Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Τρυντ-ωχ!


Άλλος ένας ηγέτης αποχωρεί – το περιμέναμε εδώ και καιρό

Του Quico Toro, από την ιστοσελίδα www.persuasion.community

Όταν ο Τζάστιν Τρυντό ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος και την πρωθυπουργία του Καναδά, ήταν δύσκολο να βρει κανείς κάποιον που να έχει να πει κάτι καλό γι’ αυτόν. Όταν η στενότερη σύμμαχός του και υπουργός Οικονομικών Chrystia Freeland -στην πραγματικότητα ένα είδος συμπρωθυπουργού- αποχώρησε εκνευρισμένη τον περασμένο μήνα κατηγορώντας τον ότι έβαλε «τεχνάσματα» στη θέση της κυβέρνησης και ότι είναι ακατάλληλος να αντιμετωπίσει τις απειλές του Τραμπ για εμπορικό πόλεμο, το πράγμα ήταν ολοφάνερο: Η «εποχή Τρυντό» είχε τελειώσει και το είχαν αντιληφθεί όλοι, εκτός από τον ίδιο.

Δεν είναι ότι έμπλεξε σε κάποιο σκάνδαλο ή ότι είχε κάνει κάποια γιγαντιαία γκάφα – απλώς είχε έλθει πια η ώρα του. Η αρχική αισιοδοξία και ο αέρας του «σταρ» που έφερε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν 10 χρόνια έχουν προ πολλού ξεθωριάσει, μετά από μία σειρά λανθασμένων αποφάσεων που, σιγά-σιγά, έριχναν τη χώρα σε προβλήματα που φαινόταν ότι θα ήταν διαχειρίσιμα, αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να τα διαχειριστεί.

Μετά την Ουκρανία: Η σύγκρουση που έρχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό


Κώστας Δικαίος

Θα είναι το επόμενο μέτωπο μετά από Ουκρανία και Μέση Ανατολή;

Στην περιοχή του Ινδικού και Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκονται 6 χώρες από την ομάδα της G20 (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία). Ταυτόχρονα, από τη Νότια Σινική Θάλασσα και το Στενό της Ταιβάν διέρχεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Συνολικά, προϊόντα αξίας άνω των 3,4 τρισ. δολαρίων μεταφέρονται μέσω αυτού του θαλάσσιου δρόμου. Από εκεί διεξάγεται το 14% του θαλάσσιου εμπορίου των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της Κίνας, ενώ περίπου το 30% του συνόλου του παγκόσμιου αργού πετρελαίου διακινείται μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, το οποίο περιλαμβάνει το 90% των ενεργειακών αναγκών Ιαπωνίας και Κίνας!

Το 1945 οι ΗΠΑ απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο αυτών των ναυτικών δρόμων. Εγγυούνταν την ασφάλεια των μεταφορών, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 280 πολεμικά πλοία και 340.000 ναύτες. Το 1979, όταν οι ΗΠΑ ήραν τη διπλωματική αναγνώριση από την Ταιβάν και τη μετέφεραν στη «μία και ενιαία Κίνα» –για να την προσεταιριστούν ενάντια στην ΕΣΣΔ– το ΑΕΠ τους ήταν δεκαπλάσιο σε σύγκριση με το κινεζικό. Από το 1990 η κοσμοκρατορία των ΗΠΑ προωθούσε την επέκταση της παγκοσμιοποίησης, αλλά και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Σήμερα, το 62% των εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρεται από λιγοστές ασιατικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, το 93% των πλοίων κατασκευάζονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, το ΑΕΠ της Κίνας πλησιάζει αυτό των ΗΠΑ, ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» τείνει να κυριαρχήσει στην Ευρασία και την Αφρική, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται με ρυθμό 7% τον χρόνο. Αν και οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτη υπεροπλία στη θάλασσα, με 11 αεροπλανοφόρα έναντι 3 της Κίνας, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και ο μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του Πεκίνου σημαίνουν ότι η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού ναυτικού στη Νότια Σινική Θάλασσα αμφισβητείται για πρώτη φορά από το 1945, ενώ ο Σι δηλώνει ότι η ενοποίηση της Ταιβάν δεν είναι ζήτημα που μπορεί να «μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά» και θα λυθεί είτε ειρηνικά είτε με τη βία!

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία – ειρήνη – κοινωνική δικαιοσύνη!


Αγωνιστική Παρέμβαση καθηγητών Περιστερίου

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία – ειρήνη – κοινωνική δικαιοσύνη!

Πριν από 34 χρόνια, ο συνάδελφός μας μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου 1991 στην Πάτρα από τα παρακρατικά τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της ΝΔ. Εν μέσω πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων εναντίον του επαίσχυντου νομοσχεδίου Κοντογιαννόπουλου, οι διαβόητες ομάδες των Κενταύρων από κοινού με τους Rangers επιχειρούσαν, εκσφενδονίζοντας ξύλα και τσιμεντόλιθους, την ανακατάληψη των σχολείων της Πάτρας, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη. Ο στόχος τους επετεύχθη στο σχολικό συγκρότημα ΒΟΥΔ, ενώ καθηγητές και γονείς έσπευσαν να προστατεύσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές. Σε αυτές τις συνθήκες, κτυπήθηκε θανάσιμα στο κρανίο από σιδηρολοστό των ΟΝΝΕΔιτών Καλαμπόκα και Μαραγκού ο μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας, μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου [ΕΑΜ] και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, ενώ τραυματίστηκε στο κεφάλι και ο αγωνιζόμενος καθηγητής Χρήστος Τσουκαλάς.

Πριν από 34 χρόνια, ο Υπουργός Παιδείας της ΝΔ Ν. Κοντογιαννόπουλος κατέθεσε στη Βουλή τον χειμώνα του 1990 σχέδιο νόμου χουντικής έμπνευσης. Οι κυριότερες διατάξεις του αφορούσαν στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και εξίσωσή τους με τα κολλέγια, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και του πανεπιστημιακού ασύλου, τις περικοπές των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ για τους μαθητές προβλέπονταν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, κατάργηση των δεκαπενταμελών συμβουλίων, πειθαρχικός έλεγχος της εξωσχολικής ζωής και επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας. Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ οι φοιτητές/τριες και οι μαθητές/τριες ξεσηκώθηκαν με μαζικά και ενθουσιώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ενώ το 70% των Γυμνασίων και των Λυκείων τελούσε υπό κατάληψη. Οι ευσεβείς κυβερνητικοί πόθοι για την κάμψη των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως συνεχίστηκαν, ενώ ο κλάδος μας με στάσεις εργασίας συγκεντρωνόταν έξω από τα σχολικά συγκροτήματα, συμπαραστεκόταν στους μαθητές και αρνούνταν να καταχωρίσει στα πεζοδρόμια απουσίες, παρά το όργιο απειλών για την πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων.

Κρεμλίνο: Η Αρκτική βρίσκεται στη «σφαίρα των εθνικών και στρατηγικών συμφερόντων μας»


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αρκτική, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ,..

Οεκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αρκτική, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για την κατάληψη της Γροιλανδίας από τη Δανία, μιας περιοχής που αποτελεί ένα ακόμη «θερμό» μέτωπο ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Αρκτική βρίσκεται στη «σφαίρα των εθνικών και στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, η οποία ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί». Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ ήταν θέμα των ΗΠΑ, της Δανίας και άλλων εθνών, αλλά η Ρωσία παρακολουθεί τη «μάλλον δραματική» κατάσταση γύρω από τις δηλώσεις του. «Είμαστε παρόντες στην αρκτική ζώνη και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες εκεί», είπε.

Ουρουγουάη: Ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου» ανακοίνωσε ότι πεθαίνει από καρκίνο και σχεδιάζει την κηδεία του


Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, 89 ετών, μια εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, αποκάλυψε σήμερα ότι ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει έχει εξαπλωθεί και ότι σταματά κάθε θεραπεία.

«Πεθαίνω», είπε σε μια τοπική εφημερίδα. «Ο καρκίνος του οισοφάγου εξαπλώνεται στο συκώτι μου. Δεν μπορώ να τον σταματήσω. Γιατί; Επειδή έχω γεράσει και πάσχω από δύο χρόνιες ασθένειες.

Καμία θεραπεία, ούτε χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να γίνει επειδή το σώμα μου δεν θα τις άντεχε», είπε ο Μουχίκα στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη και δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Busqueda.

«Ο κύκλος μου έκλεισε. Ξεκάθαρα, πεθαίνω. Ο πολεμιστής έχει δικαίωμα στην ξεκούραση. Να με αφήσουν ήσυχο. Να μη μου ζητούν άλλες συνεντεύξεις, ούτε άλλα πράγματα» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος (2010-15).

Ο Μουχίκα είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να ενταφιαστεί στον κήπο του ταπεινού αγροκτήματός του, στα προάστια του Μοντεβιδέο, κάτω από ένα δέντρο που φύτεψε ο ίδιος και δίπλα στη σκυλίτσα του, τη Μανουέλα.

Θέση στο ινστιτούτο McCain της Αριζόνα απέκτησε η πρώην πρόεδρος της Γεωργίας


Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι θα επιστρέψει στον «εργοδότη της», ανέφερε επικριτικά ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου.

Ηπρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, εντάχθηκε στο δυναμικό του Ινστιτούτου McCain στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας αναφέρθηκε στον διορισμό, υποστηρίζοντας ότι η πρώην πρόεδρος θα επιστρέψει στην «οντότητα που αποτελούσε τον εργοδότη της».

Η Ζουραμπισβίλι, η οποία γεννήθηκε στη Γαλλία και διατήρησε μια φιλοδυτική στάση κατά τη διάρκεια της θητείας της, επιλέχθηκε για το 2025 Kissinger Fellowship, που πήρε το όνομά του από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ, ανακοίνωσε το ινστιτούτο που έλαβε το όνομά του από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου, Σάλβα Παπουασβίλι, έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της πορείας της Ζουραμπισβίλι με εκείνη του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Κωλοτούμπα της Δανίας απέναντι στις ”αυτοκρατορικές” απαιτήσεις του Τραμπ-Η Κοπεγχάγη “ανοιχτή στον διάλογο” για εκχώρηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ

από iskra

Οι ΗΠΑ του Τραμπ εφαρμόζουν ένα νέο τρόπο κατάληψης χωρών και προσάρτησης εδαφών χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων δια του πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού!!!

Η Δανία είναι “ανοιχτή στον διάλογο” και δήλωσε έτοιμη να “συνεργαστεί” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών.

Το Βασίλειο της Δανίας, που περιλαμβάνει την ηπειρωτική Δανία, τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες , είναι “ανοιχτό σε διάλογο με τους Αμερικανούς για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε, ίσως ακόμη πιο στενά από ό,τι κάνουμε ήδη”, δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της δανέζικης διπλωματίας σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το λιώσιμο των πάγων και η διάνοιξη νέων θαλασσίων οδών στην Αρκτική οδηγούν σε μια “αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων” στην περιοχή, με την παρουσία ταυτόχρονα της Κίνας και της Ρωσίας.

“Είναι απόλυτα θεμιτό οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ — και ως εκ τούτου και το Βασίλειο της Δανίας — να έχουν επίγνωση αυτού”, πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πριν από τα Χριστούγεννα ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι “μια απόλυτη ανάγκη” για “την εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο”.

Οταν τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα «λιώνουν» όπως οι πάγοι της Γροιλανδίας...

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται οι παρεμβάσεις της νέας διοίκησης των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, που ουσιαστικά αφορούν σχέδια εδαφικής επέκτασης, αύξησης της γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στο επίκεντρο, μέχρι στιγμής, έχουν μπει η Γροιλανδία, ο Καναδάς, ο Παναμάς, η Μέση Ανατολή και προφανώς η ίδια η Κίνα. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα όσα επίσημα λέγονται ή διαρρέουν για τα «ειρηνευτικά του σχέδια» στην Ουκρανία, μόνο ως τέτοια δεν πρέπει να εκλαμβάνονται, ενώ σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής η Ρωσία τα έχει «απορρίψει».

Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι καθόλου «χαοτικές», δεν είναι καθόλου «αλλοπρόσαλλες» και καθόλου «απρόβλεπτες», όπως συνήθως παρουσιάζονται από αστικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι το ξεδίπλωμα μιας πολιτικής που, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, όμως πιθανόν με αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων και ενεργειών επί του πεδίου, θέτει στο επίκεντρο τη «νίκη» των ΗΠΑ στη μάχη με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Τα φερέφωνα της ευρωατλαντικής προπαγάνδας κάνουν τους «χάνους» και μιλώντας για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που εκφράζει και η πολιτική Τραμπ, «διαγράφουν» τα όσα έχουν δει τα μάτια τους από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η Ζαχάροβα κάλεσε τον Ζελένσκι να σβήσει τις φωτιές στην Καλιφόρνια


Η Ζαχάροβα προσέφερε χαριτολογώντας στον Ζελένσκι να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σβήσουν τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια 
Κείμενο: Ευγενία Καραβάεβα
Η Μαρία Ζαχάροβα πρότεινε ειρωνικά στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι να παράσχει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, υπονοώντας τις προηγούμενες υποσχέσεις της Ουκρανίας.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, γράφει η Gazeta.ru , στο κανάλι της στο Telegram κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να παρέμβει στην κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξάλειψή τους.

Η Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί τις προηγούμενες υποσχέσεις του Ουκρανού προέδρου για βοήθεια. Υπενθύμισε ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ είχε προηγουμένως μεταφέρει πυροσβεστικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστήρων και αλυσοπρίονων. Από την άποψη αυτή, η Ζαχάροβα πρότεινε στον Ζελένσκι να οργανώσει μια νέα πρωτοβουλία - «Βροχή από την Ουκρανία», μια συνέχεια της προηγούμενης εκστρατείας «Σιτάρι από την Ουκρανία».

Επιστρατευση: Ο νέος στόχος των αρχών του Κιέβου είναι να επιστρέψουν τουλάχιστον κάποιοι από τους συμπολίτες τους που έφυγαν στο εξωτερικό

© Φωτογραφία: Στρατός των ΗΠΑ
Ουκρανός στρατιωτικός. Φωτογραφία αρχείου
 
ΜΟΣΧΑ, 9 Ιανουαρίου – RIA Novosti, Viktor Zhdanov. Ο νέος στόχος των αρχών του Κιέβου είναι να επιστρέψουν τουλάχιστον κάποιοι από τους συμπολίτες τους που έφυγαν στο εξωτερικό. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Δημιουργήθηκε ολόκληρο υπουργείο για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ο πραγματικός σκοπός του εγείρει μεγάλα ερωτηματικά.

Ύποπτο γραφείο
Έως και δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται πλέον εκτός της χώρας, γράφει το ισπανικό έντυπο El País. Πρέπει να επιστραφούν. Η οικονομία, ειδικά το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, στερείται εργατών. Επιπλέον, υπάρχει στο μέλλον μια δημογραφική κρίση, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Λοιπόν, το πιο πιεστικό είναι ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μια εφεδρεία κινητοποίησης.
© AP Photo/Andrew Medichini

Ουκρανοί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Ρώμη, Ιταλία
Το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από το νεοσύστατο υπουργείο Εθνικής Ενότητας. Ο επικεφαλής της, Αλεξέι Τσερνίσοφ, παραδέχεται ότι άνδρες στρατιωτικής ηλικίας αρνούνται να επιστρέψουν λόγω κινητοποίησης. Πρότεινε να τους δελεάσουν στην απασχόληση με επιφυλάξεις. Λένε ότι αν εγγυηθούμε την κράτηση, τότε θα λάβουμε αμέσως τους μισούς «φιλεράντες».

Ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη νέος Πρόεδρος στο Λίβανο

Kosmodromio

Ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη με 99 ψήφους σε σύνολο 128 διαβεβαιώνοντας πως ξεκινά από σήμερα νέα φάση στην Ιστορία της χώρας.
Ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη σήμερα νέος Πρόεδρος στο Λίβανο

Η13η προσπάθεια για εκλογή Προέδρου στον Λίβανο έμελλε να είναι και η τυχερή. Στη δεύτερη συνεδρίαση της βουλής σήμερα μετά τις 14.00 το μεσημέρι, 99 βουλευτές σε σύνολο 128 εξέλεξαν τον (Χριστιανό) στρατηγό Ζοζέφ Αούν στη θέση του νέου Προέδρου της χώρας, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του Μισέλ Αούν μετά από «κενό» περίπου 2,5 ετών.

«Υπόσχομαι στους Λιβανέζους όπου γης πως σήμερα θα αρχίσει μία νέα φάση στην ιστορία του Λιβάνου» τόνισε ο Ζοζέφ Αούν, που θεωρείται εκλεκτός των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, στην ομιλία που εκφώνησε μετά την εκλογή του.
κλικ για να αποδεχτείτε cookies εμπορικής προώθησης και να ενεργοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο

Ο ίδιος άφησε αιχμές και κατά της Χεζμπολάχ λέγοντας πως θα εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει πως «το κράτος θα έχει μονοπώλιο στην οπλοφορία». Ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για μία «συνολική στρατηγική άμυνας σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο ώστε να καταστήσει το κράτος του λιβάνου ικανό να άρει την ισραηλινή κατοχή και να αποτρέψει (σ.σ. νέα) επίθεση».

Πόσο κοντά έφθασε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία το 2022;


Τις τελευταίες μέρες, στελέχη της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, δίνουν συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, κάνοντας έτσι και ένα εν μέρει απολογισμό της θητείας τους. Όπου αναδεικνύεται μια πολύ σημαντική εξιστόρηση, για το που είχε φθάσει ο κίνδυνος το 2022 να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία, όταν αντιμετώπισε τη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση.

Έτσι όπως αναφέρεται σε άρθρο του David Ignatius, στη Washington Post, σχετικά με το ρόλο του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν, του Jake Sullivan, στη φάση της ρωσικής οπισθοχώρησης το 2022, η Μόσχα ήταν σε πανικό και είχαν αρχίσει οι σκέψεις -όπως και οι προετοιμασίες- για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης. Αυτό το είχαν πληροφορηθεί και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπου δημιουργήθηκε η αναμενόμενη αναταραχή, για το πως θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη.

Στις 23 Οκτωβρίου 2022, υπήρξε δραματική εξέλιξη, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εκείνη την εποχή, ο Σεργκέι Σοϊγκού, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό όμολογο του, τον Λόιντ Όστιν, λέγοντας του πως είχε πληροφορίες, πως ήταν οι Ουκρανοί που ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν μια “βρώμικη βόμβα” (έτσι χαρακτηρίζονται βόμβες που κάνουν διασπορά ραδιενεργών υλικών, “βρωμίζοντας” μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, χωρίς όμως να προκαλείται πυρηνική έκρηξη). Η αμερικανική πλευρά δεν ήταν σίγουρη αν αυτό το τηλεφώνημα εξέφραζε πράγματι την ρωσική πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ή το έκαναν ώστε να έχουν μια δικαιολογία να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, ως υποτίθεται “απάντηση” σε μια ουκρανική επίθεση με ραδιενεργό υλικό.

Πόσο κοντά έφθασε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία το 2022;


Τις τελευταίες μέρες, στελέχη της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, δίνουν συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, κάνοντας έτσι και ένα εν μέρει απολογισμό της θητείας τους. Όπου αναδεικνύεται μια πολύ σημαντική εξιστόρηση, για το που είχε φθάσει ο κίνδυνος το 2022 να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία, όταν αντιμετώπισε τη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση.

Έτσι όπως αναφέρεται σε άρθρο του David Ignatius, στη Washington Post, σχετικά με το ρόλο του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν, του Jake Sullivan, στη φάση της ρωσικής οπισθοχώρησης το 2022, η Μόσχα ήταν σε πανικό και είχαν αρχίσει οι σκέψεις -όπως και οι προετοιμασίες- για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης. Αυτό το είχαν πληροφορηθεί και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπου δημιουργήθηκε η αναμενόμενη αναταραχή, για το πως θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη.

Στις 23 Οκτωβρίου 2022, υπήρξε δραματική εξέλιξη, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εκείνη την εποχή, ο Σεργκέι Σοϊγκού, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό όμολογο του, τον Λόιντ Όστιν, λέγοντας του πως είχε πληροφορίες, πως ήταν οι Ουκρανοί που ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν μια “βρώμικη βόμβα” (έτσι χαρακτηρίζονται βόμβες που κάνουν διασπορά ραδιενεργών υλικών, “βρωμίζοντας” μια περιοχή με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, χωρίς όμως να προκαλείται πυρηνική έκρηξη). Η αμερικανική πλευρά δεν ήταν σίγουρη αν αυτό το τηλεφώνημα εξέφραζε πράγματι την ρωσική πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, ή το έκαναν ώστε να έχουν μια δικαιολογία να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά, ως υποτίθεται “απάντηση” σε μια ουκρανική επίθεση με ραδιενεργό υλικό.

Φιάσκο - Κραχ στην ουκρανική άμυνα στο Kursk – Ο Trump λέει όχι η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – Απειλούν Zaluzhny, μην κατέβεις για Πρόεδρος


Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Η Δύση φοβήθηκε τον Putin και δεν μας βάζουν στο ΝΑΤΟ… o πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί - Roman Kostenko (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Δεν μπορεί να υπάρξει αποστράτευση… θα οδηγούσε σε συντριπτική ήττα

(upd25) Η εξέλιξη των στρατιωτικών τακτικών της Ουκρανίας εξελίσσεται σε φιάσκο, η άμυνα των Ουκρανών στο Kursk έσπασε και πλέον οι Ρώσοι προελαύνουν στην πόλη Sudzha όπου θέλουν 3-4 χιλιόμετρα για να φθάσουν.
Παίρνοντας την Sudzha οι Ουκρανοί έχουν χάσει όλο το Kursk και η επιχείρηση θα στεφθεί… με απόλυτη αποτυχία.
Εν τω μεταξύ στο Pokrovsk οι Ρώσοι εντατικοποιούν την προέλαση τους και πλέον κατέλαβαν κρίσιμους αυτοκινητοδρόμους, επίσης απέχουν μόλις 3 χλμ από την περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο T-0504 Pokrovsk-Kostyantynivka βορειοανατολικά του Pokrovsk και ενισχύουν δυνάμεις για να επιτεθούν στο Myrnohrad που βρίσκεται δίπλα στο Pokrovsk.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ξεμπλόκαραν οι Ρώσοι στην κατεύθυνση Lyman στα διοικητικά σύνορα Luhansk με Donetsk, η πτώση της πόλης Lyman θα είναι μια ακόμη τραγωδία για τους Ουκρανούς.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Trump… ξεκαθάρισε όχι η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας μια βασική απαίτηση της Ρωσίας.
Ωστόσο ο Kellogg o απεσταλμένος του Trump για το Ουκρανικό δήλωσε ότι ο Trump θέλει ειρήνη αλλά όχι εις βάρος της Ουκρανίας και δεν θα κάνει παραχωρήσεις στην Ρωσία.
Κατά την CIA εκ των πραγμάτων οι ΗΠΑ θα κάνουν παραχωρήσεις στην Ρωσία.
Εν τω μεταξύ Ουκρανοί βουλευτές τονίζουν… ξεχάστε την αποστράτευση θα οδηγήσει την Ουκρανία σε βαριά ήττα…

Ο Μεντβέντεφ εκτίμησε τις γεωγραφικές φιλοδοξίες του Τραμπ


Ο Μεντβέντεφ εκτίμησε τις γεωγραφικές φιλοδοξίες του Τραμπ

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις ιδέες του Τραμπ για τον Καναδά και τη Γροιλανδία προβολικές και μη ρεαλιστικές
Κείμενο: Alexandra Yudina

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα των νέων προτάσεων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης του Καναδά και της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και της μετονομασίας του Κόλπου του Μεξικού.

Στο κανάλι του στο Telegram επέκρινε τις νέες πολιτικές φιλοδοξίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μεντβέντεφ πιστεύει ότι οι ιδέες του Τραμπ για μια νέα πολιτική γεωγραφία είναι «καθαρά προβολικές και απολύτως μη ρεαλιστικές». Μεταξύ των προτάσεων του Τραμπ, ο αντιπρόεδρος ανέφερε τη «γιγαντιαία επέκταση της Αμερικής» μέσω της προσάρτησης του Καναδά και της Γροιλανδίας, καθώς και τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο Τραμπ επιδιώκει να δημιουργήσει μια φωτεινή και πολύχρωμη υδρόγειο που θα είναι πολύ διαφορετική από την τρέχουσα.

Κοινωνικό ζήτημα και τεχνητή νοημοσύνη

Κοινωνικό ζ νοημοσύνη

Επανερχόμαστε στο ειδικό καλοκαιρινό φύλλο μας μ’ ένα κομβικό θέμα της εποχής μας. Τις τεράστιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με επίκεντρο την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση σε όλη την έκταση της κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους, εμφανίζεται σαν στρατηγική επιλογή η προώθηση με ιδιαίτερη ζέση, ενός φάσματος διαφορετικών τεχνολογικών μεθόδων και εφαρμογών κάτω από την ομπρέλα της «Τεχνητής Νοημοσύνης». Χωρίς καμία υπερβολή ο όρος «Τεχνητή Νοημοσύνη» («ΤΝ») τείνει να επιβληθεί (με όρους «πλύσεως εγκεφάλου» και «ενιαίας σκέψης») ως το φάρμακο «δια πάσαν νόσον». Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άνοδο (και την για άλλη μια φορά επάνοδο) ενός ρεύματος άκρατου και εξτρεμιστικά αντιδραστικού τεχνοκρατισμού / επιστημονισμού: η «τεχνολογία» / «επιστήμη» που μπορεί να επιβάλλει τάχα «ουδέτερα», «αντικειμενικά» και υπεράνω κοινωνικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, τις «σωστές» λύσεις για όλα τα προβλήματα. Και οι κοινωνίες που οφείλουν να αποδέχονται ευπειθώς αυτή την τάχα «αντικειμενικότητα». Και τελικά ο δρόμος που, σε μια εποχή ανεπίλυτης συστημικής, πολυοργανικής καπιταλιστικής κρίσης, οδηγεί τις παγκόσμιες ελίτ να επιχειρούν «απαντήσεις» που αν θα τελεσφορούσαν θα κατέληγαν να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς τεχνοδεσποτικού ολοκληρωτισμού. Γίνεται φανερό ότι μαζί με τα κάθε λογής «πράσινα» εγχειρήματα, η «ΤΝ» είναι οι δύο ίσως κεντρικότερες αιχμές μιας μεγάλης πολιτικής και ιδεολογικής εφόδου των δυνάμεων που ηγούνται του κόσμου του κεφαλαίου διεθνώς («Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» και άλλες λιγότερο προβεβλημένες κινήσεις).


Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν γίνονται χωρίς μια ισχυρή «υλική βάση» που τα τροφοδοτεί. Οι αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται κάτω από τον όρο «ΤΝ» είναι πολύ υπαρκτές, επιδραστικότατες και πολυδιάστατες. (Αυτή η επιδραστικότητα κάθε άλλο παρά εμποδίζει και τα μεγάλα φιάσκα που έχουν προκύψει ιστορικά ως μέρος της διαδικασίας «ωρίμανσης» τέτοιας κλίμακας αναδιαρθρώσεων). Σ’ ένα πρώτο επίπεδο παρέχουν τις τεχνολογικές διευκολύνσεις για κατακλυσμιαίες αλλαγές που αφορούν όλες τις φάσεις του κύκλου της κεφαλαιακής συσσώρευσης και επομένως την εργασία: Για τον μαζικό εκτοπισμό από την εργασία, πολύ μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, για το μαζικό άδειασμα από νόημα και περιεχόμενο σειράς ολόκληρης εργασιακών δραστηριοτήτων και για την δραματική αύξηση της ιεραρχικής πόλωσης μέσα στον καταμερισμό της εργασίας: Ανάμεσα σε πολύ περιορισμένες ελίτ υψηλής ειδίκευσης και δημιουργικότητας τεχνοδιαχειριστών και στα τεράστια πλήθη, των περιθωριοποιημένων και αντικαταστάσιμων εργαζομένων. Το ζήτημα της πειθάρχησης των τελευταίων παραμένει ιστορικά κρίσιμο και σ’ αυτό τον τομέα ό,τι πλασάρεται ως «ΤΝ» έχει αποφασιστική συνεισφορά. Σε «Δύση» και «Ανατολή» (βλ. τα κινεζικά «επιτεύγματα» (!) στον τομέα του «ελέγχου των πληθυσμών»). Επιπλέον εγείρονται πολύ ευρύτερα ζητήματα φιλοσοφικής διάστασης. Τέτοια που αφορούν το περιεχόμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας – όλα τα θέματα του «προσώπου» και της συνείδησης – το πλαίσιο κατανόησης, και αναγνώρισης της πραγματικότητας, την εγκυρότητα της αλήθειας και πολλά άλλα.


Η συνέντευξη του Nick Dyer-Witheford, συγγραφέα και πανεπιστημιακού με πολλές μελέτες σχετικά με την τεχνολογία, το ίντερνετ και την επίδρασή τους στις σύγχρονες κοινωνίες, και το κείμενο του Gioacchino Toni, ιστορικού και κριτικού εικαστικών τεχνών, που παραθέτουμε παρουσιάζουν γόνιμες σκέψεις σχετικά με κρίσιμες πλευρές των παραπάνω και κυρίως υιοθετούν μια χειραφετητική κριτική στάση εναντίωσης απέναντι στα όσα προωθούνται με προκάλυμμα την «τεχνολογική αναγκαιότητα». Γονιμότητα βέβαια δεν σημαίνει ταύτιση αλλά περιλαμβάνει και την επιφύλαξη και την διαφορετικότητα της οπτικής στις επιμέρους πλευρές.


Μια σύντομη επισήμανση πριν κλείσουμε αυτό το σημείωμα. Η συστηματική ανάδειξη αυτών των θεματολογιών είναι κεντρική πολιτική επιδίωξη της εφημερίδας μας. Γιατί θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη για τις προοπτικές της κοινωνικής χειραφέτησης, η προσπάθεια άρσης της συσκότισης που συσσωρεύουν οι κυρίαρχες ιδεολογίες και κατ’ επέκταση η οικοδόμηση μιας αυτονομημένης, απελευθερωτικής οπτικής γύρω απ’ αυτά τα θέματα.


Καλή ανάγνωση! Και θα επανέλθουμε…


Nick Dyer-Witheford: Η Ανάδυση του Καπιταλισμού της Τεχνητής Νοημοσύνης
 

Συνέντευξη στον Brian Justie

Το βιβλίο «Inhuman Power» (*) αυτοσυστήνεται ως «μια μαρξιστική κριτική της Τεχνητής Νοημοσύνης» και μαζί ως «μια κριτική του μαρξισμού στο φως των νέων δεδομένων της Τεχνητής Νοημοσύνης». Τι είναι εκείνο, που καθιστά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώριμη για την εισαγωγή ενός τέτοιου διττού πλαισίου;

Η καταλληλότητα της στιγμής προκύπτει από το γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία το εταιρικό ενδιαφέρον για τη μηχανική μάθηση και γι’ άλλους νέους τομείς της έρευνας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής βλέπουν πλέον τα νοητικά και βιολογικά όρια του ανθρώπου σαν εμπόδια στην κεφαλαιακή συσσώρευση, και διακρίνουν στη μηχανική μάθηση, στην προηγμένη ρομποτική και σ’ άλλες τεχνολογίες της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» δυνατότητες υπέρβασης αυτών των εμποδίων. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη σήμερα σε αρχικό στάδιο, περιοριζόμενη σε συγκεκριμένα πεδία ειδικών εφαρμογών πολύ πίσω από μια γενικού χαρακτήρα τεχνητή νοημοσύνη που θα ήταν ισοδύναμη ή και θα ξεπερνούσε τις ανθρώπινες δυνατότητες, η οποία παραμένει πηγή άντλησης μυθολογικού υλικού για την επιστημονική φαντασία, αν και παρ’ όλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί και στόχο ορισμένων σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων. Εντούτοις, υπό τη μορφή αυτή, την περιορισμένη ως προς τα πεδία εφαρμογής της, η τεχνητή νοημοσύνη διαπερνά την καθημερινότητα των χωρών του παγκόσμιου Βορρά και της Δύσης, αλλά επιπλέον και της Κίνας και, μέχρι ενός βαθμού έχει παγκόσμια εξάπλωση: οι αλγόριθμοί της οργανώνουν τις ροές παροχής πληροφοριακού περιεχομένου στο πλαίσιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις οικονομικές δραστηριότητες, τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, την επιτήρηση των χώρων εργασίας, τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και την αστυνομική παρακολούθηση.

Κινούμαστε, πλέον, στον «υπαρκτό καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης», όπως τον αποκαλούμε οι συγγραφείς του βιβλίου – ο Atle Mikkola Kjøsen, ο James Steinhoff και εγώ. Οι τεχνολογίες του θα συνεχίσουν, πιθανότατα, να εισβάλουν στη επικράτεια των όσων θεωρούσαμε αποκλειστικά ανθρώπινες ιδιότητες, ενώ θα εφαρμόζονται σε μιαν ολοένα πλατύτερη γκάμα δραστηριοτήτων. Όπως το πιθανολογεί ο James Steinhoff, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε «γενικό όρο της παραγωγής», με το περιεχόμενο που έδωσε ο Μαρξ σ’ αυτή την έννοια, δηλαδή σε μια βασική υποδομή, αναγκαία υλική προϋπόθεση της εμπορικής δραστηριότητας, όπως υπήρξαν οι ατμομηχανές και οι σιδηρόδρομοι τον 19ο αιώνα, ή ο ηλεκτρισμός και οι μαζικές μεταφορές τον 20ό. Η διαδικασία αυτή ξεδιπλώνεται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν κάτω από τη διεύθυνση γιγάντιων ολιγοπωλιακών εταιρειών –Google, Microsoft, IBM, Amazon, Facebook, Alibaba, Tencent, Baidu– με τη συνδρομή κυβερνήσεων, που ανυπομονούν για την αξιοποίηση εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης από το κράτος για σκοπούς «εθνικής ασφάλειας». Τις τέτοιες διαδικασίες θα τις είχε μια χαρά κατανοήσει ο Μαρξ. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια μαρξιστική κριτική της τεχνητής νοημοσύνης, ως του κορυφαίου, μάλλον, σύγχρονου παραδείγματος ιδιοποίησης και διεύθυνσης της τεχνοεπιστημονικής γνώσης, με σκοπό την άντληση κερδών, αλλά και την καταστολή της κοινωνικής ανυπακοής. Η διαδικασία αυτή, όμως επιπλέον θέτει υπό αμφισβήτηση τις ανθρωπιστικές παραδοχές που βρίσκονται στον πυρήνα της έννοιας της εργασίας, όπως ο Μαρξ την ανέπτυξε. Οπότε, χρειάζεται να δούμε κριτικά τον μαρξισμό, από τη σκοπιά των εξελίξεων στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο λανθάνων ανθρωπισμός του Μαρξ είναι ένα από τα κύρια σημεία όπου εστιάζετε την κριτική σας οι συγγραφείς του βιβλίου, στο δεύτερο μισό του. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια πάνω σε αυτό;

Για τον Μαρξ το αποκορύφωμα της καπιταλιστικής εκμηχάνισης υπήρξε, όπως είναι φυσικό, το ατμοκίνητο εργοστάσιο της εποχής του, μια τεχνική βάση, που απασχολούσε και εκμεταλλευόταν εργάτες σε μαζική κλίμακα. Έτσι μπορούσε να εξακολουθεί να θεωρεί τη μηχανή σαν επέκταση και προϊόν του ανθρώπινου μόχθου – την «νεκρή εργασία», που προέρχεται από τη «ζωντανή εργασία» και πρέπει να μπαίνει σε κίνηση απ’ αυτήν. Είχε μια-δυο προφητικές συλλήψεις, σχετικά με την περιθωριοποίηση των εργατών που θα μπορούσε να επιφέρει εν τέλει η ακραία αυτοματοποίηση – συλλήψεις στο δικό του έργο που μέχρι σήμερα παραμένουν αμφιλεγόμενες στο πλαίσιο της μαρξιστικής παράδοσης […] Αυτό που, ωστόσο πλέον φέρνει στην ημερήσια διάταξη η έρευνα γύρω απ’ την τεχνητή νοημοσύνη, είναι το ενδεχόμενο να γίνει η μηχανή ως «επέκταση-προσάρτημα» της εργασίας, ο κύριος παράγοντας του παιχνιδιού και κατ’ αυτόν τον τρόπο να καταρρεύσει το όριο, που συνέλαβε ο Μαρξ μεταξύ ζωντανής και νεκρής εργασίας.


Χρειαζόμαστε μια μαρξιστική κριτική της τεχνητής νοημοσύνης, ως του κορυφαίου, μάλλον, σύγχρονου παραδείγματος ιδιοποίησης και διεύθυνσης της τεχνοεπιστημονικής γνώσης, με σκοπό την άντληση κερδών, αλλά και την καταστολή της κοινωνικής ανυπακοής

Η φορτισμένη διάκριση ανάμεσα σε «ζωντανή» και «νεκρή» εργασία, ανάμεσα στο ανθρώπινο και το απάνθρωπο, δεσπόζει στο βιβλίο. Όμως, η προοπτική αυτή αποσταθεροποίησης θα μπορούσε να διαβαστεί τόσο ως προάγγελος μιας δυστοπικής απειλής όσο και ως η πραγμάτωση μιας θετικής ουτοπικής υπόσχεσης. Έτσι, ποιός πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που μια ολοένα διευρυνόμενη κλίκα ισχυρών παικτών της Σίλικον Βάλλεϋ συσπειρώνονται τελευταία γύρω από την νεφελώδη ιδέα μιας «ανθρωπιστικής τεχνολογίας»; Ο ανθρωπισμός, όπως το έχουν και άλλοι επισημάνει, ξαναγίνεται της μόδας!

Η ώθηση να δημιουργηθούν ψηφιακές τεχνολογίες, υποστηρικτικές της ανθρώπινης ευημερίας, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο· τη βρίσκουμε, για παράδειγμα, κατά τις αρχικές φάσεις του διαδικτύου, στη δράση των χάκερ προκειμένου να απεγκλωβιστεί απ’ τον έλεγχο του Πενταγώνου αυτό το δίκτυο των δικτύων. Και η τέτοια ελπίδα για χειραφέτηση επανεμφανίζεται διαρκώς. Όμως, η απάνθρωπη / αποανθρωποποιητική δύναμη, που της στέκεται εμπόδιο, είναι η αγορά. Σε αυτό αναφερόταν ο Μαρξ, όταν έγραφε τη φράση απ’ την οποία πήρε τον τίτλο του το βιβλίο μας: «Τελικά, μια απάνθρωπη / αποανθρωποποιητική δύναμη κυβερνά το καθετί». Αυτό που επισημαίνουμε είναι ο τρόπος, με τον οποίο το κεφάλαιο διευθύνει και σχεδιάζει τις τεχνολογίες, ως μια προέκταση της δύναμης της αγοράς, ως εργαλεία όχι της ανθρώπινης ανάπτυξης, μα της συσσώρευσης κέρδους. Με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τα εργαλεία αυτά μοιάζει, πλέον, να αποκτούν δική τους ζωή, καθιστώντας το κεφάλαιο σ’ ολοένα μεγαλύτερο βαθμό αυτόνομο απέναντι στον άνθρωπο.

Στη δεκαετία του 1990, τον καιρό της πρώτης διάδοσης του διαδικτύου στο πλατύ κοινό, όταν άρχισα να γράφω για τις ψηφιακές τεχνολογίες και πριν ο επιχειρηματικός κόσμος βρει τους τρόπους για την αφομοίωσή τους, υπήρχε ένας πολιτιστικός και πολιτικός αναβρασμός γεμάτος ενθουσιασμό, όσον αφορά τις δυνατότητες των «δημιουργικών κοινών αγαθών», των λογισμικών ανοιχτού κώδικα και μιας αποκεντρωμένης συνεργατικής παγκόσμιας επικοινωνίας: Οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες οι σχετικές με τις τεχνολογίες της Πληροφορίας (οι εταιρείες που αναφέρονται ως “dot.com”) και οι “dot.communist” προσδοκίες (που προσέβλεπαν στη δυνατότητα κοινοκτημοσύνης επί της Πληροφορίας και της γνώσης) κάλπαζαν παράλληλα. Κάπου στα μέσα, όμως, της δεκαετίας του 2000, την επομένη της κατάρρευσης της φούσκας των εταιρειών “dot.com”, το κεφάλαιο ρίχτηκε με τα μούτρα στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας το μοντέλο του «καπιταλισμού της ψηφιακής πλατφόρμας», όπως το αποκαλεί ο Nick Srnicek, που βασίζεται στη συλλογή μαζικών δεδομένων, στην ατομικά στοχευμένη διαφήμιση και στην χρηματιστικοποίηση του πληροφοριακού περιεχομένου που παράγουν οι χρήστες, όλες τους δραστηριότητες διαχειριζόμενες από αλγοριθμικές διαδικασίες, που τώρα τις ενισχύει η μηχανική μάθηση που στην ουσία της αφορά επιμέρους εφαρμοσμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι έχουμε, λοιπόν, τώρα; Έχουμε ένα σύστημα επιτάχυνσης της διαφήμισης και της πώλησης εμπορευμάτων που συνδυάζει τη μαζική επιτήρηση με την εξατομικευμένη διασπορά πληροφοριακού περιεχομένου, κατάλληλου για την προσέλκυση της προσοχής, ανεξάρτητα από τις τοξικές κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες. Ένα σύστημα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο γιγάντιων εταιρειών και που η διαχείριση των παράπλευρων απωλειών του μετατίθεται στους ώμους στρατιών επισφαλών, χαμηλόμισθων και εξουθενωμένων «εργαζόμενων του πληκτρολογίου» […] Σήμερα η εναπόθεση ελπίδων για χειραφέτηση μέσω της ψηφιοποίησης είναι κατά το μέγιστο μέρος της αστήρικτη, εκτός αν είμαστε διατεθειμένοι να σκεφτούμε ταυτόχρονα το ξήλωμα και την απαλλοτρίωση του σημερινού βιομηχανικού συμπλέγματος που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη: οπότε, η προβολή τέτοιων ελπίδων από μέρους «ισχυρών παικτών» της Σίλικον Βάλλεϋ που είναι βαθιά χωμένοι μέσα σ’ αυτό το βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, υποκριτική.


Θέλω να μείνω σ’ αυτή την αναφορά σας στο «σημερινό βιομηχανικό σύμπλεγμα της τεχνητής νοημοσύνης» ή, σ’ αυτό που με άλλα λόγια πριν υπαινιχθήκατε μιλώντας για τον «υπαρκτό καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης», που είναι άλλωστε κομβική έννοια μέσα στο βιβλίο. Αυτό που φαίνεται εδώ να υπονοείται, είναι ότι αυτή αναδυόμενη εκδοχή ενός καπιταλισμού της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει κατ’ ανάγκη να γίνει αντιληπτή ως διαφορετική από τις προγενέστερές της, ως ξεχωριστό είδος και ποιότητα και όχι απλώς ως ποσοτική διαβάθμιση. Πράγμα που φέρνει στον νου το πρόσφατο βιβλίο της Shoshana Zuboff, το «The Age of Surveillance Capitalism» (**). Κάποιοι, που άσκησαν κριτική στο βιβλίο της, έχουν υποστηρίξει – δικαιολογημένα νομίζω – ότι επιτήρηση και καπιταλισμός πάνε μαζί απ’ τα παλιά, και άρα ο βαρύγδουπος ισχυρισμός περί νέου υποδείγματος είναι υπερβολικός, ίσως και αποπροσανατολιστικός. Αποτελεί ο καπιταλισμός, που φέρει το πρόθεμα «της τεχνητής νοημοσύνης», ένα νέο υπόδειγμα;

Θα απαντήσω σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι απλό: είναι ευρέως αποδεκτή η ιδέα πως ο καπιταλισμός, ενώ έχει μιαν αμετακίνητη λογική –την εμπορευματοποίηση των πάντων– αλλάζει κατά περιόδους τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η λογική αυτή, όσον αφορά το ρόλο και τη θέση των κυρίαρχων τεχνολογιών, την οργάνωση της εργασίας, τις καταναλωτικές πρακτικές και πάει λέγοντας. Έτσι για παράδειγμα, ο φορντισμός των μέσων του 20ού αιώνα, για παράδειγμα, που οργανωνόταν γύρω απ’ την γραμμή παραγωγής, τη μαζική εργασία και τη μαζική κατανάλωση, είχε ήδη μετά το πέρασμα στην νέα χιλιετία μεταμορφωθεί σε έναν μεταφορντισμό της ψηφιακής τεχνολογίας, της λεγόμενης «ελαστικοποιημένης» εργασίας και του στοχευμένου μάρκετινγκ. Στο βιβλίο «Inhuman Power» υποστηρίζουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας ακόμη τέτοιας μεταμόρφωσης, ή, όπως το θέτει ο David Harvey, ενός «ωκεανού αλλαγών» στον τρόπο λειτουργίας του κεφαλαίου. Μέχρις εδώ, λοιπόν, αυτό που εμείς προτείνουμε βρίσκεται σε συμφωνία με άλλες περιοδολογήσεις του κεφαλαίου και προστίθεται σ’ αυτές, προεκτείνοντάς τις.

Μολαταύτα –πηγαίνοντας τώρα στο δεύτερο επίπεδο– με το να διατυπώνουμε την υπόθεση περί «καπιταλισμού της τεχνητής νοημοσύνης», αναφερόμαστε σ’ έναν μετασχηματισμό που μπορεί να θέσει μερικά προβλήματα με πολύ μεγάλο βάθος, ενδεχομένως και για το ίδιο το κεφάλαιο και, αν όχι γι’ αυτό, πάντως σίγουρα για τους ανθρώπους κάτω από την εξουσία του, όπως επίσης και για την μαρξιστική θεωρία ως ένα είδος παράπλευρης απώλειας. Αυτό έχει, βέβαια, να κάνει με τη θέση της εργασίας στην εποχή της μηχανικής νοημοσύνης. Πριν μερικά χρόνια υπήρξε μια διάχυτη ανησυχία για μια «ρομποτική-αποκάλυψη» [robopocalypse], μιαν απότομη κρίση ανεργίας, προκαλούμενη από την τεχνολογία. Οι φόβοι αυτοί ενός αιφνίδια επερχόμενου «τέλους της εργασίας» διαψεύδονται σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά την Βόρεια Αμερική, από τη μεταϋφεσιακή επιστροφή σε αρκετά υψηλά επίπεδα απασχόλησης – όσο και αν είναι αμφίβολο το επίπεδο των μισθών και οι συνθήκες απασχόλησης. Σε ορίζοντα πιό μακροπρόθεσμο όμως, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπους πιο βαθμιαίους και πλάγιους, να εξασθενήσει και να αδειάσει από περιεχόμενο τη σχέση της μισθωτής εργασίας. Το βλέπουμε να έρχεται σαν ένα αργόσυρτο τσουνάμι. Κύματα κλαδικής τεχνολογικής ανεργίας, συνδεμένα με τους κύκλους της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, θα είναι κομμάτι αυτής της εξέλιξης, όπως και διάφορες ενδιάμεσες φάσεις με την αντικατάσταση θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη: όπου οι φορτηγατζήδες, λόγου χάρη, θα καταλήξουν απλοί επόπτες σε αυτοκινητοπομπές αυτοματοποιημένων οχημάτων ή το ολοένα μειούμενο προσωπικό τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης θα καλύπτει τα κενά, σε συστήματα αλγοριθμικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης τραπεζικών εργασιών.

Δεν τελειώνει, όμως, εδώ το θέμα. Όπως λέει ο Jason Smith, στον καπιταλισμό οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να πουλούν την εργατική τους δύναμη προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη εξαθλίωση, οπότε ακόμα και ενόσω προχωρεί η αυτοματοποίηση, αυτοί αναζητούν εργασία και καταλήγουν εκμεταλλευόμενοι, ή αναζητούν αυτοαπασχόληση και καταλήγουν «αυτο» εκμεταλλευόμενοι, μέσα από όλο και πιο περίτεχνες μορφές εργασίας του τύπου παροχής υπηρεσιών. Όμως, η εργασία στον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι, κατά κανόνα περιστασιακή, απογυμνωμένη από προσόντα και αναλώσιμη, ελεγχόμενη από αδιαφανή προγράμματα που από κάποιο σημείο και ύστερα είναι ακατανόητα ακόμη κι απ’ αυτούς που τα ανέπτυξαν· τα ανθρώπινα στοιχεία της θα είναι όλο και περισσότερο περιθωριοποιούμενα τόσο για την παραγωγή όσο και για την επίτευξη κέρδους. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η ανεργία όσο η έλλειψη δύναμης· ένα εργατικό δυναμικό χωρίς δύναμη, καθώς το κεφάλαιο σταδιακά αυτονομείται από τον άνθρωπο. Από αυτή την άποψη, ο καπιταλισμός της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποδειχθεί μια περίοδος που δεν θα μοιάζει τόσο με τον φορντισμό ή τον μεταφορντισμό, αλλά περισσότερο με τη διαδικασία της πρωταρχικής συσσώρευσης, κατά την οποία το κεφάλαιο εκδίωξε τους πληθυσμούς από την ύπαιθρο και τους έστειλε να δουλεύουν μέσα σε εργοστάσια – μόνο που εδώ η κίνηση θα είναι αντίστροφη […]

Άλλοι, που γράφουν εντασσόμενοι μέσα στο πλαίσιο της μαρξιστικής παράδοσης, βλέπουν τις θεωρήσεις της «εργατικής αυτονομίας» ή τον επιταχυντισμό, ως βιώσιμες απαντήσεις στον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, είναι ανεπαρκείς οι απαντήσεις αυτές;

Ο αριστερός επιταχυντισμός βλέπει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τον σοσιαλισμό, που θα ελευθερώσει τους ανθρώπους από τη μισθωτή εργασία και θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες οικονομικού σχεδιασμού. Παρόμοιο ενθουσιασμό εκδηλώνουν και ορισμένα ρεύματα του μαρξισμού της «εργατικής αυτονομίας», στη βάση της πεποίθησης πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει στήριγμά της και θα ενδυναμώνει την μοιρασμένη μέσα στην κοινωνία τεχνοεπιστημονική γνώση μιας ακόμα ανθρώπινης –έστω και κυβερνο-οργανικής [cyborg]– γενικής διάνοιας. Οι θέσεις αυτές διατηρούν τον χαρακτηριστικά υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης της νεωτερικότητας σε μιαν εν τέλει προοδευτική κατεύθυνση της καπιταλιστικής τεχνολογικής ανάπτυξης – εμπιστοσύνης, που συνιστά μέρος του μαρξισμού. Δεν απορρίπτω τη δυνατότητα χειραφετητικών χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό, όμως, που τούτη τη στιγμή επιταχύνεται, στην τροχιά που σήμερα κινείται η τεχνητή νοημοσύνη, είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στον εργάτη και οι δυνατότητές του να απαλλάσσεται απ’ αυτόν· και αυτό που εξαπλώνεται δεν είναι η αυτονομία της εργασίας απέναντι στο κεφάλαιο, αλλά η αυτονόμηση του κεφαλαίου απ’ τον άνθρωπο.

Δεν είναι ζητήματα μιας κάποιας αφηρημένης επιστημονικής φαντασίας, αυτά. Αφήνοντας το ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης κρίσης της εργασίας κατά μέρος, βλέπουμε σήμερα τις κυρίαρχες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης να εντατικοποιούν τις διαδικασίες που βρίσκονται σε ισχύ απ’ όταν το κεφάλαιο ξεκίνησε την επίθεσή του με χρήση της επιστήμης της κυβερνητικής ενάντια στην οργανωμένη εργασία, δεκαετίες πριν. Τούτες περιλαμβάνουν την αυξανόμενη επισφάλεια της εργασίας μέσα σε μιαν οικονομία ελαστικοποιημένων σχέσεων εργασίας, άμεσα εμπλεκόμενη στον πυρήνα της δημιουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, όπως και στην ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης από εταιρείες όπως η Uber ή η Amazon· την πόλωση του εργατικού δυναμικού, με τον διαχωρισμό του σε μιαν ελίτ τεχνο-διαχειριστικών στρωμάτων, επιφορτισμένων με την αυτοματοποίηση της εργασίας, και σε ένα τομέα υπηρεσιών, όπου δουλεύουν κυρίως μη λευκοί και γυναίκες, των οποίων η εργασία παραμένει σε μεγάλο βαθμό πολύ φτηνή για να αυτοματοποιηθεί· την μετακύλιση, σε καθέναν ατομικά, του κόστους για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του, μέσω των οποίων υποτίθεται πως θα αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης· την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των χώρων εργασίας· τη διασύνδεση της επιτήρησης αυτής με ζωτικής σημασίας προπαγανδιστικές εκστρατείες, λεπτομερειακά εξατομικευμένες μέσω αλγορίθμων και υποβοηθούμενες από διαδικτυακά ρομπότ [bot] – εκστρατείες εκ μέρους αντιδραστικών συμφερόντων, που έχουν όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε να πληρώνουν γι’ αυτά· και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα ασφαλείας με χρήση μαζικών δεδομένων για την πειθάρχηση των φτωχών που εκτείνεται από τον έλεγχο διαλογής σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας μέχρι την προληπτική αστυνόμευση […]

Βλέπετε κάποιον δρόμο απεμπλοκής;

Η πολιτική απάντηση δεν είναι η επιτάχυνση, αλλά η εναντίωση. Και έχει, πράγματι, αυτό αρχίσει να εκδηλώνεται με μια σειρά διαφορετικούς κοινωνικούς ξεσηκωμούς […] Σε τέτοιες εναντιώσεις θα κολλιέται πάντοτε η στάμπα του Λουδιτισμού, αλλά, όπως εμείς το βλέπουμε, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι εκτός θέματος.

Το βιβλίο «Inhuman Power» εκδόθηκε μόλις πέρυσι (***), μα από τότε έχουμε δει σημαντικές εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν την οπτική που εισάγει […]

Σημειώσεις

(*) Σ.τ.Μ.: Με την έννοια της Απάνθρωπης και ταυτόχρονα Αποανθρωποποιητικής δύναμης.
(**) Σ.τ.Μ.: Εκδόθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο «Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού» (εκδ. Καστανιώτης, 2020).
(***) Σ.τ.Μ.: Το 2019.


https://edromos.gr/nick-dyer-witheford-i-anadysi-toy-kapitalismoy-tis-technitis-noimosynis/


Γιατί ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τον Παναμά


του Γιώργου Ατσαλάκη από το liberal.gr

Η Διώρυγα του Παναμά είναι η κύρια εμπορική διαδρομή που ακολουθούν τα εμπορικά πλοία, όταν μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ασίας ή μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ακτής του Καναδά προς την Ευρώπη ή μεταξύ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής.

Τα πλοία αποφεύγουν να περάσουν γύρω από την νότιο Αμερική, ένα ταξίδι που προσθέτει κατά μέσο όρο περίπου 8.000 επιπλέον ναυτικά μίλια και 18 επιπλέον ημέρες ταξιδιού σε σχέση με τη Διώρυγα του Παναμά. Εξυπηρετεί το 5% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και τη διέλευση του στόλου των ΗΠΑ για γρήγορη μετακίνηση μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή της Κούβας το 1962, του Βιετνάμ (1965-73), της Κορέας (1950-53). Εάν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής από την Κίνα, η διώρυγα και πάλι θα είναι σημαντική για την γρήγορη μετακίνηση του στόλου.

Πρώτος, ο φημισμένος από την κατασκευή της διώρυγα του Σουέζ Γάλλος μηχανικός, Ferdinand de Lesseps το 1880 επιχείρησε να κατασκευάσει το κανάλι του Παναμά. Αλλά λόγω των τροπικών ασθενειών εκατοντάδες εργάτες πέθαιναν κάθε μήνα και με τόσα υπερβολικά έξοδα μετά από 8 έτη η εταιρεία του χρεοκόπησε.

Η Ε.Ε έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ επικεφαλής στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας διαμηνύει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας


Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να το κάνουν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ένδεκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ

Προσέθεσε προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι «βέβαιη» ότι «η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την στήριξή της προς την Ουκρανία».

«Οποιος και να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής η Ρωσία να είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο», είπε η Κάγια Κάλας πριν από την συνεδρίαση της «ομάδας επαφής» των συμμάχων του Κιέβου στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

Αναφερόμενη στις επεκτατικές ορέξεις του Τραμπ, η Κάγια Κάλας δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.


«Η Γροιλανδία ανήκει στην Δανία (…), οφείλουμε να σεβασθούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι είχε χθες συνομιλία με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

Οι ειδικοί προέβλεψαν τη μελλοντική μοίρα της Γροιλανδίας


Λουκιάνοφ: Η δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας για την πιθανή ανεξαρτησία της Γροιλανδίας ήταν συνέπεια της πίεσης του Τραμπ@Pantke/imagebroker/Global Look Press

Κείμενο: Αναστασία Κουλίκοβα

Η Γροιλανδία έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την επιθυμία της να επιτύχει την ανεξαρτησία της από τη Δανία. Οι σημερινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα σχέδια προσάρτησης του νησιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυροδοτήσει αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, είναι απίθανο οι ιδέες του Ρεπουμπλικανού να βρουν υποστήριξη στον πληθυσμό της Γροιλανδίας, δήλωσαν οι πολιτικοί επιστήμονες Φιοντόρ Λουκιάνοφ και Στάνισλαβ Τκατσένκο στην εφημερίδα VZGLYAD. Προηγουμένως, η Δανία επέτρεπε την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας χωρίς να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι δανικές αρχές δεν αρνήθηκαν ποτέ το δικαίωμα των Γροιλανδών στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ, αξίζει προσοχής η τρέχουσα δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου», δήλωσε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Russia in Global Affairs», επιστημονικός διευθυντής του Valdai Discussion. Λέσχη.

37 νεκροί σε συγκρούσεις κουρδικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία

Από iskra

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και πέντε άμαχοι, σε νέες συγκρούσεις κουρδικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων στη Συρία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων υπό τους Κούρδους και μονάδων υποστηριζόμενων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία συνεχίζονται, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ ανέφερε «σφοδρές μάχες στα περίχωρα της Μανμπίτζ… τις τελευταίες ώρες μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και μονάδων του εθνικού Στρατού», με τη συνδρομή τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων.

Η πρώτη Ελληνίδα πολιτικός στην οποία τηλεφώνησε η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα


H Φωνή Λογικής δεν είναι στη Βουλή, ωστόσο το όνομα της Αφροδίτης Λατινοπούλου βρίσκεται στην ατζέντα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Μπορεί το κόμμα της να μην έχει θέση στη Βουλή, ωστόσο ο on air χορός της στους ρυθμούς του YMCA μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές φαίνεται να πιάνει τόπο. Ο λόγος για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, με την οποία – σύμφωνα με την «Καθημερινή» – ήδη έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικώς η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα στη στήλη «Θεωρείο» της «Κ» αναφέρει: «Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να αρκεί ακόμα να προσγειωθεί στην Αθήνα – αναμένεται την άνοιξη -, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν έχει αρχίσει να ενημερώνεται για την εν Ελλάδι πραγματικότητα και να κάνει τις πρώτες επαφές της. Στο πλαίσιο αυτό να σας πω ένα ενδιαφέρον: η νέα πρέσβειρα έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Και το λέω ενδιαφέρον καθώς η Φωνή Λογικής, της οποίας ηγείται η 34χρονη πολιτικός, δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η στήριξη της Λατινοπούλου στον Τραμπ έχει φθάσει στον – καινούργιο – Λευκό Οίκο. Ακόμα και ο χορός του YMCA στο πρωινό του ΑΝΤ1».

Η επικεφαλής του κόμματος Φωνής Λογικής φαίνεται να ταιριάζει στο προφίλ των «συμμάχων» που «στρατολογεί» ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, όπως έγραψε ο Βασίλης Σκουρής στα Παιχνίδια Εξουσίας, έχει μία σαφή στρατηγική: τη δημιουργία ενός ευρωατλαντικού νεοφασιστικού άξονα που θα προωθεί τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα και την απολυταρχία.

Ανεξάντλητες επιτυχίες της κυβέρνησης: H αγοραστική μας δύναμη, στον πυθμένα των «27» της ΕΕ…


Δεν ήταν κατ’ ανάγκη τέρατα οξυδέρκειας, ούτε διάβαζαν «σφραγισμένα γράμματα» όσοι το επεσήμαιναν, εδώ και αρκετό καιρό: Αν σταθμίσουμε τους μισθούς στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το κόστος ζωής, προσδιορίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμή μας (ή μάλλον την αδυναμία μας), τότε δεν κατατασσόμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ των «27», όπου μας τοποθετεί ο δείκτης των ονομαστικών αποδοχών. Στρογγυλοκαθόμαστε στην τελευταία, την 27η θέση. Το επιβεβαιώνει τώρα (και) αυτό η Eurostat.

Τι ακριβώς μας λέει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ; Ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, υπολογισμένος σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Standards, PPS), είναι στον πυθμένα των 27 κοινωνιών (με 20.525 PPS). Και μάλιστα όχι με διαφορά στήθους από την 26η χώρα, τη Σλοβακία (23.647 PPS). Στην 26η θέση κατοικοεδρεύει η Βουλγαρία (24.193 PPS) , που για χρόνια χώρα – αναφοράς. Υπό την έννοια ότι «έπρεπε» να μπούμε στα μνημόνια για να μην βιώσουμε τη φτώχεια που μάστιζε τη δική της κοινωνία.

Αλλά η Βουλγαρία ήταν και το σημείο αναφοράς, όταν η ελληνική πολιτική ηγεσία εκλιπαρούσε τους δανειστές για λίγη κατανόηση. «Eπιστρέφοντας» για λίγο στο 2012, θυμίζουμε την (καταγεγραμμένη και στον Τύπο) στιχομυθία ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Πώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέστρεψαν τη Συρία και την ονόμασαν ειρήνη

 Jeffrey D. Sachs, Sybil Fares ,ByKOMMON

Μετάφραση – επιμέλεια: Αντωνία Πάνου

Η αμερικανική παρέμβαση, κατ’ εντολή του ακροδεξιού Ισραήλ του Νετανιάχου, έχει αφήσει τη Μέση Ανατολή σε ερείπια, με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και ανοιχτούς πολέμους να μαίνονται στη Λιβύη, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Λίβανο, τη Συρία και την Παλαιστίνη, και με το Ιράν στα πρόθυρα ενός πυρηνικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τους περίφημους στίχους του Τάκιτου, Ρωμαίου ιστορικού, «Το να ρημάζουν, να σφάζουν, να σφετερίζονται με ψεύτικους τίτλους, το ονομάζουν αυτοκρατορία- και όπου κάνουν έρημο, το ονομάζουν ειρήνη».

Στην εποχή μας, είναι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που φτιάχνουν μια έρημο και την ονομάζουν ειρήνη.

Η ιστορία είναι απλή. Σε πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι υπουργοί του διεκδικούν το δικαίωμα να κυβερνούν επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιους Άραβες. Όταν η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ οδηγεί σε μαχητική αντίσταση, το Ισραήλ χαρακτηρίζει την αντίσταση «τρομοκρατία» και καλεί τις ΗΠΑ να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής που υποστηρίζουν τους «τρομοκράτες». Οι ΗΠΑ, υπό την κυριαρχία του λόμπι του Ισραήλ, πηγαίνουν σε πόλεμο για λογαριασμό του Ισραήλ.