Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πανδημία Covid-19: Να προστατεύσουμε τις ζωές μας, όχι τα κέρδη τους!

Ανακοίνωση του Γραφείου της 4ης Διεθνούς, 17/3/2020

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ένα δραματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και τα ανθρώπινα δεινά που προκαλεί θα είναι τεράστια. Ήδη, στη Δυτική Ευρώπη, τα συστήματα υγείας είναι στο χείλος της ασφυξίας. Αν διαδοθεί μαζικά σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου, των οποίων τα ήδη αδύναμα ή πολύ εύθραυστα συστήματα δημόσιας υγείας έχουν υπονομευθεί τρομερά από 40 χρόνια νειφιλελεύθερων πολιτικών, οι θάνατοι θα είναι πάρα πολλοί.

Πρόκειται ήδη για την πιο σοβαρή πανδημία εδώ και ένα αιώνα. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν στην επονομαζόμενη “Ισπανική γρίπη” το 1918-1919, παρόλο που είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ήταν σημαντικός, πλήττοντας κυρίως νέους ενήλικες. Οι συνέπειές της ήταν εξαιρετικά σοβαρές, καθώς ερχόταν αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γρήγορη διάδοση της πανδημίας του Covid-19 μπορεί να εξηγηθεί ειδικότερα από την αποδυνάμωση της λαϊκής ικανότητας για αντίσταση που έχει προκαλέσει η νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και από την αύξηση της επισφάλειας, μέσα στο πλαίσιο αύξησης του διεθνούς εμπορίου που προκάλεσε η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, η γενικευμένη εμπορευματοποίηση και η πρωτοκαθεδρία του νόμου του κέρδους.

Αυτός ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε νωρίς το Νοέμβρη του 2019 στην Κίνα. Οι γιατροί και οι επιστήμονες που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό αρχικά καταστάλθηκαν και υποχρεώθηκαν να σιωπήσουν. Αν το ΚΚ Κίνας είχε αντιδράσει αμέσως, τότε ο κίνδυνος της επιδημίας θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί στη ρίζα του.

Αισχροκέρδεια με κυβερνητική σφραγίδα: Το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης αγοράζει γάντια και μάσκες σε τιμές σοκ!


Την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης αρνείται να επιβάλει διατίμηση στα αγαθά που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την προστασία των πολιτών από τον κοροναϊό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φροντίζει να δικαιώνει όλους όσους αισχροκερδούν με μια απίστευτη προμήθεια.


Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 13 Μαρτίου προχωρά με απευθείας ανάθεση στην προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά σε τιμές που είναι πραγματικά εξωφρενικές. Πιο συγκεκριμένα, αγοράζει αντισηπτικά gel με 20 ευρώ , μάσκες FFP2 (αμφιβόλου αποτελεσματικότητας) με 15 ευρώ, χειρουργικές μάσκες με 3,4 ευρώ και γάντια latex με 9,5 ευρώ το κουτί των 500 τεμαχίων.
Το συνολικό ποσό που πληρώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη απευθείας προμήθεια είναι 23.696 ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, οι τιμές αυτές είναι περίπου πενταπλάσιες από αυτές που ίσχυαν την περασμένη εβδομάδα και, φυσικά, δεν περιέχουν καμία έκπτωση λόγω του μεγάλου τζίρου. 

Κοροναϊός: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη έχει μετατραπεί ο “πρωινός καφές” της Κουμουνδούρου, με τις εξ’αποστάσεως συσκέψεις του Αλ. Τσίπρα, τομεαρχών και συνεργατών του να είναι καθημερινές. Η κρίσιμη και πρωτόγνωρη κατάσταση εξάλλου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η οικονομία, η προστασία των εργαζομένων και τα επόμενα βήματα για την διαχείρηση των συνεπειών της πανδημίας είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαιτέρως στο φως της απόφασης του Eurogroup που θετει συγκεκριμένα δεδομένα. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια απόφαση κατώτερη των περιστάσεων. “Επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την δεκαετή κρίση”, ανέφερε κορυφαίος κομματικός παράγοντας.
Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ασχέτως της απόφασης οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, τόσο στο επίπεδο των επιχειρήσεων όσο και σε αυτό των εργαζομένων. Αυτό είχε ξεκαθαρίσει και ο Αλ. Τσίπρας στην συνομιλία του με τον Κ. Μητσοτάκη. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την οικονομία της Ελλάδας θωρακισμένη από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ αν και ακόμα εύθραυστη”, φέρεται να του είπε, καλώντας τον να μην διστάσει να αξιοποιήσει μέρος του αποθέματος.