Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Καταγγέλλοντας τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού από το βήμα του ΟΗΕ


Ήταν πριν 53 χρόνια, στις 11 Δεκέμβρη 1964, όταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εκπροσωπώντας την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ένα λόγο που, στη μητρόπολη του καπιταλιστικού κόσμου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε δριμύ κατηγορητήριο ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και ευρύτερα της καπιταλιστικής Δύσης, αναδεικνύοντας μια σειρά εγκλήματα τα οποία, μέχρι τότε, ελάχιστα είχαν απασχολήσει το διεθνή οργανισμό.

Η ομιλία του Τσε, μνημείο αντι-ιμπεριαλιστικού λόγου και υπεράσπισης των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους, έγινε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ Αντλάϊ Στίβενσον, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Άλλωστε είχαν προηγηθεί οι εχθρικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων, η απόβαση του Κόλπου των Χοίρων και η επιβολή του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Κένεντι.

Ο Τσε, υπουργός βιομηχανίας τότε, ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: «Η Κούβα προσέρχεται», σημείωνε ο Γκεβάρα στην αρχή της ομιλίας του, «για να διευκρινήσει τη θέση της πάνω στα πιο σημαντικά απο τα επίμαχα θέματα (σημεία). Και θα το κάνει με όλη την συναίσθηση της ευθύνης που επιβάλλει η χρησιμοποίηση αυτού του βήματος. Ταυτόχρονα όμως θα ανταποκριθεί στο αναπότρεπτο καθήκον να μιλήσει με διαύγεια και ειλικρίνεια».