Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

10 “όχι” στα «διαβατήρια ανοσίας»: Τι υποστηρίζουν δύο Καθηγήτριες από ΗΠΑ – Καναδά


Οι επιβάτες περιμένουν στην ουρά κατά την άφιξή τους για να πάρουν τις πτήσεις εσωτερικού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Chhatrapati Shivaji Maharaj, στη Βομβάη της Ινδίας, στις 25 Μαΐου 2020. Σύμφωνα με αναφορές, η ινδική κυβέρνηση επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι πτήσεις εσωτερικού αφού σταμάτησαν λόγω του κορωνοϊού. EPA / DIVYAKANT SOLANKI 25/05/2020



Κορωνοϊός – εμβόλιο: Στυγνός εκβιασμός των φαρμακοβιομηχανιών!


Ο στυγνός εκβιασμός του γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού «Sanofi», ότι όποιος πληρώσει πρώτος (και περισσότερα) θα πάρει και πρώτος ένα πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, έφερε στην επιφάνεια τον ανελέητο ανταγωνισμό φαρμακοβιομηχανιών και κρατών για κέρδη. Ανταγωνισμός που όχι μόνο δεν τραβάει μπροστά την επιστημονική εξέλιξη, αλλά κρατάει ομήρους ολόκληρους λαούς. Στην παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη (και μάλιστα εξασφαλισμένα από πριν), τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικό χρήμα, υψηλές τιμές πώλησης.

Η «Sanofi» είναι μία από τις περίπου 100 εταιρείες και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που ανταγωνίζονται για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 και μαζί με τις «GlaxoSmithKline», «Merck» και «Pfizer» είναι από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές εμβολίων στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», ο διευθύνων σύμβουλος της «Sanofi», Πολ Χάντσον, είπε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει ένα πιθανό εμβόλιο: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να προπαραγγείλει επειδή έχει επενδύσει για να αναλάβει τον κίνδυνο». Δηλαδή, έχει πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία για την περίπτωση που η επένδυσή της στο εμβόλιο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος παραπέμπει σε συμφωνία με την Αρχή Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (BARDA) τον περασμένο Φλεβάρη, για επιδότηση 28 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις του ενδεχόμενου εμβολίου. Την ίδια περίοδο η BARDA επένδυσε μεγάλα ποσά σε διάφορα προγράμματα εμβολίων παγκοσμίως (όπως στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna») με αντάλλαγμα τμήματα της ανάπτυξης, παρασκευής και πώλησης ενός εμβολίου να πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

Να μην κερδίσουν οι βασανιστές του Βασίλη Δημάκη


Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη είναι αρχικά προφανώς μία ατομική περίπτωση. Αφορά τη δυνατότητα ενός κρατούμενου να ασκήσει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Αυτό που φαίνεται όμως στη διαχείριση αυτής της ιστορίας από το κράτος είναι ότι η απέναντι πλευρά από τον Δημάκη διαθέτει πλήρη συνείδηση ότι δεν πρόκειται καθόλου για μία ατομική περίπτωση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που με το παράδειγμά του, με τον αγώνα του και πάνω από όλα με την μεγάλη κοινωνική στήριξη που έλαβε προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, έχει την αξία ενός συμβόλου του αγώνα των κρατουμένων, του αγώνα για μία δεύτερη ευκαιρία.

Ετσι αντιμετωπίζεται και έτσι εξηγείται η τόσο παράλογη και προκλητική, διαρκής και επαναλαμβανόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων του κράτους απέναντι στον Δημάκη. Ένας συνεχής βασανισμός, που τον οδήγησε χθες, Σάββατο, να παραιτηθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία, την οποιαδήποτε επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του, την ίδια του τη ζωή, συνεχίζοντας την απεργία πείνας και δίψας μέχρι τέλους.

Με όπλο το σώμα του και την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης ο Βασίλης Δημάκης κατάφερε να ικανοποιηθεί αρχικά το αίτημά του. Αυτή τη στιγμή και πάλι, με πρόσχημα ότι δεν έχει βρεθεί ένα laptop και ένα στικάκι για ίντερνετ, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Είναι αφόρητα σκληρό να πρέπει κανείς να ξεκινάει και να σταματάει έναν αγώνα με τόσο ακραία μέσα, όσο είναι η απεργία πείνας.