Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Θα «οργώσουν» την Αθήνα τα αγροτικά μπλόκα

Στο πλευρό τους φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία

▸Ο κύβος ερρίφθη! Στην Αθήνα κατεβαίνουν οι αγρότες την Τρίτη 20 Φλεβάρη, με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και λεωφορεία! Κατάληψη στο κέντρο της πρωτεύουσας θα κάνει ο κόσμος του αγροτικού μόχθου, απαιτώντας από την κυβέρνηση πραγματικές απαντήσεις και όχι τα σάπια λόγια που είπε την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης στην αντιπροσωπεία.

Την απόφαση για κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα πήρε η πανελλαδική σύσκεψη περισσοτέρων από 50 μπλόκων την Πέμπτη στη Νίκαια (Κιλελέρ) στη Λάρισα. Οι αγρότες παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία, φορείς και τον λαό της Αθήνας να στηρίξουν τον αγώνα τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη, τα μπλόκα που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια. Ταυτόχρονα έως την Τρίτη αποφασίστηκε να ενταθούν οι δράσεις σε κάθε μπλόκο, ενώ καταδικάστηκε η αστυνομική και δικαστική καταστολή, που εκδηλώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση της καθόδου, που έρχεται σαν αποτέλεσμα της οργής για τα κυβερνητικά «μισαδάκια» που κυριαρχεί στα μπλόκα, δίνει και μια απάντηση στα καλοπιάσματα του Μαξίμου, που τόσες μέρες έδινε τα εύσημα στους αγρότες για τις «λελογισμένες κινητοποιήσεις», για το ότι «δεν κλείνουν δρόμους» κλπ. Είναι πλέον φανερό πως μετά και το άδειασμα των αγροτικών αντιπροσωπειών την Τρίτη από την κυβέρνηση ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση και η σκλήρυνση των κινητοποιήσεων, για να αποσπαστούν κατακτήσεις. Αντίθετα, η μέχρι τώρα «μετρημένη» στάση της αγροτικής ηγεσίας, που δεν έκλεινε δρόμους και δεν προχωρούσε σε πιο μαχητικές μορφές, έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση.

Το θετικό για τους αγρότες είναι πως το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων και των κατοίκων στις πόλεις είναι πολύ ευνοϊκό για τον αγώνα τους. Η ακρίβεια στα είδη διατροφής και το γεγονός πως όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως αυτό είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών τροφίμων και των μεσαζόντων, η ανάγκη για φιλολαϊκές απαντήσεις «και στο χωράφι και στο ράφι», η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, διευρύνουν την υποστήριξη των αγροτών και στις πόλεις, ακόμα και τις μεγάλες, που είναι μακριά από τη γεωργία και τις δυσκολίες της.

Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό κι ευνοϊκό για τους αγωνιζόμενους αγρότες πως υπάρχει ο ξεσηκωμός των φοιτητών/τριών, με πλήθος φοιτητικών καταλήψεων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με εργατικά πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικάτα και άλλες συλλογικότητες του λαού, θα βρεθούν στο πλευρό των αγροτών, θα τους υποδεχθούν στην Αθήνα και θα συμπαραταχθούν στις κινητοποιήσεις τους. Τώρα φαίνεται πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει και απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, ειδικά στην Αθήνα, για να συγκροτηθεί στην πράξη ένα νικηφόρο μέτωπο αγώνα αγροτών-εργατών-φοιτητών. Υπάρχει ευθύνη στις δυνάμεις -και της Αριστεράς- που αρνήθηκαν αυτή την επιλογή, αλλά η ζωή μπορεί να επιβάλλει πράγματα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (17.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου