Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

¡Gracias Chile! Χίλη... νέο χαστούκι στις ΗΠΑ με την ήττα της δεξιάς κι εκλογή προέδρου της αριστεράς!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«4 Σεπτέμβρη
Σου δίνω το λόγο μου
Το έτος 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές
κι ορκίζεται... πρόεδρος της Χιλής.
Και είπε: "Θα εθνικοποιήσω το χαλκό".
Και είπε: "Από εδώ δεν θα βγω ζωντανός".
Και κράτησε το λόγο που έδωσε.»

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Σ' ευχαριστούμε Λατινική Αμερική!

Η Χιλή γυρίζει σελίδα! Προεδρικές εκλογές 2021... ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι στους ιμπεριαλιστές: Με 55% εκλέγεται πρόεδρος της Χιλής ο 35χρονος Gabriel Boric, με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού κόμματος!

Οι νοσταλγοί του Πινοσέτ, η φίλο-αμερικάνικη δεξιά κι ακροδεξιά με υποψήφιο τον Josè Antonio Kast, ηττήθηκε ηχηρά από τον Gabriel Boric, ηγέτη ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει αρκετές αριστερές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του Κ.Κ.Χ.

Προεδρικές εκλογές Χιλή: Νίκη θρίαμβος για τον αριστερό Γκαμπριέλ Μπόριτς – «Τα καταφέραμε!»



Η Χιλή αλλάζει και επίσημα σελίδα. Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ο οποίος υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», και ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του, του υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα προωθώντας για αρχή μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.