Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

26 Μαρτίου 1969: Στο Χίλτον του Άμστερνταμ, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο κάνουν το πρώτο «μπέντ-ιν» για την ειρήνη, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει στο κρεβάτι για μέρες, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

Bed-In

Μορφή διαμαρτυρίας «επί κλίνης», που επέλεξαν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Πόλεμο του Βιετνάμ και να προβάλουν τα φιλειρηνικά τους μηνύματα.

Το πρώτο Bed-In έγινε από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου 1969 στο «Χίλτον» του Άμστερνταμ. Στο δωμάτιο 902 ο Τζον και η Γιόκο περνούσαν το μήνα του μέλιτος και σκέφθηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους (20 Μαρτίου 1969).

Έτσι, αποφάσισαν ν' ανοίγουν την πόρτα του δωματίου τους κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι συνέρρεαν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι θα συλλάβουν το ζευγάρι σε τρυφερές στιγμές, μετά τη γυμνή φωτογράφισή τους στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Two Virgins». Προς μεγάλη τους απογοήτευση, ο Τζον και η Γιόκο, καθισμένοι στο κρεββάτι του δωματίου τους, συζητούσαν μαζί τους για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο. Τις εμπειρίες τους από αυτό το πρώτο Bed-In μετουσίωσαν στο τραγούδι τους «Ballad of John and Yoko».

Η ιδέα τους αυτή άρεσε και δημοσιοποιήθηκε δεόντως κι έτσι αποφάσισαν να την επαναλάβουν το Μάιο στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές, όμως, τους απαγόρευσαν την είσοδο, λόγω της καταδίκης του Λένον για κατοχή μαριχουάνας το 1968. Τελικά, επέλεξαν μια χώρα γειτονική, τον Καναδά. Το δεύτερο Bed-In του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 1969 στο ξενοδοχείο του Μόντρεαλ «Queen Elizabeth» (Δωμάτιο 1472), μια εβδομάδα αργότερα, με ένα σημαντικό μουσικό γεγονός.

Τις πρώτες μέρες της «επί κλίνης» διαμαρτυρίας τους στο Μόντρεαλ ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζον γιατί το κάνει και αυτός του απάντησε «All we are saying is give peace a chance». Σχεδόν ακαριαία, ο Λένον σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το «Give Peace A Chance», ένας διαχρονικός ύμνος για την ειρήνη. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με ένα κασετόφωνο 8 track, που αγόρασε από παρακείμενο κατάστημα. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Άλεν Γκίνζμπεργκ και ο Τίμοθι Λίρι.

Παρά τη δημοσιότητα που έλαβαν τα δύο Bed-In, υπήρχε διάχυτη η καχυποψία σε μερίδα του Τύπου, ότι αυτά έγιναν για διαφημιστικούς και εισπρακτικούς λόγους. Μη ξεχνάμε ότι το 1969 ουσιαστικά οι Beatles δεν υπήρχαν και το κάθε «σκαθάρι» νοιαζόταν για την προσωπική του καριέρα. Ο Τζον Λένον απάντησε στους επικριτές του ότι θα μπορούσε να γράψει μία επιτυχία μέσα σε μία ώρα και να βγάλει λεφτά, από το να κάθεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να συζητά για την ειρήνη.

92χρονη πυροβόλησε τον γείτονα επειδή αρνήθηκε να την φιλήσει


Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τη Φλόριντα κατηγορείται για πυροβολισμό στο σπίτι του γείτονά της, αφότου αυτός αρνήθηκε να την φιλήσει.

Η Helen Staudinger, 92 ετών, βρισκόταν στο σπίτι του γείτονα της, Dwight Bettner. Ο 53χρονος είπε στην αστυνομία πως η ηλικιωμένη πίστευε πως είχαν δεσμό και όταν του ζήτησε να την φιλήσει, ο 53χρονος την έδιωξε κακήν κακώς από το σπίτι του.

Στη συνέχεια εκείνη έφυγε, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας πήρε ένα περίστροφο που είχε στην κατοχή της και πυροβόλησε προς την οικία του Bettner. Τέσσερις σφαίρες χτύπησαν το σπίτι, μια από τις οποίες πέρασε ξυστά από τον 53χρονο που ευτυχώς την γλύτωσε.

Τέλος, ο Bettner είπε στην αστυνομία πως παρόλο που είναι δεσμευμένος, η 92χρονη Staudinger πιστεύει πως είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο!

Καιρός να εκτιμήσετε εκείνον τον αχώνευτο γείτονα που έχετε, όπως βλέπετε υπάρχουν και χειρότερα…

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2011/03/92xroni-purovolise-ton-geitona-epeidi-arnithike-na-tin-filisei/#ixzz1HgZzQRH6

Ομάδα των «Ιαπώνων»

Πολιτική ομάδα του ελληνικού κοινοβουλίου, που έδρασε από το 1906 έως το 1908, με ριζοσπαστικές ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, σε μια εποχή που ήταν ακόμη νωπή η ήττα του 1897, το «Μακεδονικό» βρισκόταν σε τέλμα και η πολιτική φαυλότητα κυριαρχούσε στο εσωτερικό. Προήλθε από τη διάλυση της δηλιγιαννικής παράταξης το 1905 και την εκλογή μερικών νέων ανεξάρτητων πολιτευτών στις εκλογές του 1906.

Η ονομασία της πιστώνεται στον δημοσιογράφο και εκδότη της «Ακροπόλεως» Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος παρομοίωσε τη μαχητικότητα που επεδείκνυαν τα μέλη της στη Βουλή με την ορμητικότητα των ιαπώνων στρατιωτών κατά τον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο (1904-1905). Έγραφε σχετικά ο σπουδαίος δημοσιογράφος στις 10 Φεβρουαρίου 1907: «Τι θα πη κρυφός και σκοτεινός πόλεμος δεν γνωρίζουν. Την παρασκηνιακήν διπλωματίαν δεν την παραδέχονται. Αδιάλλακτοι κοινοβουλευτικοί, δεν αναγνωρίζουν άλλο πεδίον δράσεως έξω από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Ωχυρωμένοι εις την άκραν αριστεράν κατοπτεύουν από εκεί τας κινήσεις του εχθρού, κάμνουν εξαφνικήν επίθεσιν, ορμητικήν, απότομον, απροκάλυπτον, κατά μέτωπον…».

Την κοινοβουλευτική ομάδα των «Ιαπώνων» αποτελούσαν οι:

* Στέφανος Δραγούμης (1842-1923), βουλευτής Αττικοβοιωτίας, από το κόμμα του Τρικούπη, τυπικά αρχηγός της ομάδας.
* Δημήτριος Γούναρης (1867-1922), ανεξάρτητος βουλευτής Πατρών, από το κόμμα του Θεοτόκη, ουσιαστικά η ψυχή της ομάδας.
* Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (1860-1922), βουλευτής Κυκλάδων, από το κόμμα του Δηλιγιάννη.
* Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863-1924), βουλευτής Ερμιονίδας, από το κόμμα του Δηλιγιάννη και αργότερα «εξ απορρήτων» συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
* Χαράλαμπος Βοζίκης (1862-1937), ανεξάρτητος βουλευτής Κυνουρίας, προερχόμενος από τα κόμματα του Δηλιγιάννη και του Ζαΐμη.
* Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Αιγιαλείας από το κόμμα του Ζαίμη (1851-1936).
* Απόστολος Αλεξανδρής (1879-1961), πρωτοεκλεγείς, ανεξάρτητος βουλευτής Καρδίτσας.

Οι «Ιάπωνες» εμφανίσθηκαν ενωμένοι κοινοβουλευτικά στις 26 Μαρτίου 1906, ασκώντας δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Θεοτόκη. Παρόλη την ανομοιογένεια της προέλευσής τους, αυτό που τους συνέδεε ήταν η ποιότητα και αγωνιστικότητα. Συμμετείχαν σε όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής και έπαιρναν τον λόγο σε όλα τα σημαντικά θέματα. Η εξειδίκευση του Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη στα οικονομικά και του Δραγούμη στα θέματα του αλύτρωτου Ελληνισμού, τους καθιστούσαν επίφοβους αντιπάλους της κυβέρνησης, σε μια εποχή που οι συζητήσεις στη Βουλή δημοσιεύονταν αυτούσιες στις εφημερίδες και κρατούσαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η ομάδα διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1908, όταν ο Δημήτριος Γούναρης υπέκυψε στην επίθεση γοητείας του παλαιοκομματικού και έμπειρου Θεοτόκη και ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή του, με στόχο να εφαρμόσει τις ιδέες του. Αλλά οι παλιοί συναγωνιστές του δεν κατέθεσαν τα όπλα και δεν του χαρίστηκαν, όταν αυτός συμβιβάστηκε με το κατεστημένο. Κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού το 1909, του άσκησαν τόσο έντονη κριτική, που τελικά αναγκάσθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του.

Από τα μέλη της ομάδας των Ιαπώνων, ο Στέφανος Δραγούμης θα γίνει ο εκλεκτός του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» για πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1909, ενώ οι Γούναρης και Πρωτοπαπαδάκης θα εκτελεστούν στου Γουδή το 1922 με άλλους τέσσερις πολιτικούς και στρατιωτικούς, ως υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μια αποτίμηση της προσφοράς της «ομάδας των Ιαπώνων» έκανε έμμεσα στις 19 Μαΐου 1924 στη Βουλή ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, νεκρολογώντας τον Εμμανουήλ Ρέπουλη: «Δια των λαμπρών αυτών αγώνων από των δημοσιογραφικών το πρώτον στηλών και εκ παραλλήλου έπειτα από του βήματος τούτου ως εκπρόσωπος της ομάδας των Ιαπώνων, συνετέλεσεν με ακάθεκτον ορμήν κατά της πολιτικής διαφθοράς και του εθνικού μαρασμού, εις επανάστασιν, η οποία διήνοιξε νέας απόψεις, εδημιούργησεν νέας ηθικάς αξίας, έσπειρεν άφθονον τον σπόρον των ιδεών, έδωκεν εις πάσαν κατεύθυνσιν ισχυράν ώθησιν προς την πρόοδον και τον πολιτισμόν και ενέπνευσεν εις τον Ελληνικόν λαόν την θέλησιν προς μίαν νέαν ζωήν».

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

 Αν όμως τους βομβάρδιζαν οι αμερικάνοι, θα απόφευγαν τον εμφύλιο!!! Γ.Ζ.

Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, φοβούμενοι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)...
Επιτροπή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δημιουργήσει ο ΟΗΕ, την ώρα που η Γαλλία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν κυρώσεις κατά του Λ.Γκμπάγκμπο.

Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που δεν εγκαταλείπει την εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

«Όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια επικρατεί στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού και βλέπουμε μια αιφνίδια αύξηση των εκτοπισμών» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Ο μαζικός εκτοπισμός στο Αμπιτζάν και αλλού έχει πυροδοτηθεί από τους φόβους για έναν γενικευμένο πόλεμο» σημείωσε, λέγοντας ότι ένα εκατομμύριο άτομα ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2010.

Αλλά και η Γαλλία προωθεί ένα προσχέδιο απόφασης που θα επιβάλει στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο και στους στενούς του συνεργάτες κυρώσεις.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρόντ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι η βία συνιστά έναν «δρόμο χωρίς έξοδο» και κάλεσε εκ νέου για έναν διάλογο μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.
στις 22:41

''ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ'' Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Και λένε μετά πως ο άνθρωπος θα δυσκολευτεί να καταστρέψει τη Γη!!!  (Γ.Ζ)

Απρόβλεπτη", χαρακτήρισε την παρακευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την κατάσταση στην χώρα του, την ώρα που η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 η σοβαρότητα του πυρηνικού δυστυχήματος από 5 που είναι σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα...

"Η κατάσταση είναι ακόμα απρόβλεπτη. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα", είπε ο Καν.
Τραγικός είναι και ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική κυβέρνηση και ο οποίος κάνει λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.
Στο μεταξύ, η αγωνία κορυφώνεται στο μέτωπο της ραδιενέργειας καθώς το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.
"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιος ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.
Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στη διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.


Ραδιενέργεια σε Ιαπωνικό πλοίο
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κίνα, καθώς οι αρχές της ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.
Παράλληλα η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.

ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ

Το ότι θα νικήσουν οι αμερικανοαγγλογαλοι το ξέρουμε. Τι θα ακολουθήσει δε ξέρουμε....(Γ.Ζ)
Οι επιθέσεις της συμμαχίας στις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν μειώσει την ικανότητα του να ασκεί διοίκηση επί των χερσαίων δυνάμεών του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αρχίσει να εξοπλίζει εθελοντές, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ...

Ο Γκόρτνεϊ, διευθυντής της υπηρεσίας προσωπικού του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά θα παραμείνουν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αέρος-εδάφους για την προστασία των αμάχων μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την μεταβίβασή της.
Οι συμμαχικές δυνάμεις που επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη έριξαν 16 πυραύλους Τόμαχοκ και πραγματοποίησαν 153 πτήσεις το 24ωρο που πέρασε με στόχο το πυροβολικό, τις μηχανοκίνητες δυνάμεις και τη διοίκησή τους και τις υποδομές ελέγχου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσ νωρίτερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
Πολεμικά αεροσκάφη ακούστηκαν σήμερα να πετούν κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια στην ανατολική Λιβύη και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη αυτή, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν εκεί.
Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται σε δρόμο που βρίσκεται ανατολικά της πόλης δήλωσε ότι είδε καπνό κοντά στην ανατολική είσοδο της Ατζνταμπίγια.
«Περιμένω τα μαχητικά αεροσκάφη να τελειώσουν το βομβαρδισμό προτού προχωρήσω για να μπω στην πόλη», σημείωσε παράλληλα ο αγωνιστής των αντικαθεστωτικών Άχμεντ αλ Μιζράτι.
Ετοιμη για τον οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης η Λιβύη
Η λιβυκή κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Τρίπολης σε μια συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα στην έδρα του παναφρικανικού Οργανισμού.
"Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί» από την επιτροπή της ΑΕ σχετικά με τη Λιβύη, «δηλαδή την υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Λιβύης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας, των οποίων η ομιλία εστάλη στον Τύπο.
Πραγματοποιώντας σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα το πρωί, η Αφρικανική Ένωση προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των μερών στην Λιβύη ως προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική «μεταβατική περίοδο».
Μια σημαντική λιβυκή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Κογκρέσου του λαού, τον Μοχάμεντ Αμπου Ελ Κάσιμ Ζουάι, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς, συμμετέχει στις συνομιλίες.
Κανένας εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δεν είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.
Η εν λόγω συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έχει ως στόχο «να αναζητήσει τους τρόπους και τα μέσα για μια ταχεία έξοδο από την κρίση στη Λιβύη «.


Σαρκοζί: Βρετανία, Γαλλία ετοιμάζουν πολιτική λύση
Η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Κατά την προετοιμασία της συνόδου που προβλέπεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Λονδίνο η ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πύραυλοι που ρίχνονται
Οι ΗΠΑ έριξαν 16 επιπλέον πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον στόχων στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 170 τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης, έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Πενταγώνου που ολοκληρώθηκε στις 05:00 GMT σήμερα, 16 πύραυλοι ρίχτηκαν σε διάστημα 24 ωρών από τα αμερικανικά πλοία και υποβρύχια που πλέουν στα ανοιχτά της Λιβύης.
Τα πλήγματα είχαν ως στόχο κέντρα διοίκησης και συστοιχίες πυροβολικού.
Από την αρχή της επέμβασης της Συμμαχίας το Σάββατο έχουν ριχτεί τουλάχιστον 170 Τόμαχοκ, από τους οποίους οι 7 από το βρετανικό υποβρύχιο Trafalgar.
Τρία υποβρύχια των ΗΠΑ, το Providence, το Florida, και το Scranton καθώς και τα αντιτορπιλικά Stout και Barry έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο της Σύρτης.
Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.
Φρατίνι: «Επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα» το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
«Το ΝΑΤΟ θα είναι επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα», δήλωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Τυνησίας Τύνιδα.
Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επίσης σύνοδο την Τρίτη στο Λονδίνο, προσέθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Λίγο νωρίτερα σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη «εντός λίγων ημερών».
Τα σχέδια για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη προβλέπουν μια αποστολή 90 ημερών, αλλά η διορία αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Πολλές από τις υποθέσεις στον σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει (...) εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι στην αποστολή αυτή, η οποία εγκρίθηκε χθες, αναμένεται να μετάσχουν δεκάδες αεροσκάφη από την 28μελή στρατιωτική συμμαχία.

Πολιτική λύση για τη Λιβύη επεξεργάζονται Γαλλία και Βρετανία 170 Τόμαχοκ κατά του Καντάφι

Οι συμμαχικές δυνάμεις που επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη έριξαν 16 πυραύλους Τόμαχοκ και πραγματοποίησαν 153 πτήσεις το 24ωρο που πέρασε, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 170 τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης, έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

Στόχος τους το πυροβολικό, οι μηχανοκίνητες δυνάμεις και η διοίκησή τους και οι υποδομές ελέγχου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.

Την παρασκευή, πολεμικά αεροσκάφη ακούστηκαν κοντά στην πόλη Αζνταμπίγια στην ανατολική Λιβύη και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν εκεί.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση που πήρε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ να αναλάβει την «ομπρέλα» των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με στόχο της επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει μια αποστολή 90 ημερών, διάρκεια ωστόσο, που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

"Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει (...) εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσοτερο ή λιγότερο" είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα» είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που πρώτος είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη «εντός ολίγων ημερών».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ότι «η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

"Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στη Συμμαχία.

Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες - μέλη συμφώνησαν, μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μέσα σε μία ή δύο ημέρες, υποστηρίζοντας ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

"Υπήρξε συμβιβασμός και η επιχείρηση θα ανατεθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία επήλθε μετά από τηλεφωνική συνδιάσκεψη μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας.

Πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν και την Πέμπτη τις επιθέσεις προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα λιβυκό πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.