Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο Τραμπ στέλνει 4 προοδευτικές γερουσιάστριες στο «απόσπασμα» του ρατσισμού

ΟΝτόναλντ Τραμπ δίνει τις τελευταίες μέρες ένα ρεσιτάλ ρατσιστικού παραληρήματος, συμπαρασύροντας στον εκτροχιασμό του, όχι μόνο έναν όχλο υποστηρικτών του που περίμεναν άλλωστε πώς και πώς το coming out του προέδρου τους για να αποκτήσουν υπόσταση οι ξενοφοβικές απόψεις τους, αλλά και θέτοντας σε τροχιά αυτοκαταστροφής και τη φήμη της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

Στο στόχαστρό του έχουν μπει τέσσερις προοδευτικές γερουσιάστριες του Δημοκρατικού Κόμματος, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, η Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, η Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασσαχουσέττη και η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν. Πρόκειται για μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «το απόσπασμα», η οποία ασκεί δριμεία κριτική τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και στην νυν ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλες τους είναι γυναίκες. Καμία από τις τέσσερις δεν είναι λευκή. Όλες ωστόσο έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, εκτός από την Ομάρ, η οποία πήγε στις ΗΠΑ σε ηλικία 12 ετών ως πρόσφυγας και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα 5 χρόνια αργότερα. Σημειώνεται πως Κορτέζ έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο και η Ρασίντα Τλαϊμπ γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν από Παλαιστίνιους μετανάστες.

Η αρχή έγινε στο σύνηθες «πεδίο της μάχης» για τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter. «Είναι τόσο ενδιαφέρον να βλέπω προοδευτικές γερουσιάστριες του Δημοκρατικού Κόμματος, που προέρχονται από χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων είναι μια ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή, να λένε κακόβουλα στους πολίτες των ΗΠΑ πώς πρέπει να διοικείται η κυβέρνησή μας», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter και ξεστόμισε την εξόφθαλμα ρατσιστική «συμβουλή» του: «Να πάνε πίσω και να βοηθήσουν στο να φτιαχτούν τα τελείως διαλυμένα και κατακλυσμένα από εγκληματικότητα μέρη απ’ όπου κατάγονται, αντί να ασκούν κριτική στις ΗΠΑ», έγραψε.

Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες


Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο τότε βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Ως Έλληνας Μακεδόνας, και υπερήφανος γι’ αυτό, οφείλω να δηλώσω ότι αυτή η συμφωνία προσβάλει την εθνική μου συνείδηση». Έλεγε ακόμη ότι «οι βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν σήμερα υπέρ, δίνουν λευκή επιταγή στα Σκόπια. Παραχωρούν όνομα, εθνική ταυτότητα και γλώσσα έναντι ασαφών, και δίχως οριστική απόδειξη, ανταλλαγμάτων».

Χθες, ο βουλευτής Καβάλας αλλά και υπουργός Άμυνας πλέον Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε από το συνέδριο του Economist για την - ίδια πάντοτε - συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές… Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Επίσης από το συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία των Πρεσπών, κι αυτό μας αφήνει χώρο για να κάνουμε πολλά περισσότερα στο οικονομικό πεδίο».

Ήταν ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επίσης τον περασμένο Γενάρη έδινε ραντεβού στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό και απευθυνόμενος προς την τότε κυβέρνηση Τσίπρα δήλωνε: «Θα βρεθούμε με τους πολίτες που ειρηνικά μεθαύριο θα διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Δεν θα δεχτούμε το εθνικό μας φρόνημα εσείς να το κάνετε και να το ονομάσετε φασισμό».

Κατά την προσφιλή φράση της ΝΔ θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της «κωλοτούμπας», μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές. Οι, μέχρι χθες, μακεδονομάχοι ανακάλυψαν αίφνης τη φωτεινή πλευρά μιας «συμφωνίας προδοτών». Κι εκείνοι που έκαναν προεκλογική μπροσούρα την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικό διχασμό, απογειώνουν τώρα την πολιτική υποκρισία βλέποντας «καλύτερο μέλλον» μέσα από την «παράδοση της Μακεδονίας» και το… άγος των «εθνομηδενιστών του Τσίπρα».

Ποιος (ξανα) βγάζει τον Αριστείδη Φλώρο από τη φυλακή;

Έντεκα μήνες μετά τη σκανδαλώδη απόπειρα αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, το ζήτημα έρχεται για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια μετά την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να κάνει δεκτό το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Υπενθυμίζεται ο επιχειρηματίας έχει δυο καταδικαστικές αποφάσεις: η μια προβλέπει φυλάκιση 21 ετών κι έχει να κάνει με το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, το οποίο «στοίχισε» στο Ελληνικό Δημόσιο 256 εκ ευρώ. Η δεύτερη προβλέπει φυλάκιση 13 ετών για την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου του αντίδικου του στο σκάνδαλο της Energa, Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Γιώργου Αντωνόπουλου, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη τον Νοέμβριο του 2014. Για αυτή την καταδικαστική απόφαση πάντως του έχει χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση για τη διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος προκειμένου να πετύχει παρανόμως την αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 2018, όταν έλαβε πλαστό πιστοποιητικό αναπηρίας άνω του 67%. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έντεκα αδικήματα κατά 17 προσώπων.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο όλα τα παραπάνω συνυπολογίστηκαν από τους αρμόδιους δικαστές, οι οποίοι μάλιστα γνωμοδότησαν κόντρα στην αρνητική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα.

Η πολιτική εκμετάλλευση ελέω νέου ποινικού κώδικα

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ενώπιον δύσκολων αποφάσεων

Εάν οι χαμηλής κλίμακας μεν, υπαρκτές δε, εντάσεις στην χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν κάποια καθαρά μηνύματα για το, εγγύς, μέλλον, αυτά είναι δύο: Το πρώτο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του κόμματος βάζοντας την προσωπική πολιτική του σφραγίδα. Το δεύτερο είναι πως δεν θα πρόκειται για ένα ανέφελο καθώς ο σχεδιασμός που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντά ενστάσεις και διαφωνίες. Και ένας εξ αυτών που διαφωνούν σε κομβικές παραμέτρους του είναι σίγουρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την διαφωνία του για δύο ζητήματα - είπε αφενός ότι δεν υπήρχε ατζέντα συζήτησης και κατέστησε σαφές ότι έχει ενστάσεις για τον τρόπο που επελέγη το νέο ηγετικό επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα και στα δύο: Είπε ότι το κοινοβουλευτικό επιτελείο αποτελεί δική του πρόταση και δεν αφορά την Κ.Ο., και τόνισε ότι η ατζέντα είναι απολύτως σαφής: «Ποια λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξει. Ας μην κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν».

Το «άντε, μην τα πάρω στο κρανίο»ακολούθησε λίγο αργότερα, εν μέσω οχλαγωγίας από τους βουλευτές και δεν… υποκρύπτει μηνύματα επί της ουσίας. Όπως δεν αφορούσαν παρά την… μισή ουσία και οι διαφωνίες Τσακαλώτου.