Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Τσίπρας και Πούτιν έκλεισαν την παρένθεση των απελάσεων, αλλά…



του Σταύρου Λυγερού

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν. Εάν κρίνουμε, όμως, από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, το τραύμα που είχαν προκαλέσει οι απελάσεις τον περασμένο Αύγουστο φαίνεται να κλείνει και οι ελληνορωσικές σχέσεις να επανέρχονται στις παραδοσιακές ράγες. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός σκοπός της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Για να τον επιτύχει, μάλιστα, έδωσε στον Ρώσο πρόεδρο και προσωπικά τις διαβεβαιώσεις που είχε ήδη δώσει εκ μέρους του ο διπλωματικός σύμβουλός του Καλπαδάκης. Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της ετεροβαρούς μεν, ισορροπίας δε στις σχέσεις της με τη Δύση και τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, για να καταστεί δυνατή η επίσκεψη Τσίπρα, η Αθήνα έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αντιρωσικό εργαλείο στα χέρια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τις διαβεβαιώσεις με διπλωματικό τρόπο εξέφρασε και στην εισαγωγή του στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «…Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας αυτό που είναι κρίσιμο για τη Μόσχα: «Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της… Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες».