Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκίνησε η απεργία πείνας του Λαϊκού Μετώπου μπροστά στον Άρειο Πάγο



Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη και ο Χουσεΐν Σουνγκιού, μέλη του Λαϊκού Μετώπου, ξεκίνησαν απεργία πείνας τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, μπροστά στον Άρειο Πάγο, όπου θα βρίσκονται κάθε Δευτέρα με Παρασκευή 12.00-13.00 το μεσημέρι, απαιτώντας να μην γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των 11 αγωνιστών από την Τουρκία, που εξετάζεται στις 19 Μαρτίου, να διορθωθεί άμεσα η απόφαση της Χαλκίδας κατά των μελών της οργάνωσης, καθώς και ενάντια στο νομοσχέδιο για το Νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο ομόφωνα απάλλαξε τους αγωνιστές από την Τουρκία από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή, ο οποίος επίσης αποφυλακίστηκε, καθώς η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Το Λαϊκό Μέτωπο έκανε λόγο για παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στην συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνους, ενώ είχε καταγγείλει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με συλλήψεις μελών του, ενόψει της αίτησης αναίρεσης.

Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο έχει καθοριστεί για την 19η Μαρτίου 2024, με τους αγωνιστές από την Τουρκία να απειλούνται -παρά την αθώωσή τους στο εφετείο- με επιστροφή στην πρωτόδικη απόφαση για 30 χρόνια κάθειρξης στον καθένα και στην κάθε μία.

Μακρόνησος: Εγκαινιάζεται σαν σήμερα στις 19/2/1947


Πέτρινα Χρόνια στο ελληνικό Long Island!

Δεκάδες ήταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησε το αστικό κράτος στα “πέτρινα χρόνια” για να αντιμετωπίσει τον “εσωτερικό εχθρό”. Το πιο θρυλικό από αυτά ήταν η Μακρόνησος, το «αναρρωτήριο ψυχών», η «συνέχιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού», η «εθνική κολυμβήθρα», η «νέα Εδέμ στα μάτια της ελληνικής Ιστορίας», ο «Νέος Παρθενών», κατά τους «πεφωτισμένους» πολιτικούς της ελληνικής Δεξιάς Κωνσταντίνο Τσάτσο και Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Ο τελευταίος έλεγε: «στο ξερονήσι αυτό εβλάστησε η Ελλάς ωραιοτέρα από κάθε φορά. Η ιστορία θα γράψει πως η στροφή της παγκοσμίου καταστάσεως εδώ άρχισε, στη Μακρόνησο» και: «Το φαινόμενον της Μακρονήσου είναι μοναδικόν εις τον κόσμον ολόκληρον. Πρόκειται περί θαυμαστού συνδυασμού της παιδείας με τον στρατόν. Οι εμπνευσθέντες οργανώσαντες και διαχειριζόμενοι με τόσον επιτυχίαν το έξοχον αυτό έργον είναι άξιοι ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ».

Η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Μακρόνησο ξεκίνησε με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το υπουργείο Στρατιωτικών στις 19 Φεβρουαρίου 1947.

Κανένα Ελληνικό πλοίο ή στρατός σε εμπόλεμη περιοχή! Να μην αναχωρήσει η φρεγάτα Ύδρα για την Ερυθρά Θάλασσα



Αντιπολεμική κίνηση Λάρισας

Επισημοποιήθηκε η εμπλοκή της Ελλάδας στις εχθροπραξίες που διεξάγονται στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των ανταρτών Χούθι. Σημειώνουμε πως το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης, θα βρίσκεται στη Λάρισα . Για το σκοπό αυτό τέθηκε στη διάθεση το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς . Διοικητής δε των Επιχειρήσεων διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης .

Ενώ η Κυβέρνηση επικαλείται την αντοχή της οικονομίας για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα ( αγροτών, εργαζομένων , συνταξιούχων… ) την ίδια στιγμή περισσεύουν τα χρήματα για αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την φρεγάτας ΥΔΡΑ στην εμπόλεμη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Πρόκειται για επικίνδυνες και ντροπιαστικές αποφάσεις που στηρίζουν το βάρβαρο πόλεμο που κάνει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων . Σημειώνουμε ότι οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, πιέζοντας και ζητώντας να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων. Μοναδικός λόγος για τη στάση της Κυβέρνησης είναι η περιφρούρηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, η εξασφάλιση των ληστρικών κερδών τους και η υλοποίηση της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Οι αγρότες στην Αθήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη γωνία, του Νίκου Γουρλά


Στην τέταρτη βδομάδα μπαίνει ο αγώνας των αγροτών, που στην πραγματικότητα είναι αγώνας για το αν θα υπάρχουν ή όχι. Η αύξηση του κόστους παραγωγής από την μια και από την άλλη οι πολύ χαμηλές τιμές που επιβάλουν οι μεσάζοντες, οι περικοπές των επιδοτήσεων οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον Ντάνιελ και άλλες έχουν δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης συρρίκνωσης του εισοδήματος τους.

Απέναντι τους βρίσκεται μια ανάλγητη κυβέρνηση που προσπάθησε για ακόμα μια φορά να χειριστεί το θέμα επικοινωνιακά. Αλλά, αυτή την φορά δεν της βγήκε. Δίνοντας κάποια ελάχιστα ψίχουλα επικαλέστηκε τις αντοχές της οικονομίας απορρίπτοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που ζητούσαν οι αγρότες για την στοιχειώδη επιβίωση τους.

Η απάντηση στην πανελλαδική σύσκεψή στην Λάρισα (παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης που έγιναν από την κυβέρνηση) από την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ήταν η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με την διατήρηση των μπλόκων και απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Θα «οργώσουν» την Αθήνα τα αγροτικά μπλόκα

Στο πλευρό τους φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία

▸Ο κύβος ερρίφθη! Στην Αθήνα κατεβαίνουν οι αγρότες την Τρίτη 20 Φλεβάρη, με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και λεωφορεία! Κατάληψη στο κέντρο της πρωτεύουσας θα κάνει ο κόσμος του αγροτικού μόχθου, απαιτώντας από την κυβέρνηση πραγματικές απαντήσεις και όχι τα σάπια λόγια που είπε την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης στην αντιπροσωπεία.

Την απόφαση για κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα πήρε η πανελλαδική σύσκεψη περισσοτέρων από 50 μπλόκων την Πέμπτη στη Νίκαια (Κιλελέρ) στη Λάρισα. Οι αγρότες παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία, φορείς και τον λαό της Αθήνας να στηρίξουν τον αγώνα τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη, τα μπλόκα που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια. Ταυτόχρονα έως την Τρίτη αποφασίστηκε να ενταθούν οι δράσεις σε κάθε μπλόκο, ενώ καταδικάστηκε η αστυνομική και δικαστική καταστολή, που εκδηλώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση της καθόδου, που έρχεται σαν αποτέλεσμα της οργής για τα κυβερνητικά «μισαδάκια» που κυριαρχεί στα μπλόκα, δίνει και μια απάντηση στα καλοπιάσματα του Μαξίμου, που τόσες μέρες έδινε τα εύσημα στους αγρότες για τις «λελογισμένες κινητοποιήσεις», για το ότι «δεν κλείνουν δρόμους» κλπ. Είναι πλέον φανερό πως μετά και το άδειασμα των αγροτικών αντιπροσωπειών την Τρίτη από την κυβέρνηση ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση και η σκλήρυνση των κινητοποιήσεων, για να αποσπαστούν κατακτήσεις. Αντίθετα, η μέχρι τώρα «μετρημένη» στάση της αγροτικής ηγεσίας, που δεν έκλεινε δρόμους και δεν προχωρούσε σε πιο μαχητικές μορφές, έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση.