Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Πολιτική γραμμή ανατροπής για να νικήσει ο φοιτητικός αγώνας



Επιμέλεια Χρίστος Κρανάκης

Η «καρδιά» του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού κινήματος χτύπησε στην Αθήνα. Με αφορμή την κοινή εμφάνιση όλων των, υπό κατάληψη, φοιτητικών συλλόγων στην πορεία της Πέμπτης, τέσσερις φοιτητές/τριες από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο Πριν. Όπως αναφέρουν, σε κάθε πόλη οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ο στόχος όμως είναι κοινός: Να μην περάσει το νομοσχέδιο! Για την επίτευξη αυτού, οι φοιτητές/τριες θέτουν επιτακτικά στην ατζέντα την ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης του κινήματος και της βαθύτερης σύνδεσής του με την υπόλοιπη κοινωνία. Όπως αναφέρουν, η κοινή δράση των αγωνιζόμενων δυνάμεων, η αξιοποίηση των αμεσοδημοκρατικών δομών και ο ανώτερος συντονισμός φοιτητών-εργαζομένων αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα.

Οδυσσέας Γκουντάρας, Φυσικό Αθήνας

Αιχμηρή πολιτικοποίηση, ανώτερη συγκρότηση του κινήματος

O Στ. Κασσελάκης έκανε την έκπληξη με την παρουσία του στην εκδήλωση Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα - Χριστοδουλάκη στο θέατρο «Αλφα»


O Στέφανος Κασσελάκης έκανε την έκπληξη εμφανιζόμενος στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά το απόγευμα της Τρίτης (13/2). Πήγε, χαιρέτισε και λίγο πριν από τις 8 μ.μ. αποχώρησε χωρίς να απευθύνει χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», μετείχαν οι Δ. Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε τους ομιλητές της εκδήλωσης και τις πρώτες ερωτήσεις ωστόσο στη συνέχεια σηκώθηκε έσφιξε το χέρι στο τετραμελές πάνελ και αποχώρησε.

Γιατί η Κολομβία αναπληρώνει τις απώλειες της Ουκρανίας;


Κείμενο: Ντμίτρι Μπαβίριν
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Πολωνία, οι ΗΠΑ και η Γεωργία παραμένουν οι κύριοι προμηθευτές μισθοφόρων στον ουκρανικό στρατό. Αλλά πρόσφατα, ένα άλλο κανάλι για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισε ουσιαστικά να εργάζεται για το Κίεβο - αυτή είναι η Κολομβία. Γιατί συνέβη αυτό; Και πώς να σταματήσει αυτό;

Άρθρα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έντονη έλλειψη «εργατικού δυναμικού» στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ταιριάζουν καλά στο σχέδιο των υπηρεσιών πληροφόρησης για την Ουκρανία, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται.

Τέτοια υλικά κάνουν μια καταθλιπτική εντύπωση στους Ουκρανούς, αλλά η γνώμη των Ουκρανών σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο σημαντική. Είναι πολύ πιο σημαντικό τα άρθρα σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πείσουν τους βουλευτές να επιταχύνουν την έγκριση πακέτου βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων για το Κίεβο και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν μια πολιτική αυστηρότερης κινητοποίησης , η ανθρωπιά της οποίας ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να αμφιβάλλουν.

Αλλά το Κίεβο πραγματικά δεν έχει αρκετούς ανθρώπους για το μέτωπο, και προσπαθούν επίσης να λύσουν αυτό το πρόβλημα σε βάρος της Αμερικής. Μόνο ο άλλος είναι ο Νότος.