Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πρόγραμμα 24 ημερών



Photo: Louis Lander-Deacon@Flickr

του Γιάνη ΒαρουφάκηΣχόλια


Στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα πάρει την πιο σημαντική - ίσως την τελευταία σημαντική - απόφασή της. Είναι η μέρα που λήγει ένα ομόλογο από εκείνα που δεν κουρεύτηκαν επειδή τα είχε αγοράσει η ΕΚΤ (η οποία, ως γνωστόν, θεωρεί ότι τα δικά της ομόλογα, αντίθετα με των μικρο-ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι κάτι σαν ιερές αγελάδες). Για να το αποπληρώσει, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δανειστεί από κάπου 3,2 δις ώστε να αποπληρώσει στο 100% την ΕΚΤ η οποία, σημειωτέον, τα είχε αγοράσει πέρσι προς 2,3 δις - άρα, η ΕΚΤ έχει λαμβάνειν κι ένα ουκ ευκαταφρόνητον κέρδος της τάξης των 900 εκατομμυρίων (*).
Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα έφυγε για να επιστρέψει με την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβρη – δηλαδή μετά την 20ή Αυγούστου. Χρειάζονται τρεις μήνες για να αποφανθούν ότι το «πρόγραμμα» έχει βουλιάξει; Ότι τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στο 5% των (ανοήτως) υπεσχημένων; Ότι η «ανάπτυξη» θα κείται στον πυθμένα, όπου και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια τινάζοντας στον αέρα το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών των δανείων μας προς την τρόικα αρχικά και (μετά το 2020) στους τραπεζίτες του κ. Νταλάρα;

ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 29% ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο Σ.ΡΟΜΠΟΛΗΣ


«Αν πάμε σε μια ύφεση -5% τότε η ανεργία από 24%, που κατά τη γνώμη μας θα κλείσει ο μέσος όρος στο τέλος του 2012, θα πάει ανάμεσα στο 28% με 29%» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
Ο κ. Ρομπόλης, που συμμετείχε στη συνάντηση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας με την τρόικα, επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απέφυγαν να απαντήσουν τι στάση θα τηρήσουν σε ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
«Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα του κατώτατου μισθού. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας πίεζε έντονα την αντιπροσωπεία της Τρόικας να μας πει τι σημαίνει κατά τη γνώμη τους επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού. Ούτε και από εκεί πάρθηκε καμία απάντηση παρά το γεγονός ότι η πίεση ήταν πολύ έντονη» είπε ο κ. Ρομπόλης.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ζώντας και πεθαίνοντας με τα όπλα στις ΗΠΑ


Ενα παιδί δοκιμάζει ένα τουφέκι σε κατάστημα όπλων στο Τέξας

Λίγα μόλις λεπτά περιήγησης σε αμερικανικές ιστοσελίδες πώλησης πυρομαχικών αρκούν για να διαπιστώσει κάποιος πόσο εύκολα μπορεί ένας κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθευτεί σφαίρες και στρατιωτικό εξοπλισμό από το Διαδίκτυο: είναι σαν να αγοράζει παπούτσια, ρούχα ή το νέο αγαπημένο του γκάτζετ και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας, αφού όσο περισσότερα προϊόντα προσθέσει στο ηλεκτρονικό «καλάθι» αγορών του τόσο πιο φθηνά θα τα πληρώσει. Πρόκειται για κάτι που έμαθε και ο Τζέιμς Χολμς, ο οποίος αφού αγόρασε νόμιμα και χωρίς κανέναν έλεγχο 6.000 σφαίρες, γέμισε τα τέσσερα όπλα του και σκόρπισε τον θάνατο σε κινηματογράφο στην Ορόρα του Κολοράντο. Πολίτες και πολιτικοί για ακόμη μία φορά δήλωσαν «συγκλονισμένοι» από την τραγωδία, ανέμισαν τα σημαιάκια της Αστερόεσσας, αγκαλιάστηκαν με εθνική ομοψυχία και άναψαν κεράκια στη μνήμη των θυμάτων. Πόσοι από αυτούς όμως είναι έτοιμοι να απεμπολήσουν ή να θίξουν το «δικαίωμα» του αμερικανικού λαού στην οπλοκατοχή;