Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Λαοθάλασσα στο Βερολίνο κατά του μίσους και του ρατσισμού


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση των Βερολινέζων στο κάλεσμα της συλλογικής πρωτοβουλίας υπό το σύνθημα «Αρραγείς» (#unteilbar), καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης ξεπέρασαν τις 242.000 οι άνθρωποι που κατέβηκαν χθες το απόγευμα στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν ενάντια στο μίσος και την ξενοφοβία.

Η πρωτοβουλία του «Αρραγείς» ξεκίνησε την εκστρατεία της με την μετριοπαθέστερη προσδοκία να κατορθώσει να συγκεντρώσει περί τους 40.000 διαδηλωτές. Ωστόσο, η κοινή γνώμη στη Γερμανία απέδειξε πως έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ανατολική Γερμανία, που συγκλόνισαν τις συνειδήσεις.

Η αστυνομία του Βερολίνου απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τη συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση, κάνοντας απλώς λόγο για «κάποιες δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπων. Περίπου 900 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για να περιφρουρήσουν την διαδήλωση, η οποία σύμφωνα με τις αρχές διεξήχθη ειρηνικά.

«Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, είμαστε όλοι αρραγείς», φώναξαν οι διαδηλωτές στην πορεία τους προς την Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία είχε και σύμμαχό της τον καιρό, καθώς ο ήλιος στον ουρανό του Βερολίνου ήταν υπέρλαμπρος και η θερμοκρασία καλοκαιρινή.

Σιωπή για τον «χειρότερο λιμό του κόσμου τα τελευταία 100 χρόνια»



Η Υεμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τον χειρότερο λιμό στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια, αν δεν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό 13 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο του υποσιτισμού.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν κινδυνεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από υποσιτισμό», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του BBC, Όλγκα Γκέριν. «Ήμουν εδώ στη Σαναά πριν από δύο χρόνια και είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπω πόσο έχει επιδεινωθεί από τότε η κατάσταση», συνεχίζει.

Μωρά σκελετωμένα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν έχουν φάει επαρκώς τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να ζυγίζουν τα μισά κιλά από όσα θα έπρεπε. Την ίδια ώρα οι τιμές τροφίμων και βασικών αγαθών έχουν διπλασιαστεί σε ένα μήνα και το νόμισμα της χώρας έχει καταρρεύσει, τροφοδοτώντας έτσι την απειλή λιμού.

Όπως δήλωσε η Λίζα Γκράντε, επικεφαλής ανθρωπιστικών συντονιστών των Ηνωμένων Εθνών: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ντρεπόμαστε και πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και βεβαίως να τερματιστεί η σύγκρουση».