Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Κουφοντίνας για τη βόλτα του στην Αθήνα: Το πρόβλημα είναι ότι πήρα άδεια;


Η φωτογραφία που τον έδειχνε να περπατά στους δρόμους της Αθήνας, κοντά στα σημεία όπου ως εκτελεστής της 17 Νοέμβρη είχε δολοφονήσει τα θύματα του, είχε προκαλέσει σάλο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απαντά ότι το πρόβλημα δεν είναι πως παίρνει εκείνος άδεια.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο εκτελεστής της «17Ν» και καταδικασμένος πολλάκις σε ισόβια, υπερασπίστηκε τη βόλτα του στην Αθήνα, περιγράφοντας την κατάσταση που αντίκρισε. Δεν αρνείται ότι μαζί του ήταν στέλεχος του Ρουβίκωνα, ενώ χαρακτηρίζει πολιτική υπόθεση τις άδειές του και τις αντιδράσεις που προκαλούνται κάθε φορά από τις ΗΠΑ και την Τουρκία.click4more Σάλος από την «βόλτα» Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι άδειές του και τις «φωνές» πως η κυβέρνηση δεν τις σταματά, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστηρίζει πως αυτό δείχνει ολοκάθαρα πως «πρόκειται για απολύτως πολιτική υπόθεση, αυτό ακριβώς που δεν θέλησαν ποτέ να παραδεχτούν».

Αφήνει αιχμές γιατί «έχουν ασχοληθεί ποτέ με την άδεια οποιουδήποτε άλλου; Ή μήπως ο Σάββας, με αναπηρία 98%, έχει λιγότερα προβλήματα υγείας από τους Φλώρους της κάθε εποχής; Και τα λέει αυτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παραμένουν «φονιάδες των λαών», που αυτή τη στιγμή οργανώνουν τον αιματηρό εμφύλιο στη Βενεζουέλα. Τα λέει η κυβέρνηση της Τουρκίας που σφάζει αυτή τη στιγμή τους Κούρδους στη Συρία. Τα λέει η αντιπολίτευση που έφερε τα μνημόνια που οργάνωσαν τον πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας. Και τα λέει χρησιμοποιώντας έναν λόγο μεταμφυλιακής περιόδου, ομολογώντας έτσι ότι εκεί θέλει να οδηγήσει τη χώρα».

Εργαζόμενη μητέρα: Ο σύγχρονος «δούλος»

Το πρωί βιάζεται στον δρόμο να πάει γρήγορα στη δουλειά της. Έτσι βιαστικά επιστρέφει σπίτι. Καθισμένη στο γραφείο βοηθάει το παιδί στα μαθήματα. Μιλάει στο τηλέφωνο με τον παιδίατρο για να κλείσει ραντεβού. Βάζει ένα πλυντήριο και μαζεύει το σπίτι. Σκέφτεται πότε θα πάει το παιδί να αγοράσει ένα ρούχο που χρειάζεται. Κοιτάει το ρολόι για να μην αργήσει να το πάρει από το φροντιστήριο τώρα που σκοτεινιάζει και νωρίτερα. Πάνω από την κουζίνα, ετοιμάζει το αυριανό φαγητό. Στην τηλεόραση βλέπει ένα σποτ που της τονίζει ότι δεν πρέπει να αμελήσει το εμβόλιο της κόρης της -είναι δική της ευθύνη, πατέρας δεν εμφανίζεται στο σποτ. Και το βράδυ, μισοκοιμισμένη, ακούει σε μια εκπομπή κάποιους να μιλούν για την «ισότητα των φύλων».

Πράγματι, στη δημόσια συζήτηση έχει επανέλθει το «γυναικείο ζήτημα». Αλλά τι σημαίνει «γυναικείο ζήτημα»; Τι σημαίνει «ίσες ευκαιρίες»; Και αυτοί που το λένε -άντρες και γυναίκες- εννοούν όλοι το ίδιο πράγμα;

Είναι αλήθεια ότι η ζωή για τις εργαζόμενες μητέρες μπορεί να είναι καλύτερη σε κάποιες χώρες, χειρότερη σε άλλες, ανάλογα με το επίπεδο κοινωνικού κράτους και τον συντηρητισμό της κοινωνίας -συνήθως αυτά τα δύο πηγαίνουν χέρι-χέρι. Όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι η πίεση στην εργαζόμενη μητέρα αυξάνεται παντού.