Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες: Μια 29χρονη κόρη μεταναστών στο Κογκρέσο

Πριν από έναν χρόνο, μπορούσε κανείς να συναντήσει την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, πίσω απο την μπάρα του Flats Fix, ενός μικρού μεξικάνικου εστιατορίου κοντά στην Union Square της Νέας Υόρκης. Από τον Ιανουάριο θα μπορεί να την συναντήσει στην Ουάσινγκτον αφού θα εκπροσωπεί την Νέα Υόρκη στο Κογκρέσο--η νεότερη βουλευτής, μαζί με την 'Αμπι Φίνκεναουερ στην Αϊόβα, που εξελέγη μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Κι όμως η 29χρονη Αλεξάντρια, μέλος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατατρόπωσε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, δεν έχει αρκετά χρήματα για να νοικιάσει διαμέρισμα στην πόλη Ουάσινγκτον.

Η Αλεξάντρια, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε εργαστεί στο επιτελείο του Μπέρνι Σάντερς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ και για τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ενώ έχει δουλέψει ακόμη ως εκπαιδευτικός διοικητής στο Εθνικό Ισπανόφωνο Ινστιτούτο.

Η εκστρατεία της βασίστηκε σε μια εξαιρετικά φιλελεύθερη ατζέντα: μια ομοσπονδιακή υπηρεσία αστυνόμευσης για το μεταναστευτικό, πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, εγγυήσεις για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας, πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους, έλεγχος της οπλοκατοχής, τέλος στις ιδιωτικές φυλακές, πρόσβαση σε στέγαση για όλους.

«ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ»..


«Οι άνθρωποι συνδέονται με φιλία και τα έθνη με συμφέροντα» (Χόχουτ)
Η επικαιρότητα των ημερών και ο φόβος μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Συρία έφερε στην επιφάνεια ένα παλιό όσο και σύγχρονο ερώτημα – ζητούμενο: Την ΗΘΙΚΗ της ΔΥΝΑΜΗΣ και το μέλλον – ΟΡΙΑ των ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ.

Αποτελεί κοινό τόπο και ιστορική διαπίστωση πως αυτός που κατέχει δύναμη – είτε πρόσωπο είναι αυτό, είτε φορέας, είτε κράτος – έχει την τάση να μετασχηματίζει αυτή σε βία. Η δύναμη και η βία αποτελούν τις δυο βασικές συνιστώσες της Εξουσίας και των ηγεμόνων. Η εξουσία πηγάζει – εδράζεται στη δύναμη και αισθητοποιείται μέσα από ενέργειες και συμπεριφορές, που δεν χαρακτηρίζονται τόσο από την επιείκεια, τη διαλλακτικότητα και την πειθώ (λόγο), όσο από τη χρήση βίας.
Αποτελεί, δηλαδή, φυσική νομοτέλεια και ιστορικό νόμο η χρήση βίας από αυτούς που αισθάνονται δυνατοί και ασκούν ή επιθυμούν να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Οι αναλύσεις των σύγχρονων ιστορικών για τα κίνητρα και τους στόχους της συμπεριφοράς της μόνης στον κόσμο μας υπερδύναμης, των Η.ΠΑ. αλλά και των άλλων χωρών που φιλοδοξούν να την αντικαταστήσουν, δεν προσθέτουν τίποτε παραπάνω από εκείνα που εύστοχα διαπίστωσε πριν από χιλιάδες χρόνια ο Θουκυδίδης:

Η Αρχαία Αθήνα όπως δεν την έχετε ξαναδεί σε μια μοναδική 3D αναπαράσταση...


Βλάχοι, Καραγκούνηδες, Αρβανίτες και άλλοι πληθυσμοί που διαμόρφωσαν τη νεότερη Ελλάδα.

Του Αντώνη Ρηγόπουλου

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Σταματόπουλος εξηγεί στο Sputnik ποιες ήταν οι βασικές εθνοτικές ομάδες που συνδιαμόρφωσαν το νεότερο ελληνικό έθνος.

Βλάχοι, Αρβανίτες, Καραμανλήδες και Τουρκοκρητικοί. Ο ελλαδικός χώρος, μεταξύ των άλλων, μπορεί να ιδωθεί και ως ένα τεράστιο πεδίο κοινωνιολογικής και εθνογραφικής ανάλυσης χάρη στους ιδιαίτερους πληθυσμούς που έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο ελληνικό έθνος μετά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο καθηγητής Βαλκανικής και ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, μίλησε στο Sputnik και εξηγεί με αδρές γραμμές, το πώς διαμορφώθηκε η σύγχρονη ελληνική συνείδηση, αναφέρεται στους πληθυσμούς, τις εθνοτικές ομάδες που συνυπήρξαν εδώ, τα οθωμανικά κατάλοιπα, αλλά και τον ρόλο των θρησκείας σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Oι εθνοτικές ομάδες της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας

Νορβηγία της Μεσογείου η Κύπρος και πιθανώς η Ελλάδα


Σωτήρης Καμενόπουλος

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil πλέει στα νερά της Μεσογείου και σε λίγες ημέρες θα αρχίσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του 2009-2010 είχε πρωτοξεκινήσει η συζήτηση στην Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες. Όποιος πριν από 8 χρόνια τολμούσε να μιλήσει για αυτά τα θέματα θεωρούνταν τρελός ή γραφικός. Κι όμως, σήμερα το γεωτρύπανο της Exxon Mobil είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά. Ποιός το πίστευε πριν οκτώ χρόνια αυτό; Αυτό που σήμερα ακούγεται και διαβάζεται ως ένα φυσιολογικό, απλό γεγονός της καθημερινής ειδησεογραφίας, πριν από οκτώ χρόνια αποτελούσε ανέκδοτο ή επιστημονική φαντασία.

Αρκετές φορές έχει αναφερθεί από ορισμένες πλευρές το επιχείρημα-καραμέλα ότι όσοι στηρίζουν σθεναρά τις έρευνες των ελληνικών υδρογοναθράκων έχουν φαντασιώσεις ότι θα γίνουμε το Κατάρ της Μεσογείου ή η Σαουδική Αραβία των Βαλκανίων ή έστω η Νορβηγία. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι σήμερα είμαστε ή ότι θα γίνουμε Σαουδική Αραβία ή Κατάρ ή Νορβηγία σε μία ημέρα. Τουλάχιστον όχι, μέχρι να ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μετά, όμως, εάν οι έρευνες είναι επιτυχείς, η συζήτηση θα αλλάξει ραγδαία. Τότε βέβαια θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε τα γεγονότα.

Μαριχουάνα και εγκληματικότητα: Η Ουρουγουάη δείχνει το δρόμο


Στέλιος Κούλογλου

Όταν στο Μοντεβίδεο συζητάς για τα πρόσφατα μαφιόζικα επεισόδια στην Αθήνα και την εγκληματικότητα, έχουν μια λύση να σου προτείνουν για τον περιορισμό της: νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας.

Το 2013 όταν επικεφαλής της χώρας ήταν ο θρυλικός «Πέπε» Μουχίκα, πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος και ο φτωχότερος πρόεδρος στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο για την αποποινικοποίηση- νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Οι πολίτες της χώρας επιτρέπεται να καλλιεργούν μάξιμουμ 6 φυτά μαριχουάνας στο σπίτι τους, να ιδρύουν κλαμπ με το πολύ 45 μέλη τα οποία μπορούν να αξιοποιούν 40 γραμμάρια από τη κοινή τους παραγωγή το μήνα ή να την αγοράζουν από το τοπικό φαρμακείο. (Η νομοθεσία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στη φαρμακευτική και τη ψυχαγωγική-ψυχοτρόπα μαριχουάνα). Και οι τρεις αυτές κατηγορίες χρηστών είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις δραστηριότητες τους στην αστυνομία.