Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Νομοσχέδιο για «βίο αβίωτο»: Με αυθαίρετες διαδικασίες «κόβουν» το άσυλο στους πρόσφυγες

Εγκλωβισμένη στις ακραίες αγκυλώσεις της και αδυνατώντας να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει την καταστολή, παρουσιάζοντας ένα «οργουελικό» νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, βασισμένο στο δόγμα της καταστολής και του «βίου αβίωτου». Επί της ουσίας, αυθαίρετα θα αποφασίζεται αν θα λάβει ή όχι κάποιος το άσυλο και θα προωθείται άμεσα η επιστροφή του προς τη χώρα καταγωγής. 

Λίγες ώρες μετά τη νέα τραγωδία στη Μόρια, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό και σχεδόν 13.000 άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να επιβιώσουν υπό άθλιες συνθήκες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα μέτρα που θα λάβει είναι να «βαφτίσει» τους πρόσφυγες σε «μετανάστες», εμποδίζοντας τη χορήγηση ασύλου. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται εκρηκτική αύξηση, περίπου 30%, στον αριθμό των προσφύγων με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η αστυνομία, η κατάσταση να είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. 

Όπως ανακοινώθηκε μετά το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, «διαπιστώνεται πως πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό» και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και παρουσιάστηκε «σχέδιο νόμου για αυστηροποίηση του πλαισιού αίτησης και χορήγησης ασύλου». Επί της ουσίας η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα για «βίο αβίωτο» στους αιτούντες άσυλο, με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να παρουσιάζει το νέο νομοσχέδιο. Στο σύστημα ασύλου θα εντάσσονται μόνο όσοι κατά την κυβέρνηση έχουν «προσφυγικό προφίλ» και στο σύστημα θα διατηρούνται μόνο όσοι εξ αυτών συμμορφώνονται με τις «υποδείξεις». Διαφορετικά, αν κριθεί κάποιος (από ποιον;) «αντιδραστικό στοιχείο» τότε εξαιρείται άμεσα από τη διαδικασία και επιστρέφει στη χώρα καταγωγής του.