Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ο Τραμπ προδίδει τους Κούρδους... αλλά ποτέ τα πετρέλαια


Όταν έχεις χύσει το αίμα 11.000 μαχητών και μαχητριών σου για να νικήσεις μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές απειλές των τελευταίων χρόνων, το Ισλαμικό Κράτος, το μόνο που δεν περιμένεις είναι, όχι μόνο να εγκαταληφθείς από τους συμμάχους σου, αλλά και να βρεθείς να πολεμάς πάλι για την επιβίωσή σου, όντας πλέον εσύ στη θέση του «τρομοκράτη».

Οι Κούρδοι της Συρίας, προδομένοι από τις ΗΠΑ, βρέθηκαν εντελώς μόνοι τους να μάχονται ενάντια στην τουρκική εισβολή στα εδάφη τους. Εκατοντάδες νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, 300.000 πρόσφυγες και τουλάχιστον 300 αγνοούμενοι είναι οι απώλειές τους μέχρι και την οριστική κατάπαυση του πυρός μετά και τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι. Ήδη, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα να μπουν στην περιοχή τους, μαζί με τα ρωσικά, ως ένα απελπισμένο μέσο άμυνας στην τουρκική επιθετικότητα.

Πλέον, με τις ένοπλες δυνάμεις τους να έχουν υποχωρήσει πριν την ζώνη των 30 χλμ βάθους που ορίζει η ρωσο-τουρκική συμφωνία και έχοντας αφήσει τα σύνορα με την Τουρκία - άρα και το όνειρο ενός ενιαίου Κουρδιστάν - να φυλάσσονται από τα συριακά και ρωσικά στρατεύματα, με τους Τούρκους να ελέγχουν μια περιοχή περίπου όσο η Αττική, οι Κούρδοι βλέπουν τους Αμερικανούς να κάνουν ακόμη μία στροφή: Ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διατηρήσει μια μικρή δύναμη περίπου 200 στρατιωτών στη Βόρεια Συρία για να αποτρέψει τον Ασαντ και τους Ιρανούς συμμάχους του να καταλάβουν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής.

Ναζισμός - φασισμός: Οι «άγνωστες λέξεις» της «αριστείας»

Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας

Oι διορθώσεις και οι λέξεις που… έλειπαν από το μήνυμα («έκθεση ιδεών» για κάτω από τη βάση) της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως για την 28η Οκτωβρίου.

Θα ήταν γελοίο και κωμικό το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, εάν δεν αφορούσε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα. 
Το μήνυμα της «άριστης» υπουργού Παιδείας, της «άριστης» κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την 28η Οκτωβρίου ήταν κάτι σαν «έκθεση ιδεών» (για κάτω από τη βάση). Απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με ένα κείμενο, το οποίο θα «ταίριαζε» σε κάθε περίσταση, και γράφει για κάποιους καλούς και κάποιους κακούς… Εδώ όμως μιλάμε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ναζισμό και τον φασισμό, λέξεις που απουσίασαν από το μήνυμα της υπουργού Παιδείας. 
Να σημειωθεί ότι η «άριστη» κυρία υπουργός μάλλον δεν ήξερε πότε ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού στο μήνυμα της όταν πρωτοδημοσιεύθηκε σε πολλές ιστοσελίδες (και εκπαιδευτικές) έγραφε ότι ο Οκτώβριος του 1940 ήταν «παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»! Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1939.Στη συνέχεια, προφανώς, εντοπίστηκε το λάθος και στην ιστοσελίδα του υπουργείου έχει αντικατασταθεί από το «στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»… 
Ας δούμε όμως το μήνυμα της υπουργού: 

Ρακοσυλλέκτες βρήκαν σε κάδο σκουπιδιών τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1864

Ένα ντοκουμέντο για την ιστορία της Ελλάδας βρήκαν στα σκουπίδια δύο ρακοσυλλέκτες

Ο Χασάν Ραΐφ και τον Ερτσάν Χασάν ανακάλυψαν σε κάδο απορριμμάτων στο Παγκράτι έναν δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1864, σε άριστη κατάσταση.
 
Οι δύο ρακοσυλλέκτες κατάλαβαν αμέσως την αξία του ευρήματός τους και – αντί να τον πουλήσουν – παρέδωσαν τον τόμο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

«Σήμερα λάβαμε ένα ντροπαλό τηλεφώνημα από τον Χασάν Ραΐφ και τον Ερτσάν Χασάν. Ήθελαν να φέρουν στην Βιβλιοθήκη έναν τόμο του 1864 που βρήκαν στα σκουπίδια της περιοχής Παγκρατίου.

Βλέπουν και βρίσκουν πολλά σαν μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Η Πρόοδος. Έφεραν ένα δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1864, σε άριστη κατάσταση. Τους ευχαριστούμε που σκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη της Βουλής» αναφέρεται στην ανάρτηση που έγινε στον λογαρισμό της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο Facebook. 

Βίκτωρ Χάρα: Η αντιφασιστική φωνή της Λατινικής Αμερικής


«Και τώρα τραγούδα για την πουτάνα τη μάνα σου». H φράση του βασανιστή, στον δημιουργό του θρυλικού τραγουδιού «Venceremos», όταν του έκοψε με τσεκούρι και τα δέκα δάκτυλα.

«Θα νικήσουμε» τραγουδούσε ο Βίκτορ Χάρα για τα βάσανα του λαού στη Χιλή και τους αγώνες του για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. «Θα νικήσουμε» τραγουδούσε και όταν οι βασανιστές του Πινοσέτ του έσπασαν τα δάχτυλα. Λίγες μέρες αργότερα τον δολοφόνησαν με 44 σφαίρες.

Με τη μουσική του ο Βίκτορ Χάρα ενσάρκωσε τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που συνέβαιναν στην χώρα. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας και του ιμπεριαλισμού. Η στράτευση του με την Αριστερά και η υποστήριξη του στον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Σαλβαντόρ Αλιέντε προδιέγραψε το τέλος του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη έξω από το Σαντιάγκο. Παιδί φτωχής οικογένειας, αναγκάστηκε από μικρός να δουλέψει στα χωράφια για να στηρίξει την οικογένειά του. Θύμα ενδοοικογενειακής βίας, βρήκε καταφύγιο στη μουσική. Ο θάνατος της μητέρας του στα 15 προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείπει την τέχνη του. Η παρηγοριά του ήταν η κιθάρα του. Επηρεάστηκε από το παραδοσιακό τραγούδι και ενσωμάτωσε σε αυτό πολιτικά στοιχεία ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με το θέατρο.

Massive protests continue in Santiago