην εμφανιστεί βοήθεια». Εμένα ήρθαν δύο φοιτητές και με βοηθήσανε, τράβηξαν πράγματα, αυτοί με σήκωσαν. Άρχισα να ψάχνω το κινητό μου, γιατί ήταν σκοτάδι. Το βαγόνι είχε διαλυθεί εντελώς. Δεν υπήρχε. Στην ουσία δεν μπορούσες να περπατήσεις. Έφευγες με την κλίση που είχε πάρει, έφευγες κάτω… Έβαλα έναν φοιτητή και έσπασε το παράθυρο, το μικρό που είναι τελευταίο στο βαγόνι πίσω-πίσω και λέω θα τους βγάζουμε από δω, θα μείνω κι εγώ, δεν θα κατέβω, θα βοηθάω με τον φακό μου, κάτι άλλο δεν μπορώ να κάνω.

Γκρέμισε τη στρατηγική Τραμπ ο Καναδάς;


Του Άγη Βερούτη από το capital.gr

Ακριβώς με τον τρόπο που είχε προβλέψει στην συνομιλία μας ο αμερικανός σοφός φίλος fund manager, στις ημέρες που πέρασαν α) πρώτα ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% για τις εισαγωγές από τον Καναδά, και β) κατόπιν τις ανέβαλε για 30 ημέρες.

Όμως, τόσο οι αγορές όσο και οι διεθνείς σχέσεις απεχθάνονται την αβεβαιότητα…

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN, η Καναδή Υπουργός εξωτερικών Μελανί Ζολί, είπε χωρίς πολλές περιτροπές πως ο Καναδάς, ένας από τους 3 βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, θεωρεί πως τα μπρος-πίσω του Τραμπ προκαλούν αβεβαιότητα στην καναδική οικονομία η οποία μεταφράζεται σε πάγωμα των επενδύσεων που χωρίς άλλο θα μεταφραστεί σε υφεσιακές πιέσεις και ζημιά για την οικονομία τους.

Αυτό που όμως προκάλεσε αμηχανία στην Αμανπούρ ήταν η δήλωση-κεραυνός ότι ο Καναδάς αν και ό,τι πιο κοντινό στην οικονομία και το λαό των ΗΠΑ, διερευνά τρόπους για να υποκαταστήσει τις εμπορικές αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις σχέσεις με την Ενωμένη Ευρώπη, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Βρετανική Κοινοπολιτεία δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ινδία, κλπ. και τη Νότια Κορέα, για να εξαλείψει την αβεβαιότητα.

Η Βρετανική αποικιοκρατία συνεχίζει να κρατάει σταθερά τα ηνία των Κυπριακών εξελίξεων

Καταγγέλουμε και προειδοποιούμε

Δελτίο Τύπου

Είναι παρατηρημένο ότι, πριν από επανάληψη νέου κύκλου συνομιλιών στο Κυπριακό, η
Βρτεανία ασκώντας ακόμη τον αποικιοκρατικό της ρόλο παρεμβαίνει με επαφές και
δηλώσεις οι οποίες σε όλους τους γύρους των συνομιλιών που είχαμε από το 1977, έγνοια
και σκοπό είχαν, οι Δικοινοτικές Συνομιλίες που θα ακολουθούσαν κάθε φορά, να μην
«εκτροχιασθούν» από την προδιαγεγραμμένη πορεία και περιεχόμενο που είχαν
συμφωνμένο από το 1956 οι Βρετανοί Αποικιοκράτες και η Τουρκία. Δηλαδή τη συνέχιση
Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση Διαζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται μετά την εκλογή του
Νικου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία του Κράτους για επανέναρξη των Δικοινοτικών
Συνομιλιών, από εκεί που έμειναν στο τελευταίο ΚΡΑΝ-ΜΟΝΤΑΝΑ επι προεδρίας Νίκου
Αναστασιάδη. Η προπαρασκευαστική προσπάθεια ξεκίνησε και αυτή τη φορά με πρώτο
ξένο συνομιλητή του Προέδρου μας τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση, καθοδόν
προς τον ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε και πάλιν ότι και η νέα προσπάθεια τόσο διαδικαστικά όσο
και επί της ουσίας παραμένει εγκλωβισμένη στις Δικοινοτικές Συνομιλίες για λύση ΔΔΟ.
Δηλαδή, στη βάση του Βρετανο-Τουρκικού σχεδίου από το 1956 για διάλυση της

Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου 1831, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη οργάνωση με τίτλο "Λεγεώνα των Ξένων"


"Τιμή και πίστη στα εγκλήματα": Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου 1831, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη οργάνωση με τίτλο "Λεγεώνα των Ξένων", στην οποία συγκεντρώνονται εγκληματικά και τυχοδιωκτικά στοιχεία απ' όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.
Hταν η ίδρυση ένος αποικιοκρατικού μισθοφορικού στρατού στον οποίο μπορούσαν να καταταγούν ποινικοί (ανεξάρτητα απο τους λογαριασμούς τους με την δικαιοσύνη) και δεν χρειαζόταν καν να δώσει κάποιος το αληθινό του όνομα για να καταταγεί. Παρόμοια στρατιωτικά τμήματα είχαν ιδρύσει και άλλες μοναρχίες της Ευρώπης.
Η Λεγεώνα ιδρύθηκε το 1831 για να υποστηρίξει την Γαλλική εισβολή που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα τον προηγούμενο χρόνο. Απο εκεί, ξεκίνησε η αιματοβαμμένη ιστορία της:Αλγερία, Μαρόκο, Μαγαδασκάρη, Ισπανία, Μεξικό, Κριμαία, Ινδοκίνα, είναι μόνο μερικές απο τις περιοχές που έζησαν την δράση της Λεγεώνας.
Οι δολοφονίες, οι βασανισμοί αιχμαλώτων, οι σφαγές των ντόπιων πληθυσμών, το πλιάτσικο ήταν συχνές τακτικές της (το σύνθημα της ήταν και είναι "Τιμή και Πίστη") Πολλές φορές, αν δεν είχαν ικανοποιηθεί απο τις πληρωμές, οι στρατιώτες της Λεγεώνας πραγματοποιούσαν σφαγές και επιθέσεις και ενάντια στον λαό του "εργοδότη" τους.

Η Γαλλία επιχειρεί τον ρόλο της «πυρηνικής ομπρέλας» της Ευρώπης


Κείμενο: Valeria Verbinina

Η Ευρώπη συζητά ενεργά την ιδέα της μετάβασης από την αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» στη γαλλική. Ποιο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας, τι είναι μοναδικό στο γαλλικό δόγμα της χρήσης του και γιατί η εφαρμογή αυτής της ιδέας δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά;

Η επιθυμία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επεκτείνει τη γαλλική «πυρηνική ομπρέλα» σε όλη την Ευρώπη (αντί για την αμερικανική) έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Πολωνία δήλωσε την επιθυμία της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε de facto τον Μακρόν, όπως και η Λιθουανία . Αλλά σε τι ακριβώς βασίζονται;

Σύμφωνα με το SIPRI (Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης), η Γαλλία διαθέτει 280 πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται ήδη σε πυραύλους ή σε στρατιωτικές βάσεις και μπορούν να θεωρηθούν έτοιμες για χρήση. Υπάρχουν ακόμη 10 κεφαλές σε απόθεμα, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μετά από κάποια προετοιμασία. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πληροφορίες από τον Ιανουάριο του 2024 και οι ίδιοι οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι κατά προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με τις πέντε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές της Ρωσίας, το οπλοστάσιο της Γαλλίας μοιάζει ασήμαντο.

Βρετανία: Το αποκορύφωμα της ντροπής και του εξευτελισμού!-Το Ηνωμένο Βασίλειο αίρει τις κυρώσεις κατά της de facto κυβέρνησης της Συρίας ενώ γίνονται σφαγές αμάχων


Από iskra

Η βρετανική κυβέρνηση ήρε τις κυρώσεις σε 24 φορείς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και μιας αδιάκριτης κυβερνητικής καταστολής της εξέγερσης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα από στοιχεία του πρώην συριακού στρατού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που αποδέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Συρίας. Οι κυρώσεις για το κρατικό αεροσκάφος και τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες καταργήθηκαν επίσης στις 6 Μαρτίου.

«Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τον λαό της Συρίας να ανοικοδομήσει τη χώρα και την οικονομία του, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης μιας πολιτικής μεταβατικής διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία και με συριακή ιδιοκτησία», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε τις προσωρινές αρχές της Συρίας από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Συρία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, εκατοντάδες συριακά εργοστάσια, μονάδες και εργαστήρια έκλεισαν σε διάφορες επαρχίες.

Συρία: Ξεπερνούν τους 700 οι άμαχοι νεκροί από τις κτηνωδίες των… «απελευθερωτών» τζιχαντιστών


Πάνω από 700 άμαχοι έχουν σφαγιαστεί από τους… «απελευθερωτές» τζιχαντιστές που επί της ουσίας επιβλήθηκαν στην εξουσία της Συρίας με τις ευλογίες των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Ειδικότερα, από τις σφοδρές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή ανάμεσα σε «δυνάμεις ασφαλείας» του καθεστώτος των τζιχαντιστών και Αλαουίτες, θρησκευτική ομάδα που ανήκει και ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Άσαντ, σύμφωνα με το λεγόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε παραπάνω από 1000, με τους 745 από αυτούς να είναι άμαχοι! Το Παρατηρητήριο αναφέρει, ακόμα, πως στον απολογισμό των νεκρών συγκαταλέγονται και 125 τζιχαντιστές και 148 υποστηρικτές του Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί εικόνες με πρωταγωνιστές τους τάχα «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές να προχωρούν σε ωμότητες εναντίον Αλαουιτών αμάχων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άγρια άγρια βασανιστήρια και εν ψυχρώ εκτελέσεις, μέχρι και να ξεσπιτώνονται βίαια ολόκληρες οικογένειες και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

ΕΥΡΩΧΟΥΝΤΑ!-Ο Καλίν Γκεοργκέσκου καταγγέλλει τις Βρυξέλλες: «Η ΕΕ είναι πλέον δικτατορία – Η Ρουμανία βρίσκεται υπό τυραννία»!

Από iskra


Νέο συνταγματικό πραξικόπημα στην Ρουμανία, όπου η ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες επιτροπή των εκλογών (κάτι σαν τον Α’ Τμήμα του Άρειου Πάγος) απέρριψε την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, βυθίζοντας στην χώρα σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική περιδίνηση.

Ο Κ.Γκεοργκέσκου είχε σαρώσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου αλλά η ψηφοφορία ακυρώθηκε επειδή… κατηγορήθηκε για το… ΤικΤοκ!

Ότι είχαν επέμβει ξένες δυνάμεις για να πουσάρουν μέσω ΤικΤοκ την υποψηφιότητά του, εννοώντας την Ρωσία!

Είχε κατανικήσει το κυβερνών αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) της Ρουμανίας που είναι το ευνοούμενο των Βρυξελλών και έτσι του απονεμήθηκε ο τίτλος «ακροδεξιός»!

Ο Γκεοργκέσκου έχει 24 ώρες για να κάνει έφεση η οποία θα κριθεί σε 48 ώρες από την ώρα που την κάνει.

Ο πραξικοπηματικός αποκλεισμός του ανεξάρτητου υποψήφιου Καλίν Τζεορτζέσκου από τον β΄ γύρο των ρουμανικών προεδρικών εκλογών κατόπιν εντολών από τις Βρυξέλες έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.