Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μπακογιάννη: «Αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας»

Με αιχμές προς την ευρωπαϊκή στάση αλλά και με σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ συνόδευσε η Ντόρα Μπακογιάννη την τοποθέτησή της για τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Όπως τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, τα αποτελέσματα μια ενδεχόμενης διάλυσης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ήταν τα χειρότερα δυνατά. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ιστορία αυτή (σημ: τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ)», σημείωσε στέλνωντας μήνυμα έμμεσα και στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που έχουν περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή των κρίσιμων εξελίξεων. Είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ παρέκαμψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταξίδεψε για τη Ρώμη ώστε να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπέρβαση του γαλλικού «βέτο».

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ακόμη λόγο για λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, μια αναφορά που παραπέμπει σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά. Αν και θέλοντας να υπερασπιστεί και την προεκλογική στάση του κόμματος, είπε πως η συμφωνία έχει δομικές αδυναμίες, ωστόσο συνεχίζοντας τα μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ και τους «μακεδονομάχους» του χώρου, υπογράμμισε πως αν η συμφωνία ακυρωθεί «θα καταλήξουμε να έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας». «Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα (σημ: να προχωρήσει δηλαδή η ενταξιακή διαδικασία), θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

Η οργισμένη ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα για την κοινωνία που γνώριζε αλλά αδιαφορούσε …


Εξοργισμένη και συγκλονισμένη η γνωστή δημοσιογράφος ( όπως και όλη η κοινή γνώμη ) από την αποκάλυψη της απίστευτης υπόθεσης του βιαστή ιερέα της Μάνης αλλά κυρίως της αποσιωπησης και απόκρυψης του όνειδους από την τοπική κοινωνία, που αποκάλυψε το Χαμόγελο του Παιδιού. Η δημοσιογράφος πόσταρε την ανάρτηση της φίλης της Μαρίας Λουκά που σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στην Ανατολική Μάνη – σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου – ένας ιερέας βίαζε επί 3 χρόνια ένα 12χρονο κορίτσι. Τον συνέλαβαν την Τρίτη. Η τοπική κοινωνία, λέει, γνώριζε ότι κυκλοφορούσε μεθυσμένος και παρενοχλούσε παιδιά αλλά δε μιλούσε. Φρόντιζε να κρατάει μακριά του «τα δικά της παιδιά». Η κόρη της Βουλγάρας, όμως, δεν ήταν «δικό της παιδί», οπότε αφέθηκε απροστάτευτη στο τραύμα, στην κακοποίηση, στην ακύρωση της παιδικότητας της. Απροσμέτρητη οργή για τους εκπροσώπους της θεοκρατίας, τους ρασοφόρους κήρυκες του μίσους και της άγνοιας που ασκούν κυριαρχία σε ευάλωτα σώματα παιδιών. Οργή για τις τοπικές κοινωνίες που διαχωρίζουν τα παιδιά σε «δικά τους» και «ξένα», που δε μιλάνε, που συγκαλύπτουν βιαστές, κακοποιητές και γυναικοκτόνους κάνοντας το σταυρό τους».

Το «μανιφέστο» των 10 κοριτσιών της παρέλασης


Μάριος Διονέλλης
Το σκεπτικό της καλλιτεχνικής «επέμβασης» που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας εκθέτουν τα 10 κορίτσια που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση. Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφ.Συν.» τονίζουν μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».
Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

Αναλυτικά το κείμενο των 10 κοριτσιών: 

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Νατ Τέρνερ: Ο ηγέτης της μεγαλύτερης εξέγερσης σκλάβων

Από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις σκλάβων της νεότερης ιστορίας είναι αναμφισβήτητα εκείνη στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια, στις 21 Αυγούστου του 1831.

Επικεφαλής της ήταν ο Αφροαμερικανός σκλάβος, Νατ Τέρνερ.

Όταν γεννήθηκε, ο ιδιοκτήτης του έγραψε μόνο το μικρό του όνομα, παραδοσιακά όμως οι σκλάβοι έπαιρναν το επίθετο του αφέντη τους, στην προκειμένη περίπτωση, του Σάμιουελ Τέρνερ. 

Ο ίδιος ο Νατ δεν γνώριζε πολλά για τον πάτερα του, ο οποίος φαίνεται ότι κατάφερε να το σκάσει όταν ο Νατ ήταν ακόμη μικρός. Τον μεγάλωσε η, επίσης σκλάβα, γιαγιά του, Μπρίτζιτ, η οποία προερχόταν από μία φυλή της Γκάνα, η οποία ήταν από τις κύριες «πηγές» σκλάβων για τους δουλέμπορους και, γι’ αυτόν τον λόγο, εξεγέρθηκαν και περισσότερο από τις άλλες φυλές. Η γιαγιά αρπάχθηκε από δουλέμπορους μόλις στα 13 της και πουλήθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Νατ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Σάουθάμπτον της Βιρτζίνια, του οποίου ο πληθυσμός ήταν πλειοψηφικά μαύρος. Ο μικρός ξεχώρισε για την φιλομάθειά του. Έμαθα να διαβάζει και να γράφει από μικρή ηλικία, πράγμα έτσι κι αλλιώς σπάνιο για σκλάβο. Όπως όλοι οι σκλάβοι, έτσι και ο Νατ ήταν βαθιά θρησκευόμενος και ήξερε την Βίβλο σχεδόν απ’ έξω, ενώ την διάβαζε και στους άλλους σκλάβους οι οποίοι τον σέβονταν απόλυτα. Επηρέαζε ακόμη και τους λευκούς. Μάλιστα λέγεται ότι άλλαξε προς το καλύτερο την άστατη ζωή ενός λευκού, μετά από συζήτηση.

Μικροτσίπ στους υπαλλήλους: Ένα δυστοπικό ψηφιακό μέλλον;

Αυτό που υπό άλλες συ

νθήκες θα μπορούσε να αποτελεί δυστοπία στους χώρους εργασίας αποτελεί σχεδόν ρουτίνα σε κάποιες εταιρίες. Η σύριγγα μπαίνει μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη και στη συνέχεια ένα μικροτσίπ χορηγείται με ένεση στο χέρι, με ένα κλικ. Ένα μικροτσίπ μόλις εμφυτεύτηκε στο χέρι του εργαζομένου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα μπορεί να ανοίξει πόρτες, να ενεργοποιήσει εκτυπωτές ακόμα και να κάνει check in στο γυμναστήριο ή να χρησιμοποιήσει το τρένο.
Ωστόσο, η ιδέα ότι θα υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι θα είναι «τσιπαρισμένοι» εγείρει πολλά ερωτήματα και θυμίζει τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό που περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Dave Eggers «Ο Κύκλος», που επικεντρώνεται σε μια εταιρεία που συλλέγει δεδομένα και ελέγχει τις ενέργειες και τις σκέψεις των υπαλλήλων της.

Όταν εμφύτευσαν για πρώτη φορά ένα μικροτσίπ κάτω από το δέρμα του, ο Alexander Huber είχε ενοχλήσεις αρκετά συχνά. Περιγράφει μάλιστα ότι αισθανόταν περίπου όπως όταν έβαλε για πρώτη φορά βέρα. Σήμερα, όμως, έχει σχεδόν ξεχάσει ότι το αντικείμενο βρίσκεται εκεί. «Έχει γίνει μέρος του σώματός μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Spiegel.