Κυριακή 13 Απριλίου 2025

«Το φάντασμα του μηδενισμού» Μια σημαντική παρέμβαση του Ιταλού φιλόσοφου Αντρέα Τζοκ


Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην ιταλική διαδικτυακή επιθεώρηση Krisis ένα άρθρο του Αντρέα Τζοκ, που είναι ήδη γνωστός στο αναγνωστικό κοινό του Δρόμου, στο οποίο ο Ιταλός φιλόσοφος και πανεπιστημιακός εξηγεί γιατί και πώς παρακμάζει η Δύση. Δείχνοντας πώς η χρηματιστική ολιγαρχία επιβάλλει ένα μοντέλο αχαλίνωτου και ανιστορικού ατομικισμού και «αρνητικής ελευθερίας», υποστηρίζει ότι, χωρίς κοινά νοήματα και βαθιές ρίζες, η Δύση κινδυνεύει να καταρρεύσει. Διότι, αναρωτιέται, ποιο μέλλον περιμένει έναν πολιτισμό που έχει χάσει την ψυχή του; Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο απαιτεί συγκέντρωση, αλλά τελικά ανταμείβει πολλαπλά την αναγνώστρια και τον αναγνώστη που θα το μελετήσει. Παραθέτουμε εδώ την εισαγωγή της επιθεώρησης Krisis, ενώ στην επόμενη σελίδα, πριν το καθαυτό άρθρο, παρατίθεται μια συνοπτική παρουσίασή του που –πιστεύουμε– θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να διαβαστεί με την προσοχή που του αξίζει.

Εισαγωγικό σημείωμα της επιθεώρησης Krisis:

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού που ευαγγελίζονταν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς. Είναι κάτι δόλιο: το φάντασμα του μηδενισμού. Ενώ η Δύση επιδεικνύει τα τρόπαια της τεχνολογικής προόδου και του φιλελεύθερου ατομικισμού, ένα υπαρξιακό κενό απλώνεται στα θεμέλιά της, διαβρώνοντας την ίδια την ουσία του πολιτισμού μας. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτόν τον αχαλίνωτο μηδενισμό; Γιατί φαίνεται να πλήττει με ιδιαίτερο τρόπο τη Δυτική κοινωνία; Και πώς είναι συνυφασμένος με την ισχυροποίηση του παγκόσμιου καπιταλισμού και την απώλεια της ταυτότητας; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στον Αντρέα Τζοκ, καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Ο Ενγκελς προέβλεψε τους δασμούς του Τραμπ, του Άρη Χατζηστεφάνου


ΠΗΓΗ:efsyn

Πριν από 137 χρόνια ο Φρίντριχ Ενγκελς κατάφερε να προβλέψει το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας αναλύοντας τους δασμούς που άρχισε να επιβάλλει σε εισαγόμενα προϊόντα. Ισως σήμερα να έγραφε για το τέλος της αμερικανικής αυτοκρατορίας αναλύοντας τις εφαρμογές.

«Οπρόεδρος (Τραμπ) έχει τόσες πιθανότητες να πετύχει την επαναβιομηχανοποίηση της Αμερικής (με τους δασμούς) όσες έχεις αν προσπαθείς να επιδιορθώσεις τον υπολογιστή σου χτυπώντας τον με μια βαριοπούλα», έγραψε στις αρχές της περασμένης εβδομάδα ο Βρετανός ιστορικός σερ Νάιλ Φέργκιουσον. Το γεγονός ότι ο Τραμπ πιεζόμενος από τις αγορές ομολόγων αναγκάστηκε τελικά να πραγματοποιήσει αυτό που οι Μόντι Πάιθον θα αποκαλούσαν «πολύ γενναία υποχώρηση» δεν αλλάζει και πολλά στις αναλύσεις του Φέργκιουσον.

Οποια γνώμη και αν έχει κανείς για τον συντηρητικό, φιλελεύθερο ιστορικό, που δήλωνε φίλος του Κίσινγκερ, θαυμαστής του Ρίγκαν και συνοδοιπόρος του Τραμπ στη μάχη απέναντι στη «Woke ατζέντα», είναι γεγονός ότι ξέρει ένα-δυο πράγματα παραπάνω για την πτώση αυτοκρατοριών – και κυρίως της βρετανικής. Οταν λοιπόν υποστηρίζει ότι η αμερικανική αυτοκρατορία έχει «σπάσει» πέρα από κάθε δυνατότητα επιδιόρθωσης και πως η Pax Americana προχωρά σε μια μορφή αποαποικιοποίησης εγκαταλείποντας τον έλεγχο σε ζώνες επιρροής της, πολλοί τον ακούν με προσοχή.

Η διαίρεση της Ουκρανίας σε τρία μέρη πυροδοτεί νέα σύγκρουση


@ REUTERS/Gleb Garanich - Κείμενο: Andrey Rezchikov

Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Προέδρου των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ και Στίβεν Γουίτκοφ, βρήκαν τους ταχύτερους δυνατούς τρόπους για να επιλύσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέρουν δυτικά μέσα ενημέρωσης. Προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε ζώνες ελέγχου μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και Ρωσίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του μεταπολεμικού Βερολίνου, και να αναγνωριστεί το «ρωσικό καθεστώς» τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών. Τι σημαίνουν αυτές οι ιδέες για μια πραγματική εκεχειρία;

Η βρετανική εφημερίδα The Times, επικαλούμενη τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Kellogg, έγραψε ότι μετά το τέλος της σύγκρουσης, η Ουκρανία θα μπορούσε να χωριστεί σε ζώνες ελέγχου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βερολίνου το 1945.

Σύμφωνα με την ιδέα του Kellogg, βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σταθμεύσουν στη δυτική Ουκρανία και η Ρωσία θα έπαιρνε τον έλεγχο των ανατολικών εδαφών, δηλαδή των τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας - περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Έτσι, μιλάμε για οριοθέτηση νέων συνόρων κατά μήκος του Δνείπερου.

Συνταρακτική αποκάλυψη από Κίεβο για το ρωσικό χτύπημα στο Sumy: Ο ουκρανικός στρατός ήθελε διακαώς νεκρούς αμάχους


Αν και οποιαδήποτε απώλεια ζωής αμάχων είναι τραγική, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκόπιμα συνδύασαν τη στρατιωτική και την πολιτική παρουσία, χρησιμοποιώντας τους ουσιαστικά ως ανθρώπινες ασπίδες

Στις 13 Απριλίου 2025 η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Sumy χτυπώντας το συνεδριακό κέντρο του κρατικού πανεπιστημίου και το κτίριο Νο. 2 της Ένωσης Τραπεζών.
Ενώ οι ουκρανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Zelensky κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους, άλλα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιο περίπλοκη και πολύ πιο κυνική κατάσταση.
Το φρικτό βίντεο με απώλειες αμάχων στους δρόμους κοινοποιήθηκε αμέσως ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης μαζί με κατηγορίες για έγκλημα πολέμου από Ουκρανούς αξιωματούχους και δυτικούς.
Οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 31 νεκρούς και 99 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Ωστόσο, Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν σύντομα ότι ο ρωσικός πύραυλος δεν στόχευε αμάχους αλλά ουκρανικά στρατεύματα, υποθέτοντας πως η τραγωδία ήταν το αποτέλεσμα μιας άλλης πρόκλησης του καθεστώτος του Κιέβου.
Το χτύπημα κατευθύνθηκε σε συγκέντρωση Ουκρανών στρατιωτικών από την 117η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας, που είχαν συγκεντρωθεί στο συνεδριακό κέντρο για μια τελετή απονομής βραβείων και για να γιορτάσουν την επέτειο ίδρυσης της μονάδας.

«Μία άγνωστη στο πανελλήνιο ναζιστική θηριωδία.»


(Σε οποιοδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αυτή η τραγική μάνα με το αποκεφαλισμένο μωρό στην αγκαλιά της, θα αποτελούσε σύμβολο κατά της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς και της φρίκης του πολέμου. Στην Ελλάδα, ούτε καν στον τόπο μαρτυρίου, στα Κανάλια Καρδίτσας, δεν αναγνωρίστηκε η μορφή της, το δράμα, το γεγονός. Έρχεται τώρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλιωτών της Αθήνας να γράψει ιστορία, στην μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας.)

Κανάλια Καρδίτσας: Μαρτυρικό χωριό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλιωτών της Αθήνας ήδη από το 2023 που συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές, προσπαθεί με ενέργειές του προς την πολιτεία, να αναγνωρισθούν τα Κανάλια ως Μαρτυρικό χωριό. Αφετηρία υπήρξε η πετυχημένη μεγάλη σχετική συναυλία τον Αύγουστο του 2023.

2.(Αφίσα της συναυλίας)

Σ’αυτό το δύσκολο αλλά δίκαιο εγχείρημα οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι μας αναλόγως των δυνατοτήτων μας.

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις γύρω από την χρηματοδότηση της «Ομάδας Αλήθειας»: Προπαγανδιστικός μηχανισμός συνδεδεμένος με τη ΝΔ


Το λογότυπο της διαδικτυακής «Ομάδας Αλήθειας» via Facebook @Ομάδα Αλήθειας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Inside Story για την ιδιωτική εταιρεία, η οποία απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που έχουν κομβικό ρόλο στην διαδικτυακή «Ομάδα Αλήθειας».

Το ρεπορτάζ κατονομάζει την εταιρεία Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, στην οποία απασχολούνται από το 2018 οι διαχειριστές της «Ομάδας Αλήθειας». Στην εταιρεία, ακόμη, φέρονται να απασχολούνται και εργαζόμενοι στην επικοινωνία και την στρατηγική της Νέα Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα χρειάζεται πολλές ομάδες αλήθειας.

«Φοβερή αποκάλυψη. Ένας ιδιώτης πληρώνει άλλους ιδιώτες. Τα παιδιά της ομάδας αλήθειας έχουν βγει με ονόματα. Η χώρα χρειάζεται πολλές ομάδες αλήθειας που επώνυμα θα αποδομούν τη χυδαιότητα της Αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Μας έχουν κατηγορήσει τους τελευταίους μήνες για ενορχήστρωση συγκάλυψης, ότι καλύπτουμε λαθρέμπορες, και τώρα ζητάνε τα ρέστα. Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με την κάθε αλήθεια που εκφράζεται.