Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ισραηλινά τελεσίγραφα για επίθεση και μακελειό στη Ράφα


Εκτοπισμός και γενοκτονία των Παλαιστινίων

Με κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζει γενικευμένη χερσαία επίθεση του κατοχικού στρατού εναντίον της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι. Με συμμάχους του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να «ξεπλένουν» το νέο μακελειό, καλώντας υποκριτικά σε «αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα σχέδια» απομάκρυνσης των αμάχων, που δεν έχουν πουθενά να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ετοιμάζει την επόμενη φάση του μακελειού. Ήδη, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μεθοδικά τον αεροπορικό βομβαρδισμό προαστίων της Ράφα.

Συνεχίζοντας τα εγκλήματά του, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εισέβαλε στο Νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου εκτός από τους τραυματίες, τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και παντός είδους. Το βόρειο τμήμα είναι αποκλεισμένο εδώ και μήνες και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. Στον νότο έχουν στριμωχτεί σε μια στενή λωρίδα γης, κυρίως στη Ράφα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι, δηλαδή πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους όλης της Λωρίδας της Γάζας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Γάζα θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας.
Από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή. Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ακόμα και με «αναστολή» της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1978, σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προσφύγων προς την Αίγυπτο.

Tέμπη: Από πότε η διαμαρτυρία για ένα έγκλημα είναι «θόρυβος»;


Είναι να απορείς και να ντρέπεσαι για λογαριασμό τους. Πώς τολμάνε και ξεστομίζουν τέτοια λόγια και μάλιστα από τον τόπο... Να απορείς και να ντρέπεσαι για λογαριασμό τους. Πώς τολμάνε και ξεστομίζουν τέτοια λόγια και μάλιστα από τον τόπο του εγκλήματος;

Ο λόγος, αυτή τη φορά, για τον Μητροπολίτη Λάρισας, Ιερώνυμο, ο οποίος μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στον τρόπο της τραγωδίας των Τεμπών, χτες, προχώρησε σε αυτές τις αδιανόητες δηλώσεις:

«Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή, τον τιμάς πολύ με προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο.

(…) Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή, το πώς θα γίνει ώστε οι σιδηρόδρομοι να είναι ασφαλείς, οι τόποι μας να είναι τόποι που θα είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και δεν θα γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους και από εκεί και μετά όλα τα άλλα είναι απλά λόγια. Λόγια που απλά κουράζουν. Αυτές τις μέρες έχουμε ακούσει πολλά λόγια. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν.

«Ενωμένοι στη μάχη των ευρωεκλογών» – Τι αναφέρει η πρόταση που ψηφίστηκε – Κάποιοι … “φορτώνουν” στον Τσίπρα “διαρροή” που επιβεβαιώνει παρέμβαση!


Το καθαρό μήνυμα ότι δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου έστειλε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έριξε αυλαία μετά από ένα γεμάτο τετραήμερο εργασιών. Η συμβιβαστική πρόταση που υπερψηφίστηκε επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον Στέφανο Κασσελάκη. Την ίδια ώρα και σε αντίθεση με την απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι διέρρευσαν ως σχόλιο του περιβάλλοντος … του πρωην Πρωθυπουργού: «ΟΑλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»! Την στιγμή που απόφαση του Συνεδρίου αποδοκιμάζει ρητά το θεώρημα περί κρίσης του προέδρου στις ευρωεκλογές

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατατέθηκε σε ψηφοφορία από τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα αναφέρει: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες κάλπες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών με ενιαία λειτουργία.

Ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία, το εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματός μας».

Ιορδανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν φορτηγά με προορισμό το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Γάζα


Διαδηλωτές στην Ιορδανία σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τη χρήση του συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για τη χρήση του χερσαίου εμπορικού διαδρόμου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το Ισραήλού διαδρόμου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς το Ισραήλ.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποκλείσουν τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στο Ισραήλ εν μέσω του βάναυσου πολέμου του στη Γάζα.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα κοντά στη γέφυρα Na’ima στον αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Irbid, στη βόρεια Ιορδανία αυτή την εβδομάδα, ενώ η δράση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Η διαδρομή αυτή χρησιμοποιείται από φορτηγά που κατευθύνονται προς τη γέφυρα Σέιχ Χουσεΐν, η οποία συνδέει τη χώρα με το Ισραήλ.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το ρόλο της Ιορδανίας στον λεγόμενο χερσαίο διάδρομο «Ντουμπάι-Χάιφα», ο οποίος συνδέει το λιμάνι Τζέμπελ Άλι του Ντουμπάι στα ΗΑΕ με το λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ, μέσω δρόμων που περνούν τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από την Ιορδανία.