Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ούτε η χούντα είχε τολμήσει να τα βάλει με τούς Άραβες!


Η επίσκεψη Παττακού στην Αίγυπτο
Αριστερά: Το καθεστώς Παπαδόπουλου διατήρησε τη φιλοαραβική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο αντιπρόεδρος Στ. Παττακός πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στον Λίβανο.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ

47 χρόνια πριν.Τον Φεβρουάριο του 1971, ο αντιπρόεδρος της δικτατορικής κυβέρνησης υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανός Παττακός, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, Ανουάρ Σαντάτ. Η επίσκεψη Παττακού στο ισχυρότερο αραβικό κράτος της εποχής, λίγους μήνες μετά την κρίση της Ιορδανίας και τον «Μαύρο Σεπτέμβρη», θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής του δικτατορικού καθεστώτος να ενισχύσει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Fr. Nietzsche: Η Ηθική των δούλων


Friedrich Nietzsche 1844–1900

Διαλεκτική του καλού και του κακού

1. Τα βαθύτερα νοήματα που εκφράζουν οι έννοιες του καλού και του κακού συνδέονται με αιτήματα πολιτισμικών και κοινωνικών μετασχηματισμών. Γι’ αυτό το λόγο περικλείουν τη σκέψη του κόσμου και αποκαλύπτουν την αλήθεια της γλώσσας του. Δεν δικαιολογούν μονοσήμαντες ή περιοριστικές θεωρήσεις που θα ακύρωναν τη δημιουργική σκέψη του ανθρώπου. Δεν αναλώνονται σε μια «φιλοσοφία της κουζίνας» (Χέγκελ) ούτε σε ηθικά κηρύγματα ή δόγματα που υπηρετούν εφήμερους ιδεολογισμούς. Αφορούν στο ίδιο το μυστήριο της ύπαρξης, που μας καλεί να προσδοκούμε το ανέλπιστο και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της απόφασης. Κάθε τέτοια ανάληψη δεν είναι στατική και τελεσίδικη. Διαμορφώνεται ανάλογα με τις κοινωνίες, τους τόπους, τις εποχές, αλλά και στη βάση μας ηθικής, η οποία στέκεται κριτικά στη μεταφυσική αντίληψη περί μιας ανεξάρτητης από την ελεύθερη βούληση ιδέας του καλού.

2. Σύμφωνα με τον Schelling καθετί που υπάρχει μπορούμε να το κατανοούμε στο θεμέλιο του Είναι του μόνο ως προϊόν της βούλησής μας, εφόσον αυτή η βούληση είναι στην αντικειμενική της αλήθεια η ελευθερία να επιλέγουμε και να πράττουμε το καλό. Κατά τον Kierkegaard, δυνάμει της βουλητικής μας πράξης το καλό και το κακό αναγνωρίζονται ως θεμελιακές κατηγορίες του ηθικώς πράττειν. Η καινοτομία ενός τέτοιου βούλεσθαι έγκειται στο να προάγει αλήθειες που αποσαρθρώνουν την ψευδή συνείδηση και συνάμα καθιστούν περιττή μια εξωτερικά επιβεβλημένη ηθική, δηλαδή σωρευτικές και απρόσωπες αναλύσεις ή δεοντολογίες που προωθούν ορισμένοι ηθικιστές και οι οποίες τελικά δικαιολογούν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων<.

“Βόμβα” Κύρτσου: Σε διατεταγμένη “υπηρεσία” από το Μαξίμου ο Λοβέρδος – σχέδιο Μητσοτάκη να είναι ο “Δούρειος Ίππος” στο Renew Europe !


Σε μια πολύ σημαντική καταγγελία – αποκαλυψη προχώρησε ο ευρωβουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος Renew Europe (Μακρόν), Γιώργος Κύρτσος! Ο πρώην ευρωβουλευτής με τη ΝΔ που διαγραφτηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις καταγγελίες του για διαφθορά και τις υποκλοπές (ήταν και ο ίδιος θύμα) με ανάρτησή του αναφέρεται σε “σχέδιο” Μητσοτάκη – Λοβέρδου να εργαλειοποιηθεί το κόμμα που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ως “Δούρειος Ίππος” του Μαξίμου στον χώρο του Renew Europe για να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Αναφέρει σχετικά στην ανάρτησή του ο Γιώργος Κύρτσος:

“Δυστυχώς,πίσω από τον Λοβέρδο,το Μαξίμου.
Οι πηγές μου στις Βρυξέλλες περιγράφουν το ακόλουθο σενάριο:
Ο Λοβέρδος φτιάχνει κόμμα υποτίθεται α λα Μακρόν.
Ανοίγεται σαν κεντρώος στο Renew Europe,το οποίο δίνει μάχη στο ΕΚ κατά της υποβάθμισης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Το κόμμα Λοβέρδου δεν μπορεί να φτάσει το όριο του 3%.
Γι αυτό θα ενταχθεί ο Λοβέρδος σαν ανεξάρτητος στην ευρωλίστα της ΝΔ παραμένοντας επικεφαλής του νέου κόμματος.

Κασσελάκης στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς» – Οι 4 άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία παρουσιάζοντας τους 4 άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο.

– Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό.

– Ευημερία και πρόοδο για όλους

– Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας

– Πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα περνάει δύσκολα. Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας».

• Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Η ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ. Οι υποδομές του συστήματος υγείας, που χρηματοδοτήθηκαν από τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων, εκχωρούνται στους ιδιώτες. Εμπορευματοποιείται το
ΕΣΥ, δημιουργούνται 2 ταχύτητες ασθενών.

Ο Μητσοτάκης έχασε τον Βορίδη, αλλά του έμεινε η Σακελλαροπούλου


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν λαμβάνει υπόψη της ότι είναι αρχηγός του κράτους και εγγυήτρια του πολιτεύματος και όχι κυβερνητική προέκταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και ιδίως το Σύνταγμα. Σε συνδυασμό και με τους ανθρώπους τοποθέτησε για να το προστατεύουν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο πρόεδρος της Βουλής, οι επικεφαλής κάποιον ανεξάρτητων Αρχών και κυρίως η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την αρχή της θητείας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου λειτουργεί… συμπληρωματικά με την κυβέρνηση – σαν να είναι μέλος της.

Καλλιεργεί ακόμη και οικογενειακές σχέσεις με τους Μητσοτάκηδες – κρατώντας σε απόσταση τα υπόλοιπα κόμματα και τους επικεφαλής τους.

Αρχηγός κράτος να κάνει… οικογενειακώς παρέα με το πρωθυπουργικό ζεύγος, ή να ασπάζεται την κόρη τους – κατά την διάρκεια ορκωμοσίας της κυβέρνησης – δεν είχε άλλη φορά η Ελλάδα.

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ χιλιάδες παρακολουθήσεις – Τι καταγγέλλει ο Χρ. Ράμμος


Συγκλονιστικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2022 που δημοσιεύτηκε με μεγάλη καθυστέρηση το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τον πρόλογο της οποίας υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Ράμμος, η ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η αντιτρομοκρατική (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ), απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), συνολικά 6.705 άρσεις απορρήτου, για τους οποίους η εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε κάνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με την έκθεση:

-Η ΕΥΠ απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 επιπλέον 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα.

-Η αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) παρέλειψε να αποστείλει στην ΑΔΑΕ 5.988 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021 και επίσης το έκανε εντός του 2022.

Ενας πατέρας και η νέα του σύντροφος εκτελέστηκαν την Τετάρτη (31/1) στην Κίνα, καθώς οργάνωσαν τη δολοφονία των δύο μικρών παιδιών του άνδρ...


Ενας πατέρας και η νέα του σύντροφος εκτελέστηκαν την Τετάρτη (31/1) στην Κίνα, καθώς οργάνωσαν τη δολοφονία των δύο μικρών παιδιών του άνδρα πετώντας τα από ένα παράθυρο του 15ου ορόφου, όπως ανακοίνωσε δικαστήριο.

Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2020 σε μια πολυκατοικία στη μεγάλη πόλη Τσονκίνγκ (νοτιοδυτικά).

Ο Ζανγκ Μπο, ο πατέρας των παιδιών εξήγησε ότι σκότωσε τον ενός έτους γιο του και την 2χρονη κόρη του, από τον πρώτο γάμο του, για να ευχαριστήσει τη νέα του σύντροφο, την Γε Τσενγκτσέν, και έτσι να μπορέσει να την παντρευτεί. Η οικογένειά της δεν δεχόταν να παντρευτεί έναν άντρα που είχε ήδη παιδιά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τι ανέφερε το δικαστήριο
«Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 2024, το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο Νούμερο 5 της Τσονγκίνγκ ακολούθησε την εντολή που εκδόθηκε από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο και εκτέλεσε τους Ζανγκ Μπο και Γε Τσενγκτσέν», ανέφερε το δικαστήριο σε σημερινή του δήλωση.

Νομίζουν ότι έτσι θα νικήσουν το δίκιο των φοιτητών! Άγρια καταστολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Γκλόμπ, ξύλο και χημικά κατά των υπερασπιστών του Συντάγματος


Νομίζουν ότι έτσι θα νικήσουν το δίκιο των φοιτητών! Άγρια καταστολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Γκλόμπ, ξύλο και χημικά κατά των υπερασπιστών του Συντάγματος

Η κυβέρνηση που καταπάτά το αρθρο 16 του Συντάγματος αποκαλεί τους φοιτητές και τους μαθητές που το υπερασπίζονται “ληστές” και τους επιτίθεται με την αγριότητα των δυναμεων καταστολής για να τους υποταξει!

Το καθεστώς νομιζει ότι μ αυτό τον τρόπο θα νικήσει τους φοιτητές.

Άγρια επίθεση με ξύλο και χημικά δέχτηκαν από τα ΜΑΤ οι φοιτητές που διαδήλωναν στο κεντρό της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όταν οι φοιτητές προχώρησαν προς τον αστυνομικό φραγμό επί της Βασιλίσσης Σοφίας, τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Απίστευτο! Με τους αγρότες να “καίγονται” Συμφωνία των «27» για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας με ακόμα 50 δισ. Υπέγραψε και ο Μητσοτάκης …


Με τους αγρότες να καιγονται σε όλη τη Ευρώπη και να βρίσκονται στους δρόμους των Βρυξελλών με πάνω από 1300 τρακτερ αλλά και του Παρισιού και της Γερμανιας, σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Πρόκειται για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε παγώσει εδώ και μήνες λόγω του βέτο που είχε ασκήσει ο Βίκτορ Όρμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας φέρεται τελικά να υπέκυψε στις πιέσεις και να συμφώνησε στην παροχή του εν λόγω πακέτου στο Κίεβο. Το βράδυ της Τετάρτη, αλλά και το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν τη έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Όρμπαν είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γερμανό Καγκελάριο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Οι επαφές διευρύνθηκαν και με άλλους ηγέτες, όπως τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Φαίνεται πως αυτές οι επαφές υπήρξαν κομβικές για να πειστεί να αλλάξει στάση, με δεδομένο πως υπήρξαν και κάποιοι συμβιβασμοί από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με αξιωματούχο, η ευρωπαϊκή ηγεσία συμφώνησε στην επανεξέταση των δαπανών σε δύο χρόνια, εάν χρειαστεί, σε παρουσίαση ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή της δέσμης βοήθειας. αλλά και σε μια αναφορά σχετικά με τον μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

F-35 από... χρυσάφι: Μόνο η συντήρηση κοστίζει 300 εκατ. δολάρια το χρόνο - Τεράστιο κόστος για κάθε ώρα πτήσης

Γιάννης Κούσουλας

Δεν είναι απλά το πιο ακριβό αεροσκάφος. Είναι το μαχητικό με τις μεγαλύτερες δαπάνες

Την ώρα που τα αεροσκάφη F-35 βρίσκονται στο προσκήνιο μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Ελλάδα, όλο και περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται για την προμήθειά τους. Ένα από αυτά αφορά το κόστος των F-35 για την αγορά τους, αλλά πολύ περισσότερο για τη συντήρηση ενός αεροπλάνου που θεωρείται το πιο ακριβό σε όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς.

Πόσο κοστίζει ένα F-35
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας θα προχωρήσει στην αγορά 40 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα βάλει στη φαρέτρα της το πιο σύγχρονο μαχητικό που διαθέτει ο ιπτάμενος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο το κόστος ανά αεροσκάφος δεν γίνεται να προσπεραστεί εύκολα.

Στους δρόμους και οι μελισσοκόμοι – Πανελλήνια κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής επίθεσης στο ελληνικό μέλι


Μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στους δρόμους οδηγούνται πλέον και οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι δέχονται συντονισμένη υποβάθμιση της παραγωγής τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πριν λίγες ημέρες σε σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μελισσοκόμων, οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας κατέληξαν σε ψήφισμα που περιγράφει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 το Documento είχε καλύψει τις καταγγελίες μελισσοκόμων ότι δασαρχεία σε πολλές περιοχές έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο «πογκρόμ» κατά των μελισσιών οδηγώντας σε συντονισμένες διώξεις.

Όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, η Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου ορίζεται ως ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης με πορείες και συγκεντρώσεις μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα.
Τα ζητήματα που θέτουν οι μελισσοκόμοι είναι τα εξής:

Στην Λάρισα 20 Ιαν. 2024, οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, που εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους , συνήλθαμε υπό το βάρος των χρόνιων προβλημάτων που καταστρέφουν την μελισσοκομεία και συναποφασίσαμε στις παρακάτω διεκδικήσεις.

Η επίσκεψη Παττακού στην Αίγυπτο

Αριστερά: Το καθεστώς Παπαδόπουλου διατήρησε τη φιλοαραβική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο αντιπρόεδρος Στ. Παττακός πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στον Λίβανο.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ 
 
47 χρόνια πριν.Τον Φεβρουάριο του 1971, ο αντιπρόεδρος της δικτατορικής κυβέρνησης υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανός Παττακός, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, Ανουάρ Σαντάτ. Η επίσκεψη Παττακού στο ισχυρότερο αραβικό κράτος της εποχής, λίγους μήνες μετά την κρίση της Ιορδανίας και τον «Μαύρο Σεπτέμβρη», θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής του δικτατορικού καθεστώτος να ενισχύσει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Η επιλογή της σύσφιγξης των ελληνοαραβικών σχέσεων από το καθεστώς Παπαδόπουλου δεν ήταν ασύμβατη με τη μεσανατολική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων – κάθε άλλο. Πράγματι, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν ακολουθήσει φιλοαραβική πολιτική, ενώ οι σχέσεις των Αθηνών με το Τελ Αβίβ διέρχονταν περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Οι παραδοσιακοί δεσμοί με τον αραβικό κόσμο, τα γενικότερα ελληνικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και στα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, ο φόβος αντιποίνων εις βάρος του αιγυπτιώτη Ελληνισμού και η ανάγκη εξασφάλισης της υποστήριξης των αραβικών κρατών στα Ηνωμένα Εθνη για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που υπαγόρευαν διαχρονικά την υιοθέτηση φιλοαραβικής πολιτικής.

Ο Β.Πούτιν απαντά «πόσο δυτικά» θα προελάσει η Ρωσία: «Όσο χρειαστεί»

Από iskra

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με δήλωσή του νωρίτερα την Τετάρτη ότι το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ επλήγη με δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot αλλά δεν ήταν τόσο αυτή η δήλωση η σημαντική όσο η ακόλουθη.

Αλλά αυτό που πλέον έθεσε στην συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε για το που θα φτάσει η ρωσική προέλαση πετώντας τοο μπαλάκι στην Δύση που στέλνει όπλα στο Κίεβο λέγοντας ότι θα είναι τόσο μεγάλη η αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία όσο χρειάζεται ώστε να πλήττουν τα όπλα του Κιέβου τις ρωσικές πόλεις.

Δηλαδή όσο μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα χορηγεί στην Ουκρανία η Δύση τόσο πιο βαθιά προς την δύση θα προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς με το βλέμμα στους ATACMS. SCALP-EG,κλπ.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για το συμβάν. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου Ilyushin, Il-76 με 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 65 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

«Αυτό που διαβάζουμε όλοι στο Άρθρο 16, σημαίνει αυτό που διαβάζουμε»


«Βρίσκομαι σε μια δύσκολη θέση και δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε τέτοια θέση, γιατί, καλούμαι να επιχειρηματολογήσω ότι αυτό που όλοι μας διαβάζουμε στο Σύνταγμα και όλοι μας καταλαβαίνουμε, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε ειδικοί, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε νομικοί, σημαίνει αυτό που διαβάζουμε». Με αυτήν την ιδιαίτερη αμηχανία ξεκίνησε την εισήγησή του ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής, σε εκδήλωση για την «Παράκαμψη του Συντάγματος και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια». Απέναντι σε ένα άρθρο που είναι ξεκάθαρο στη διατύπωση, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μία εκτενή γνωμοδότηση των Βενιζέλου - Σκουρή περί «σύγχρονης ερμηνείας» που πλέον «θα βρίσκεται σε αρμονία με το Δίκαιο της Ε.Ε.». Πέρα από τα προβλήματα που φέρνει μία τόσο αντίθετη ερμηνεία στο «γράμμα» του άρθρου 16, υπάρχει, σύμφωνα με νομικους και πανεπιστημιακούς, το ζήτημα της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ακόμα και το ζήτημα αν τελικά το Ενωσιακό Δίκαιο έχει αρμοδιότητα να κρίνει το θέμα.

του Θάνου Καμήλαλη

Tη Δευτέρα, η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» πραγματοποίησε εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με θέμα «Η παράκαμψη του Άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Η εκδήλωση περιείχε σειρά σχετικών εισηγήσεων από πανεπιστημιακούς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και δύο μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής που τελεί υπό κατάληψη. Την εκδήλωση συντόνισε η Βαγγελιώ Κοντάκη, δικηγόρος και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης.

“Φυλάξου απ’ τους φύλακές σου” Μενέλαος Λουντέμης

Aλλά εσύ σφίξου, Μέλιο... σφίξου στη σέλα λίγο ακόμη.

Ζήσε ακόμη και τούτη τη βραδιά.

Τον κόσμο τον κάνανε από παράταιρες σελίδες, μιαν άσπρη μια μαύρη.

Κοίτα μη τι ς κάνεις όλες μαύρες.Στις μαύρες δεν γράφεται τίποτα.

Σου είπαν: “Τρέχα! Σε κυνηγάει η Εξουσία!”

Μα δεν σου είπαν όλη την αλήθεια.

Ότι η Εξουσία δεν σε κυνηγάει.

Ότι σου στήνει καρτέρι παντού.

Ξέχασαν να σου πουν ότι η Εξουσία είναι μια αράχνη που ‘χει απλωμένα τα δίχτυα της παντού.

Τα λέει “παραβάσεις”.

Μα τούτες οι “παραβάσεις” κανείς δεν ξέρει πόσες είναι και που τελειώνουν.

Ο Νόμος λέει: “Μην αδικείς”.

Το ξέρεις, είσαι ήσυχο.

Facebook, το κοινωνικό δίκτυο που σκότωσε την ιδιωτικότητα


Της Caroline Sallé, Le Figaro

Το Facebook δεν άνοιξε απλώς ένα ρήγμα στην ιδιωτική μας ζωή. Ενισχύοντας τον εγωισμό των μαζών με καρδούλες, υψωμένους αντίχειρες και λάικς, το κοινωνικό δίκτυο έχει διεγείρει τεχνητά την επιθυμία για επίδειξη.

Ο Mark Zuckerberg απέδειξε ότι ο André Malraux είχε άδικο. Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον ο “μίζερος μικρός σωρός από μυστικά” για τον οποίο έγραφε ο διανοούμενος. Ο νεαρός σπασίκλας της Silicon Valley, και άλλοι που τον ακολούθησαν, τον έχουν μετατρέψει οριστικά σε μια άπειρη μάζα δεδομένων που μπορούν να γίνουν χρήμα.

Αυτή η μεταμόρφωση υπήρξε ραγδαία και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Facebook. Τι σου αρέσει, τι μισείς, τι σκέφτεσαι, με ποιον μιλάς… Ξέρει τα πάντα για σένα. Ή σχεδόν τα πάντα. Από όλα τα κοινωνικά δίκτυα, κανένα δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην ψηφιακή κατασπάραξη της ιδιωτικής μας ζωής.

Το Facebook δεν άνοιξε απλώς ένα ρήγμα στην ιδιωτική μας ζωή. Γκρέμισε όλα τα τείχη, πριν διακηρύξει ότι αυτός ο ανοιχτός κόσμος είναι ο νέος κοινωνικός κανόνας. “Η ιδιωτικότητα τελείωσε”, ορκιζόταν με περίσσιο θράσος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το 2010. Ενώ το νεαρό παιδί-θαύμα αγόραζε τέσσερα σπίτια στη σειρά στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να ζει αθέατος, ενθάρρυνε τους χρήστες του Facebook να αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τον εαυτό τους.

Η νίκη της παλαιστινιακής Αντίστασης θα είναι νίκη των λαών


Στη Γη της Παλαιστίνης, απέναντι στην αποκτήνωση και τη βία των σιωνιστών,
οι Παλαιστίνιοι υψώνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης!
Η νίκη της Αντίστασης θα είναι νίκη των λαών του κόσμου!

Όσο η παλαιστινιακή Αντίσταση αντέχει, όσο στα ερείπια της Γάζας σμπαραλιάζεται ο μύθος του ανίκητου ισραηλινού στρατού και των υπερόπλων του, τόσο ο ισραηλινός φασισμός βυθισμένος στα αδιέξοδα και την απομόνωση, απογυμνώνεται και αποκαλύπτει στην ανθρωπότητα την κτηνώδη φύση του. Είναι πλέον βέβαιο. Η Αντίσταση, αγκαλιασμένη από ολόκληρο τον Παλαιστινιακό λαό, απο­δεικνύεται σκληροτράχηλη για το χαϊδεμένο παιδί του δυτικού ιμπεριαλισμού. Το πληγωμένο, από τα χτυπήματα της Αντίστασης, σιωνιστικό τέρας, απέναντι στο έπος του ηρωικού λαού της Γάζας επιστρατεύει τον γκεμπελισμό και τον τρόμο, ναζιστικά διαγ­γέλματα και πρακτικές, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε βία και βαρβαρότητα ακόμα και εκείνα του τρίτου ράιχ.


Αποτρόπαιες δηλώσεις, βία και ανείπωτα εγκλήματα

Οι τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών του Ισραήλ ξεπερνούν κάθε όριο σε θράσος, κυνισμό και κτηνωδία και είναι ενδεικτικές του πραγματικού περιεχομένου της απάνθρωπης σιωνιστικής θεωρίας. Που δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει τις τραγικές ομοιότητες της με την ιδεολογία της άλλης «άριας φυλής», εκείνης του ναζισμού. Κάτω από την πίεση των γεγονότων και σε μια θεωρητικά κρίσιμη στιγμή, όπου το Ισραήλ και ο δυτικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας καλούνται να απαντήσουν στους Διεθνείς Οργανισμούς στις κατηγορίες για γενοκτονία, ο ένας μετά τον άλλον, υπουργοί, βουλευτές και στρατιωτικά στελέχη «κελαηδούν» και με τις δηλώσεις τους επικυρώνουν ακριβώς την κατηγορία για γενοκτονία!

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 1η Φλεβάρη;


Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1327 Ο έφηβος Εδουάρδος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά η χώρα κυβερνάται από τη μητέρα του, Ισαβέλλα, και τον εραστή της, Ρογήρο Μόρτιμερ.

1411 Υπογράφεται η Πρώτη Συνθήκη Ειρήνης του Τόρουν στο Μοναστικό Κράτος των Τευτόνων Ιπποτών.

1713 Κατόπιν διαταγής του Οθωμανού σουλτάνου, συλλαμβάνεται στο Μπέντερ της Μολδαβίας ως ανεπιθύμητος ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας.

1793 Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

1814 Εκρήγνυται το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας περίπου 1200 άτομα, στην πιο καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου.

1861 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το Τέξας αποσχίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1862 Ξεσπά στο Ναύπλιο επανάσταση κατά της βασιλείας του Όθωνα.

Iran Film Festival: από τη NEW STAR και το μορφωτικό κέντρο της πρεσβείας του Ιράν


Η New Star σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν διοργανώνει στο STUDIO new star art cinema το 1ο ATHENS – IRAN FILM FESTIVAL, παρουσιάζοντας ταινίες από το Ιράν με ελεύθερη είσοδο.Την έναρξη του Φεστιβάλ θα χαιρετίσει ο πρέσβης Ιράν, Malek Hossein Givzad.
Αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμά καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Henas – 2022 του HosseinDarabi _1ω +42λ: βιογραφικό ταινία που αφηγείται την ιστορία των ρομαντικών προσπαθειών μιας γυναίκας να βγάλει τη ζωή της από την αβεβαιότητα και την ταραχή. Η ιστορία είναι αληθινή της ζωής του πυρηνικού επιστήμονα, Dariush Rezainejad (σσ. δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Τεχεράνη, σύμφωνα με αναφορές σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ντάριους Ρεζάι-Νετζάντ σκοτώθηκε μπροστά από το σπίτι του στα ανατολικά της πόλης, όταν δύο ένοπλοι με μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ _το Αλ Τζαζίρα, ανέφερε –μιλώντας με μάρτυρες, ότι και η σύζυγος του τραυματίστηκε επίσης και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, εργαζόταν για το υπουργείο Άμυνας και είχε δεσμούς με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας). Με μια ελεύθερη ερμηνεία της ζωής του μάρτυρα, ο Hossein Darabi απεικονίζει τα προβλήματα και τις συγκρούσεις της ζωής του πριν από το θάνατό του, με βάση μαρτυρίες της συζύγου του Shohreh, οπότε η ταινία έχει γυναικεία δομή και ατμόσφαιρα. Οι πολεμικές σκηνές δεν είναι τόσες πολλές, οπότε το ακατάλληλη για ανήλικους (κάτω των 13) έχει να κάνει με πολιτική επιλογή της διανομής – δεν ισχύει για τη NEW STAR