Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Τσίπρας: Μετασχηματιζόμαστε στη μεγάλη προοδευτική παράταξη

«Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο παραδεχόμενος την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και έδωσε την υπόσχεση για μια υπεύθυνη και ταυτόχρονα δυναμική αντιπολίτευση. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», διαμήνυσε δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Αναλυτικά:

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Κ. Μητσοτακη για να τον συγχαρώ για την εκλογική του νίκη. Στην δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί, θα έλεγα, την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχτώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό», είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο.

H ώρα της κάλπης


Στις κάλπες σήμερα οι Έλληνες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Από τις 7 το πρωί και μέχρι τις 7 το βράδυ η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αμέσως μετά η ανακοίνωση των exit poll, στις 9 το βράδυ η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.
Πού ψηφίζουν ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος και οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10 το πρωί, στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 10:15, θα ψηφίσει στο 27ο-30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο 1ο Γενικό Επαγγελματικό Λύκειο Περιστερίου θα ψηφίσει στις 10:30 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο 3ο Δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, θα ψηφίσει στο 55ο Δημοτικό στην οδό Λιοσίων.
Οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, θα ψηφίσουν το πρωί της Κυριακής στο 2ο Δημοτικό Πύλου και στο 1ο Δημοτικό Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:00 το πρωί, σε Εκλογικό Τμήμα του Σχολικού Συγκροτήματος "Ανδρέας Γ. Παπανδρέου", στην Πάτρα.
Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, θα ψηφίσει στο 2ο Δημοτικό Π. Φαλήρου 
Τα κόμματα και οι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο μαςΣυνολικά είκοσι κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων συμμετέχουν στις σημερινές εθνικές εκλογές.

Σκούρα τα πράγματα…


Διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποψήφιο βουλευτή του Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δεν τον διέψευσε όμως στο άλλο ζήτημα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πάρει τα λεφτά από το «μαξιλάρι» και θα τα δώσει στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Του διέφυγε; Δεν το νομίζω. Απλώς στην αγχωμένη εμφάνισή του στον Αlpha (η γλώσσα του σώματος ήταν αποκαλυπτική), «αδειάζοντας» έναν από τους πιο σταθερούς συνομιλητές του της προηγούμενης περιόδου, προσπάθησε να κλείσει ένα θέμα πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις και τον φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού ως γνωστόν, στα απλά ελληνικά, χωρίς τα τεχνοκρατικά φτιασίδια που κατασκευάζουν οι σκιτζήδες που παρουσιάζονται ως ειδικοί, η πιστοληπτική γραμμή σημαίνει μνημόνιο.

Ωστόσο, οφείλουμε να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη -η μνήμη του όταν δεν είναι τελείως σβηστή είναι σίγουρα επιλεκτική- ότι το κόμμα του, λίγο πριν κλείσει η τελευταία αξιολόγηση, είχε προτείνει στην κυβέρνηση, παρέα με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γ. Στουρνάρα, τη γνώμη του οποίου υπολογίζουν πάρα πολύ στην Πειραιώς, να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους δανειστές πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ας υποθέσουμε όμως ότι ο κ. Παπαδημητρίου είπε δημοσίως όσα έχουν συζητήσει ιδιωτικώς με τον αρχηγό της Δεξιάς και η διάψευση του κ. Μητσοτάκη ήταν αναγκαστική. Αραγε για ποιον λόγο η χώρα χρειάζεται νέο μνημόνιο ή κάτι σαν μνημόνιο που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα και επώδυνες μεταρρυθμίσεις;

Ο «πόλεμος του κακάο»

Μεγάλες αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό στην παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας έχει προκαλέσει η απόφαση της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού, των δύο χωρών δηλαδή που παράγουν πάνω από το 60% του κακάο που καταναλώνεται παγκοσμίως, να αναστείλουν τις πωλήσεις κακάο για την επόμενη περίοδο, εάν δεν εξασφαλισθεί ελάχιστο τίμημα πώλησης στα 2.600 δολάρια ανά τόνο.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση οδήγησε τους εκπροσώπους κολοσσών, όπως οι Mars, Barry and Collebaut, Mondelez, Olam, SucDen, Hershey, Cargill, Bloomer Chocolate, Touton στο Αμπιτζάν, προκειμένου να διαπραγματευθούν με τα αρμόδια όργανα των δύο χωρών της Δυτικής Αφρικής. Και η εν λόγω Σύνοδος όμως φαίνεται πως οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο, με τις περισσότερες πολυεθνικές να κατηγορούν τις κυβερνήσεις της Γκάνας και της Ακτής Ελεφαντοστού για «ασαφή αιτήματα», προσθέτοντας παράλληλα πως θα απαιτηθούν πολλές ακόμη συναντήσεις για να βρεθεί λύση.

Από την άλλη, ακόμη και στο εσωτερικό των πολυεθνικών ακούγονται και πιο «διαλλακτικές» φωνές. «Στηρίζουμε τις παρεμβάσεις κυβερνήσεων, που επιδιώκουν την επίτευξη υψηλότερης τιμής με την τελική αύξηση των μισθών που καταβάλλονται στους αγρότες γης» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Reuters κορυφαίο στέλεχος της Mars, ενώ ανάλογη άποψη φέρεται να εξέφρασαν και στελέχη της Cargill.

Ηρώ Ζαβογιάννη – Ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για την Αιτωλοακαρνανία


Δήλωση υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρώς Ζαβογιάννη μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος

Ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για την Αιτωλοακαρνανία

Σήμερα το πρωί ψήφισα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας. Από μικρή, βλέποντας τους συνανθρώπους μου να πηγαίνουν στις κάλπες, καταλάβαινα ότι οι εκλογές αποτελούν μία σημαντική ημέρα. Μεγαλώνοντας καταλάβαινα ότι η ψήφος είναι όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και ο τρόπος για να αποφασίσουν οι πολίτες και η κοινωνία ποιο θέλουν να είναι το μέλλον τους. Το ίδιο πρέπει να σκεφτούν και οι νέοι άνθρωποι, από την ηλικία των 17 ετών που καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Όλοι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ενισχύοντας τη Δημοκρατία. Η αποχή δεν λύνει προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος.
Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε για το μέλλον μας, για την Ελλάδα, για τη ζωή μας. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, σημαίνει προάσπιση και ενίσχυση τωνεργασιακών δικαιωμάτων, ισχυρότερο Κοινωνικό Κράτος, υλοποίηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, ισχυρή διεθνής θέση της χώρας και βελτίωση της καθημερινότητας για όλους.
Όχι στην επιστροφή των συνταγών που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, λέμε όχι σε αυτούς που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ολίγων και ισχυρών, όχι σε αυτούς που ονειρεύονται πιστοληπτικές γραμμές και νέα μνημόνια, όχι σε αυτούς που σχεδιάζουν εργασιακό επταήμερο και νέα διάλυση της Υγείας και της Εκπαίδευσης που με τόσο κόπο αναστηλώσαμε υπό αντίξοες συνθήκες.