Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

To κόλπο γκρόσο της Μέρκελ με τα εμβόλια και ο…όχι «αδιάβαστος» Τσίπρας


Νικόλ Λειβαδάρη
HΝέα Δημοκρατία έφριξε με την πρόταση Τσίπρα για πιο δυναμικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, και δη των εμβολιασμών –την πρόταση για σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες ή εταιρίες που παράγουν εμβόλια κατά του κορονοϊού, εάν δεν καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση να εξασφαλίσει τις πατέντες για την παραγωγή των αναγκαίων δόσεων, και για να καλύψει τα τεράστια κενά που έχει αφήσει η διαπραγμάτευση φον ντερ Λάιεν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξεμάνη, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγε αδιάβαστος και μη ενημερωμένος στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον πληροφόρησε πως «τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς».

«Προτείνει μήπως ο κ. Τσίπρας να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», κατέληξε αγανακτισμένος ο Χρήστος Ταραντίλης.

Το πρόβλημα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι πως μάλλον ο ίδιος δεν διαβάζει ούτε Politico, ούτε Bild, ούτε καν τα όσα λέει ο γερμανός ομόλογός του (τα οποία μπορεί, τελικά, και να είχε διαβάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν πάει στο Προεδρικό Μέγαρο).

Το πρόβλημα για την χώρα είναι πως η κυβέρνηση δεν διαβάζει – ή δεν θέλει να διαβάσει – την πραγματικότητα στην Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά αδιέξοδα που δημιουργούν ξανά οι πολιτικές Μέρκελ, αυτή την φορά σε μια ιστορική υγειονομική κρίση. Κι πως, επίσης, δεν δηλώνει ότι η Ελλάδα παρήγγειλε και αγόρασε πολύ λιγότερα εμβόλια της Moderna από όσα δικαιούται, με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία που επικαλείται ο κ. Ταραντίλης.