Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης για την ανασυγκρότηση

Με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης, που είχε εγκριθεί στην ΚΕ του κόμματος, και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα εργασιών, όπως και χτες, υπήρξαν δεκάδες τοποθετήσεις στελεχών από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, οπότε και έκλεισε η διαδικασία με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα, παρατηρήσεις, αγωνίες ή και προβληματισμούς, που τέθηκαν αυτές τις δύο ημέρες συζήτησης.
Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης ξεκινώντας την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι παράλληλα επικοινωνεί «με αρκετές από τις ανησυχίες, ενστάσεις, φόβους, που σωστά τέθηκαν από το βήμα της διήμερης συνεδρίασης». Παρόλα αυτά, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, «πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία», για να προσθέσει ότι πρέπει από κοινού να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται «δικομματισμός». Υπογράμμισε ότι σαν ιστορική αναγκαιότητα και ως πρόταγμα από το λαό με το ποσοστό που έδωσε στις εκλογές, είναι πολύ σημαντικό να καταθέσουμε την αισιοδοξία μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πάμε μπροστά. Είπε πως «έχει στηθεί σκηνικό μιας τρομακτικής καθεστωτικής προσπάθειας που γίνει από το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να αποσυρθεί από πολιτειακός πρωταγωνιστής των εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αναδειχθεί το μέτωπο της ΝΔ με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση σαν μοναδικός παράγοντας των εξελίξεων από εδώ και πέρα». Έκανε λόγο για «δηλητηριώδη στρατηγική εναντίον της αριστεράς, γιατί δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι ο νέος διπολισμός που έχει φτιαχτεί, έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στερεότυπο της εναλλαγής του δικομματισμού». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «στην επαφή μας με τον κόσμο, θα γίνει δυνατόν να ανακτηθούν και στοιχεία τα οποία αν δεν τα χάσαμε, μπήκαν εν αμφιβόλω μέσα από την άσκηση της εξουσίας», σημεία μικρά, όπως είπε, αλλά που έχουν σημασία για τον χώρο μας και δημιουργούν αντιπαράθεση.

Γιατί κόβουν τον «Φιλόδημο»


Οι αντιδράσεις για την απόφαση-σοκ του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση του «Φιλόδημου», του προγράμματος που χρηματοδοτούσε μεγάλα και σημαντικά δημοτικά έργα, είναι πολύ ισχυρές και δεν προέρχονται μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον γαλάζιο αυτοδιοικητικό χώρο. Οι επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα των δήμων είναι τεράστιες ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της θέτει υπό καθεστώς «ομηρίας» τις τοπικές αρχές καθώς οι χρηματοδοτήσεις θα περνάνε από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού.

Ο «Φιλόδημος» ήταν το πρόγραμμα που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων που διατίθενται σταθερά για την αυτοδιοίκηση, προσανατολισμένο στις κρίσιμες υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως ο «Φιλόδημος» διαφοροποιήθηκε αισθητά από το παρελθόν τόσο γιατί οι προσκλήσεις του ακολούθησαν μια συνολική λογική και θεματικούς κύκλους με προτεραιότητες, όσο και γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν πολύ γρήγορες και διαφανείς.


Ως αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι της χώρας με ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο σύστημα , στην πλατφόρμα του «Φιλόδημου», κατάφεραν να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία και να εντάξουν άμεσα, έργα για πολύ σημαντικές υποδομές και να απορροφήσουν αρκετά κεφάλαια. Ήταν το πλέον δημοφιλές πρόγραμμα των τελευταίων ετών και ήταν γνωστό όχι μόνο στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και στις τοπικές κοινωνίες λόγω του θετικού προσήμου που είχε στην καθημερινότητά τους.

Το «προσφυγικό», άριστη πρόφαση για την κατάργηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 Της Αθανασίας Πέτσα
Με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε η κυβέρνηση τα «νέα μέτρα» για την «αντιμετώπιση» της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η χώρα μας. Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να «παίξουν» με την ψυχολογία και το συναίσθημα του ελληνικού λαού (ειδικά των ψηφοφόρων της ΝΔ), αλλά καμία αποτελεσματικότητα δεν θα έχουν για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ΝΔ ήρθε για να κεφαλαιοποιήσει τη συλλογική φοβία που (δικαιολογημένα από την πλευρά του κόσμου αλλά εσκεμμένα και έντεχνα από τη μεριά των κρατούντων) δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε στον κόσμο. Έχοντας «κληρονομήσει» μια απαράδεκτη κατάσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως ανεξέλεγκτη, τόσο ως προς την είσοδο των προσφύγων/μεταναστών, όσο και ως προς τις διαδικασίες ταυτοποίησης, χορήγησης ασύλου, επαναπροώθησης, αποδέχεται πλήρως αυτήν την κατάσταση ως δεδομένη και αυτό θέλει να περάσει και στον κοσμο. Σ’ αυτήν την δεδομένη κατάσταση, μας λέει η κυβέρνηση, η μόνη δυνατή αντιμετώπιση είναι τα μέτρα καταστολής στο εσωτερικό της χώρας, περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εντονότερης αστυνόμευσης! Για τον σκοπό αυτό, υπόσχεται να φτιάξει μεγαλύτερες και πιο «άνετες» φυλακές για τους ανθρώπους που… ούτως ή άλλως (;;;) έρχονται! Έρχονται, όλο και περισσότεροι, και θα συνεχίσουν να έρχονται όλο και περισσότεροι, όσο συνεχίζουμε, ως χώρα, να μην παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ροών.
Ακολουθώντας την τακτική που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, πόσους συνοριοφύλακες θα πρέπει να προσλάβουμε για να «ελέγχουν» την είσοδο; Πόσες και πόσο μεγάλες φυλακές θα πρέπει να φτιάξουμε για να τους «αντιμετωπίσουμε»; Πόσα νησιά μας θα πρέπει να μετατραπούν σε γκέτο για ένα ετερόκλητο και, ουσιαστικά, απροσδιόριστης προέλευσης, πλήθος ανθρώπων; Πώς είναι δυνατόν να προτείνεται μια λύση, τα «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», η οποία παραβιάζει κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, αλλά και της εθνικής μας νομοθεσίας;

Ισπανία: Ένα εκατ. ευρώ για νέα γκλομπ, ώστε να …βαράνε «καλύτερα» τα ΜΑΤ


Ένα εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, είναι το ποσόν που θα καταβάλει η Γενική Διεύθυνση της Ισπανικής Αστυνομίας κατά την επόμενη διετία για να προμηθευθεί 10.000 πτυσσόμενα γκλομπ για να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών που έως σήμερα χρησιμοποιούν τα όργανα της τάξης.

Η προμήθεια των νέων γκλομπ σύμφωνα με την εφημερία «El Pais» γίνεται προκειμένου να αποκτήσει «καλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα στις διάφορες υπηρεσιακές αποστολές» η αστυνομία! Ένα εκατ. ευρώ λοιπόν για να βαράνε «καλύτερα» τα ΜΑΤ!

Όπως αναφέρεται, η αγορά των νέων γκλομπ κατέστη αναγκαία μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Καταλονία. Μπορεί εκεί οι αστυνομικοί να έκαναν ακόμα και χρήση από λαστιχένιες σφαίρες και να τραυμάτισαν χιλιάδες πολίτες για να καταστείλουν τις μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο …ανακάλυψαν ότι δεν έχουν αρκετά εφόδια. 

Οι ενώσεις της αστυνομίας ζήτησαν λοιπόν «καλύτερα υλικά μέσα, από τα παραδοσιακά “αγχεμάχα” γκλομπ που δεν κρατούν μακριά τους αντιπάλους (σ.σ τους διαδηλωτές δηλαδή)». Σύμφωνα με το μνημόνιο της Υπηρεσίας Εξοπλισμού της Εθνικής Αστυνομίας το καινούργιο υλικό «είναι ιδανικό»(!!!), καθώς εξασφαλίζει το «απρόσβλητο» εκείνου που το χειρίζεται. Στο μέλλον, τα πτυσσόμενα γκλομπ, οι αστυνομικοί θα μπορούν να τα κατεβάζουν στα κεφάλια των διαδηλωτών ακόμα και από μισό μέτρο μακριά! Επίσης θα έχουν βάρος μόλις 610 γραμμάρια, ώστε να μην …κουράζονται και οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής όταν «τσακίζουν» τον …«αντίπαλο» λαό.

Μετά την επίθεση των ΜΑΤ ήρθαν οι έλεγχοι σε αυτοκίνητα και τα τρυπημένα λάστιχα!

Καταγγελία της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της φοιτητικής κινητοποίησης στη σύνοδο πρυτάνεων, στο Καβούρι

«Με απροκάλυπτο τρόπο, αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν φοιτητές που είχαν αυτοκίνητα στην περιοχή έξω από τη σύνοδο πρυτάνεων, τους ανάγκασαν να καθίσουν με τα χέρια στα καπό και έκαναν έλεγχο σε αυτούς και στα αυτοκίνητά τους με εκβιαστικό τρόπο! Το όχημα ενός φοιτητή, μέλους της νΚΑ και της ΕΑΑΚ, βρέθηκε με τρυπημένα λάστιχα», καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, παρουσιάζοντας και τη συγκεκριμένη φωτογραφία. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην κινητοποίηση φοιτητών στη σύνοδο πρυτάνεων, στο Καβούρι, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν απρόκλητη βίαια επίθεση τραυματίζοντας 4 φοιτητές – μέλη της ΚΝΕ.

Με απροκάλυπτο τρόπο, αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν φοιτητές που είχαν αυτοκίνητα στην περιοχή έξω από τη σύνοδο πρυτάνεων, τους ανάγκασαν να καθίσουν με τα χέρια στα καπό και έκαναν έλεγχο σε αυτούς και στα αυτοκίνητά τους με εκβιαστικό τρόπο! Το όχημα ενός φοιτητή, μέλους της νΚΑ και της ΕΑΑΚ, βρέθηκε με τρυπημένα λάστιχα!