Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Hegel: Πώς νοείται το αληθινό Συγκεκριμένο;


Γκέοργκ Χέγκελ 1770–1831

Από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο

§1

Όλοι ή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν –και αναλόγως μοχθούν– να αντιμετωπίζουν τα πράγματα της ζωής με λιγότερο ή περισσότερο συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι, στην καθημερινή μας –θεωρητική και πρακτική– συμπεριφορά είμαστε ήδη οικειωμένοι σχετικά με το «συγκεκριμένο» και το «αφηρημένο». «Συγκεκριμένο», ας πούμε, είναι ό,τι συζητάμε εδώ και τώρα ή ό,τι βλέπουμε, ακούμε, γευόμαστε κ.λπ., γενικώς ό,τι προσλαμβάνουμε δια της τρέχουσας κουβέντας και δια των αισθήσεων. Σε ένα παρόμοιο περίπου περιβάλλον της καθημερινής γλώσσας, αίσθησης και σκέψης τοποθετείται και το αφηρημένο. Αυτή η συνηθισμένη χρήση των δύο εννοιών άλλοτε συμπίπτει με ό,τι αποδεικνύει η ίδια η πράξη ως συγκεκριμένο ή αφηρημένο, άλλοτε όχι. Απέναντι στην τρέχουσα αντίληψη για τις εν λόγω έννοιες, η φιλοσοφία ορθώνει τις δικές της διερευνήσεις γύρω από το αφηρημένο και το συγκεκριμένο. Μια πρώτη διερεύνηση μας λέει πως το «αφηρημένο» και το «συγκεκριμένο», ανεξάρτητα από τη φιλοσοφική θεωρία ή κατεύθυνση, αποτελούν δομικά στοιχεία της φιλοσοφικής σύλληψης ως τέτοιας, δηλαδή της βαθύτερης περίσκεψης του ανθρώπου. Μια δεύτερη διαπιστώνει πως το αυθεντικό συγκεκριμένο χωρεί πέρα και πάνω από το κοινώς αποδεκτό ως συγκεκριμένο. Τι έχει να μας πει ο Χέγκελ επ’ αυτού; Από άποψη γενικής αρχής, η φιλοσοφική του γλώσσα οικοδομεί όλα τα νοηματικά και δια-νοηματικά της σύνολα πάνω στα θεμέλια της διαλεκτικής αφηρημένου και συγκεκριμένου. Το συγκεκριμένο, στην εγελιανή του σύλληψη, είναι η έννοια και όχι το αισθητό, όχι το κατ’ αίσθηση, το άμεσα δεδομένο, το εύρημα της αισθητηριακής εμπειρίας.

§2

Μαργαρίτα Καραπάνου: «Το να ξεχνάς είναι το μεγάλο μυστικό των δυνατών ανθρώπων...»


Μαργαρίτα Καραπάνου

«Το να ξεχνάς είναι το μεγάλο μυστικό των δυνατών ανθρώπων. Το να θυμάσαι και να αναμασάς είναι η έσχατη ανθρώπινη αδυναμία, και το πληρώνουν πάντα οι άλλοι. Αλλά βέβαια το πληρώνεις πάντα κι εσύ.»
«Ο έρωτας είναι σατανικός: αναιρεί συνέχεια ό,τι υπόσχεται και υπόσχεται συνέχεια ότι σκοπεύει να αναιρέσει στο μέλλον.»

«Ξαπλωμένοι στο ξέφωτο ακούγαμε τις ζωές μας σαν παραμύθι. Κάναμε συγκρίσεις. Ήταν σαν να βάζαμε τάξη σε δυο ετερόκλητα σπίτια, σαν να πετούσαμε ένα έπιπλο για να κρατήσουμε ένα άλλο.. Προσπαθούσαμε να φυλάξουμε τις καλές στιγμές και ν’ αφανίσουμε τον πόνο, τις ενοχές, την ασχήμια, την απελπισία.»

«Κι οι άνθρωποι που μας αγαπούν μας γδέρνουνε, σαν τον Καίσαρα. Πρέπει ν’ αφήνουμε στον άλλο την ελευθερία να μας δείχνει την αγάπη του όπως θέλει, όπως ξέρει, όπως μπορεί, αρκεί να μη μας καταστρέφει. Κι ο έρωτας τι είναι; Νυχιές αγάπης είναι, σημάδια, ίχνη που αφήνει ο άλλος μέσα σου. Εγώ αυτό που φοβάμαι πάνω απ όλα είναι η ησυχία, η σιωπή. Θέλω ανεξίτηλα σημάδια, ζωή.». Άλκη, για μένα ο έρωτας είναι λευκή μαγεία!»

«Τη ζωή μας τη φτιάχνουμε. Αν θέλεις τη δυστυχία θα την έχεις. Η ευτυχία τρομάζει, συμφωνώ, είναι πολύ πιο δύσκολη. Πρέπει να σπάσεις πολλές αντιστάσεις για να φτάσεις τους άλλους. Φαίνεται παράδοξο αλλά η δυστυχία είναι εύκολη. Ενώ πρέπει να αγαπάς πολύ τον εαυτό σου για να τον αφήσεις ελεύθερο να ευτυχήσει. Πρέπει να αισθάνεσαι ότι το αξίζεις. Αλλιώς δεν αντέχεις τη χαρά.»

Νότιος Κορέα: Υπό την επήρεια του Κιμ, ή της διαφθοράς; Γιατί ο Yoon Suk Yeol κήρυξε στρατιωτικό νόμο;


του Παναγιώτη Καυγά*

Η ξαφνική κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Πρόεδρο Yoon Suk Yeol το βράδυ της Τρίτης κατέπληξε το έθνος των Κορεατών, αφήνοντας την μεγάλη πλειοψηφία αγανακτισμένους για την «αυθόρμητη» δράση του, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, την Τετάρτη. (Kwak Yeon Soo)

Σε έκτακτη ενημέρωση τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Τρίτης, ο Yoon αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους ως «υποστηρικτές της Βορείου Κορέας και αντικρατικές δυνάμεις που απεργάζονται την διάλυση του κράτους», τους κατηγόρησε δε ότι προσπαθούν να παραλύσουν την κυβέρνησή του και να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη. Τόνισε ότι το σκεπτικό πίσω από την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι η «εξάλειψη των αντικρατικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί σε καταστροφικές ενέργειες με σχέδια για την ανατροπή του καθεστώτος καθώς και την υπονόμευση της χώρας».

Η ξαφνική κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Yoon, ακολουθούμενη από την απόρριψή της από το νομοθετικό σώμα, το κοινοβούλιο, περίπου δυόμισι ώρες αργότερα, ήρθε μετά από μήνες νομοθετικού αδιεξόδου μεταξύ της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας (DPK) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γαλλία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – «Πέρασε» η πρόταση μομφής


Από iskra

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η πρόταση μομφής από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1962. Η κρίση στη Γαλλία βαθαίνει με τον προϋπολογισμό (2025) να βρίσκεται στον «αέρα» μετά την πτώση της κυβέρνησης.

Τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Μέχρι το Σάββατο ο νέος πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες (Reuters) ο Μακρόν θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου είπε ότι πρόθεση του Μακρόν είναι να έχει διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός μέχρι το Σάββατο, όταν ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρωθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», απάντησε το Ελιζέ σε σχετική ερώτηση.